Uzmanların tüm uyarılarına rağmen hiç düşünmeden mangal aktivitesi sürdürülmektedir. Kanserojen maddeler içeren kömür, ateşinin kor şeklinde olması ile kanser riskini azalmaktadır. Mangal yaparken en önemli püf noktası ise mangalın temiz olmasıdır ve mangalı dezenfekte etmenin en iyi yolu soğandır.
Mangala yeni başlayanlar, tamamen odun ile yakılanateşle başlamamalı; bunun yerine bir mangal kömürü ve odun bileşimikullanmalıdır. Birçoğu tüm odunu kullanarak eti aşırı tütsüleme hatasına düşer,bu ise mangalda pişen yiyeceğin keskin bir tat almasına sebep olur.
Tonlarca meşe odununun dev ocaklarda yakılmasının geleneksel bir yöntem olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Mangal kömürü üretiminde kimyasal maddelerin kullanıldığı yeni yöntemler de var. Bu kimyasallar mangalı yapılan yiyeceğe sinerek sağlığa zarar verebiliyor. Geleneksel yöntem en sağlıklısı." diye konuştu.
Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabiliyor. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebiliyor. Bu nedenle etin ateşe 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Bu konuda genelde en güzel meşe ve portakal ağaçlarından mangal kömürünün yapılacağı biliniyor. Zira diğer ağaçlardan yapılacak olan mangal kömürünün kalorisi önemli oranda az kalır. Şeker ağacı ve meşe ağaçlarından özel bir şekilde odunlar budanır.
İlgili 44 soru bulundu
Etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde PAH oluştuğu saptanmıştır. Yiyeceklerin pişirilmesi sırasında erimiş yağların ısı kaynağı üzerine damlaması sonucu meydana gelen parçalanma ile PAH oluşumu artmaktadır.
Diğer ısıtma yöntemlerinin aksine şömineler evin havasını kurutmaz ve ev sakinlerinin hayati tehlike yaşamalarına neden olmaz. Çoğunlukla şöminelerin kendini temizleyebilme niteliği vardır. Ayrıca şömineler mangal gibi pişirme amacıyla da kullanılabilir.
Mangalda etlerin yanında sebzeler de pişirilebilir. Özellikle kabuğu soyulabilen, antioksidan özellikleri fazla olan kırmızı, mor ve yeşil renkli sebzeler kullanılıyor olması dumanla temas eden kısmı atıldığı için sağlıklıdır.
Mangalda pişirilen yiyeceklere de dikkat çeken Kemik, "Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapmakta, başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olabilmektedir.
Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezi mangalın sık kullanımına ilişkin uyardı: "Etin özellikle ateş ve alevle, aşırı dumana maruz kalması, yanarak kömürleşmesi yapısını değiştiriyor. Bu da yemek borusu ve mide kanseri riskini artırıyor."
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
Kestane, elma, kiraz, vişne, ceviz, meşe aromalı odun parçaları tatlı, karışık, meyvemsi bir tat vermektedir, balık ve kümes hayvanları için mükemmeldir. Ceviz aromalı odun parçaları hafif bir tat vermektedir, ızgara yemekleri için mükemmeldir.
1 kg odun ile 1 saat ısının!
Mangal Yakmanın Püf Noktaları
Bu yüzden, olabildiğince etrafa yayarak dökmenizde fayda var. Kömürü tutuşturmak için, öncelikle ''çıra'' adı verilen, ince odun parçaları bulun. Kömürler de, çıralar da, tek başlarına yanamazlar. Önce çırayı yakmanız, sonrasında kömürün tutuşmasını beklemeniz gerekir.
Ancak dumansız ızgara adıyla da bilinen dumansız mangal ürünleri dumanı tamamen ortadan kaldırmaktadır. Dumansız mangal hem elektrik hem de kömür enerjisi ile çalışan modelleri bulunan bir ızgara sistemidir. Izgaranın oluşturduğu dumanı kendi haznesinde hapsedip ısıya dönüştürerek yayılmasını engellemektedir.
Odun veya kömür ile ateş yakmak için işinizi kolaylaştıracak mangal jeli kullanımı önemlidir. Tutuşmayı sağlayan jel sayesinde kısa sürede odun ve kömürlerle ateş yakabilirsiniz. Ayrıca tüm malzemeleri tutuşturmak için pürmüz veya kibriti unutmamalısınız.
Islak odun, boyalı/cilalı tahta veya benzeri her türlü atık yakılmasıyla meydana gelen duman hem toplum sağlığını tehdit eder hem de hava kalitesini düşürür. Duman nedeniyle astım ve solumum yolu rahatsızlıkları artar. Kapalı mekânlarda ateş yakma, ayrıca yangın ve zehirlenme riskini artırmaktadır.
Daily Mail'in haberine göre, içinde odun yakılan sobalar egzoz gazları kadar zararlı olabiliyor. Duman ile birlikte havaya yayılan ufak parçacıklar nefes alışverişi esnasında vücuda giriyor. Bu parçacıklar ölümcül kalp hastalıklarına ve kansere neden olabiliyor.
Odun kömürü veya mangal kömürü, odunun (veya diğer diğer hayvansal ve bitkisel maddelerin) yüksek sıcaklıkta, minimum oksijenle ısıtılmasıyla tüm su ve uçucu bileşenlerin ayıklanması sonucunda elde edilen hafif, siyah karbon kalıntısı.
Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark kullanılan malzemeler, ısı ve süredir. Izgara yüksek sıcaklıkta (200-260 derece) ve kısa sürede (birkaç dakika) pişirilir. Mangal ise etin görece düşük sıcaklıkta (95-150 derece) ve uzun sürede pişirildiği, bir yandan da dumanlanarak lezzetinin artırıldığı bir metottur.
Sağlıklı pişirme yöntemleri arasında değerlendirilen ızgara yöntemi, özellikle de et, tavuk ve balık gibi besinlerin oldukça lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesine olanak sunmaktadır. Her ne kadar meşakkatli bir yöntem olsa da sağlık açısından oldukça faydalı olmasıyla dikkat çekmektedir.
- Mangaldaki aralıklar ile ateşler yakılmalı, dal ve çıralar tutuşturulmalıdır. - Kömürün eşit biçimde yanmasını basitleştirmek adına ateş yellenmelidir. - Kömürlerin kıpkırmızı hale gelmesiyle beraber büyük kömürler hafifçe vurularak kırılmalı ve ateş eşit şekilde yayılmalıdır.
Şömine türlerine yakıt cinsi açısından bakıldığında odunlu şöminelerin ısıtma kabiliyetinin diğer türlere göre daha yüksek olduğu verilerle ortadadır.
Şömine soba yakarken sadece 2 yıllık kurumuş meşe odunu yakınız. Bunun dışında çam, kavak, kömür, briket vs. yakıt kullanımı yasaktır. Bu tür yakıtlar ve kuru olmayan odun Şömine Sobanıza zarar verecektir çok duman yapıp çekişi azaltacaktır. Ayrıca camınızı hemen kirletecektir.
Şömine yakarken başka herhangi bir kimyasal tutuşturucu asla kullanılmamalıdır. Kesinlikle tehlikelidir. Şöminede, meşe odunu veya pres şömine odunu dışında, kömür, başka cins odunlar, atık, plastik madde vb. asla yakılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri