Erken hasat, sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken, rivierada bu oran 210-220 arası. Sızma zeytinyağı kızartılınca zeytinyağlı bir koku bırakıyor.
Çıtır çıtır kızarmış yiyecekler için yağ sıcaklığının 160-190 santigrat derecede olduğundan emin olun. Sıcaklık bu aralıktan fazla olursa yiyecekleriniz çok hızlı şekilde pişmiş olacak ve kuruyacak. Hatta daha da kötüsü dış yüzeyleri yanmış olacaktır.
Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Yağ kaç dakikada 180 derece? Süreci bitirmek için, yağ tekrar ısıtılır ama bu sefer çok daha yüksek bir dereceye kadar... İkinci kızartmada, patatesler yaklaşık 180 derece yağda, sadece 1-2 dakika kalır. Bu sayede dışının kıtır olması sağlanır.
Derin bir tencerenin içerisine tereyağını alın ve ocağın altını kısık ateşte açın. Tereyağı eridikçe üzerinde beyaz tortular birikmeye başlayacaktır. Karıştırarak yanmamasını sağlayın. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat kadar karıştırarak kaynatmaya devam edin.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor. Erken hasat, sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken, rivierada bu oran 210-220 arası. Sızma zeytinyağı kızartılınca zeytinyağlı bir koku bırakıyor.
Yaklaşık 1 saatin sonunda tortular tamamen dibe çökecek, su buharlaşacak. Ocağın altını kapatın ve yağı bir süre dinlenmeye bırakın. Yağın üstünde sarı bir renk göreceksiniz.
“Motor yağı ısısı kaç olmalı?” sorusu, sürücülerin kafasını karıştıran sorulardan biridir. Genellikle 85 ila 100 derece arası ideal çalışma aralığını ifade eder. Bununla birlikte motorun iç aksamları sürekli temas halindedir. Bu da soğutma sıvısı sıcaklığını 10 ila 20 dereceye kadar aşabileceklerini gösterir.
Buna göre kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağların kızartma sıcaklığı maksimum sıcaklığı 180 derece olacak. Polar madde yüzde 25'i, asit sayısı 2.5 gramı aşmayacak. Yönetmeliğe ait hükümlerin resmi kontrolleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak.
Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir. Siz Zeytinyağı yakamazsınız, tam aksine ısıya en dayanıklı yağ zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağında daha düşük ısılarda duman görürsünüz ama bunun hiçbir zararı yoktur. Evliya Çelebi'nin tarif ettiği gibi hep zeytinyağı.
Ayçiçek ya da diğer yağların kaynama noktası ise yaklaşık olarak 180 derecedir.
Tereyağı kızgın tavada uzun bir süre bekletilirse yanar fakat sade yağ yanmaz.
Sıcaklığa en dayanıklı yağlar ise rafine avokado yağı, rafine aspir yağı, ekstra light rafine zeytinyağı, rafine soya fasulyesi yağı, rafine mısırözü yağı ve rafine fıstık yağıdır. Bu yağlar 260 derece sıcaklığa kadar dayanabilir.
Öncelikle almış olduğumuz bitkisel yağı ışıktan korumalı ve karanlık ortamlarda renkli ışığı süzebilen cam şişelerde minimum 18 ila 20 derece ortamda bulundurmanız gerekmektedir. Işığa ve ısıya maruz kalan bitkisel yağlar çabuk bozulma gösterecektir.
Görünen o ki uzun ve hidrofob yağ molekülleri tavanın altından gelen enerjiyle bile kaynayıp buharlaşamaz, bağlanarak enerjiyi emer. Bu durumda doğada bulunmayan, sindirim sistemimizin tanımadığı ya da mikroorganizmaların parçalayamadıkları "doğa dışı" moleküller oluşurlar.
İyi bir sonuç için kullanılan sıvıyağın miktarı kızartılacak yemeğin 4 katı kadar olmalıdır. Kızartma sırasında yağ sıçramasını önlemek için ısınmadan önce yağın içerisine bir tutam tuz atın. Kızartma işlemi bittikten sonra yağın tekrar kullanılabilirliğini anlamak için bir dilim ekmeği kızgın yağa atın.
Bununla birlikte, 5W30 yağ -30ºC'ye kadar düşük ve 35ºC'ye kadar yüksek sıcaklıklarda çalışabilir, bu da otomobilinizi nispeten yüksek mevsimsel sıcaklık değişimlerinin yaşandığı bir yerde kullanmanız durumunda bu yağın ideal bir seçim olmasını sağlar.
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
YAĞ DERECELERİ NEDİR? Bir yağın derecesi, viskozitesini ifade eder. Çoğu yağ derecesi, 0 derece Fahrenheit/-17.8 Santigrat derecede viskozite için ve 212 derece Fahrenheit/100 Santigrat derece olan viskozite için olmak üzere iki dizi basamak (XW-XX) cinsinden ifade edilir.
Motor yağı sıcaklığı yükseldiğinde devirdaim ile soğutma sağlanıyor. Ancak soğutma sağlanamazsa ısınan yağın kalitesi düşer. Kalitesi düşen yağ, motorun parçalarını koruyamaz. Zamanla çok daha yüksek maliyetli motor arızaları söz konusu olur.
Motorun çalışma derecesi ve iklime bağlı olarak motor yağları kullanılır. Bu doğrultuda 10w 40 motor yağ ise genel olarak -18 ila 40 derece arasında çalışan motorlar için kullanılır.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir. En dikkat çekici özelliklerinden biri ise, yanma ısısının 250 °C'ye kadar çıkabilmesidir.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri