Norveç iş imkanları birçok farklı meslek dalından alternatife sahipken Norveç'te iş bulmak birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha zordur. Norveç halkı iyi bir İngilizce seviyesine sahip olduğu için Norveç'te iş bulmak isteyen kişinin İngilizce bilgisinin yanı sıra farklı beceri ve deneyimlere sahip olması gerekmektedir.
Norveç'te 90 günden fazla kalmak ve çalışmak istiyorsanız uzun süreli geçerliliğe sahip çalışma izni vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Norveç'te çalışma izni vizesi için başvuruda bulunduğunuzda, çalışma izni vizesinin size sağlayacağı imkanlardan en önemlisi oturum iznidir.
Norveç'te en çok alım yapılan meslekler nelerdir? Norveç'e yerleştiğinizde en çok iş bulabileceğiniz alanlar şunlardır; Öğretmen, mühendis, hemşire, doktor, sağlık personeli, turizm çalışanı, tarım ve bahçe, balıkçılık olarak öne çıkıyor.
Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olan ülkelerden gelen vatandaşlar başka hiçbir vize ya da izne gerek duymadan Norveç'te çalışmaya başlayabilirler. Ancak Türkiye bu ülkelerden biri olmadığı için Türk vatandaşlarının Norveç'te çalışmak için oturum iznine sahip olmaları gerekir¹.
Norveç çalışma izni vize için Norveç başvuru portalını kullanarak çalışma izni başvuru kaydını yapmanız gerekir. Norveç başvuru portallarına kaydınızı yaparak, ücreti öder ve gereken evrakı sunabilmek için acentelerden randevu alırsınız. Norveç Göçmen Müdürlüğü'nün vize başvurusu değerlendirmesi süresi 1 aydır.
İlgili 28 soru bulundu
Umuma mahsus pasaport hamillerinin, Norveç'teki eğitim kurumlarında dil eğitimi alabilmeleri için Norveç dil okulu vizesi almaları gerekmektedir.
Çalışma İzni Almak
İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır.
Norveç'te Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar
Norveç'te, 2023 yılı itibariyle aylık brüt asgari ücret yaklaşık 35.000 NOK. Vergi kesintileri düşüldüğünde, aylık net asgari ücret yaklaşık 27.000 NOK'a düşüyor. Bu da yaklaşık olarak 2700 Euro'ya denk geliyor.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç, yaşam standartlarının oldukça yüksek olduğu bir ülkedir. Ancak aynı zamanda yaşam maliyetleri düşük bir ülke değildir. Öğrenciler okul yurtlarında ya da kiraladıkları dairelerde konaklayabilirler. Yurtlarda tek kişilik, mobilyalı odalarda aylık konaklama ücretleri 2,200 ile 4,200 NOK arasında değişmektedir.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir.
Gelişmişlik seviyesi, kaliteli eğitim sistemi, yüksek yaşam standartları ve büyüleyici doğasıyla birçok insanın yaşamak istediği ülke: Norveç.
Euro'ya çevrildiğinde ise Norveç'te aylık brüt asgari ücret 3500 Euro'ya denk geliyor. Asgari ücret hesaplaması için Norveç'te Mc Donalds'ta kasiyer olarak çalışan birinin saatlik ücretini referans alırsak bu yaklaşık 10 Euro'ya denk geliyor.
Norveç'te en az 7 yıl yaşa.
"Kalma süresi" koşulu, Norveç vatandaşlığına hak kazanmak için yerine getirmen gereken ilk koşuldur. Çoğu başvuru sahibi, kesintisiz en az 7 yıl boyunca oturma izni ile Norveç'te yaşamalıdır.
Yeşil (hususi) pasaport veya gri (hizmet) pasaport sahibi iseniz, Norveç'e gitmek izin yapmanız gereken tek şey Norveç uçak bileti almak. Hava yoluyla İstanbul'dan Oslo'ya direkt uçuş yaparak 4 saatte Norveç'e ulaşabilirsiniz. Yani Norveç'e vizesiz girebilmek için yeşil veya gri pasaport sahibi olmanız lazım.
Norveç'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Oturum izni başvurusuna yanıt bekleme vizesi için vize ücreti 80 Euro'dur. 18 yaş altı başvuru sahipleri için vize ücreti bulunmamaktadır. Vize ücretlerinin tüm listesi için Norveç Göç Ofisi websitesini ziyaret ediniz. Ücretler online olarak Norveç Başvuru Portalı üzerinden ödenecektir.
Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İzlanda, Japonya, Kore, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, İşviçre ve ABD'de ise işsizlik yardımı uygulaması bulunmamaktadır.
Norveç, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından korunan iltica hakkına saygı gösteren bir ülkedir ve iltica başvurularını ciddiye alıyor.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Schengen vizesinin en rahat alındığı ülke hangisi? 2020-2023 verilerine göre, Litvanya Schengen vizesini en rahat veren ülke. Litvanya'nın vize verme oranı yüzde 98.7. Onu yüzde 98.4 oranıyla Estonya, yüzde 98.3 ile Finlandiya takip ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri