Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Öğretici metinler değişik amaçlar altında ele alınan ve hazırlanan metinler olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek ve yönlendirmek gibi unsurlar yer almaktadır.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Edebi eserler şiir ve düz yazı olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Nesir ve mensur adıyla da bilinen düz yazılar da sanatsal metinler ve öğretici metinler olarak ikiye ayrılır. Şiir, roman ve öykü gibi sanatsal yazılarda üslup ve kurgu, öğretici metinlerde ise bilgi ön plandadır.
Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir. Edebi Metin Nedir? Okurda bir his uyandırmak ya da okurlara bir fikri empoze etmek için yazılmış eserlere edebi metin denir. Edebi metinler hem içerikleri hem de üslupları bakımından birçok türe ayrılır.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
İşlenen konunun ele alınış şekli, anlatım tarzı ve üsluba bağlı olarak farklı türleri oluşmuştur: Bilimsel, tarihi ve felsefi metinlerin yanı sıra makale, eleştiri, deneme, fıkra/köşe yazısı, sohbet(söyleşi), röportaj, gezi yazısı, anı(hatıra), günce(günlük) ve biyografi/otobiyografi öğretici metin türlerindendir.
Okuyucuya bilgi ve haber vermek yada tanıtmak amacıyla yazılan ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ METİN denir.
Roman, hikâye, halk hikâyesi, destan, masal ve fabl gibi metinler anlatmaya bağlı sanatsal metinlerdir. Deneme, fıkra, eleştiri, biyografi, deneme, gezi yazısı gibi metinler anlatmaya bağlı öğretici metinlerdir.
Öğretici metinler bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir. Bu metinler hayatın gerçeklerini, tarihi olayları, felsefi düşünceleri ve bilimsel gerçekleri anlatır. Dil, bu metinlerde göndergesel işlevinde kullanılır.
Kitapta, 4 anı, 1 anonim ürün, 3 biyografi, 1 deneme, 1 destan, 2 fabl, 1 fıkra, 2 köşe yazısı, 4 gezi yazısı, 4 hikâye, 1 masal, 1 mektup, 3 söyleşi, 6 şiir ve 1 tiyatro olmak üzere 15 tür metin vardır.
*Öğretici anlatımla oluşturulmuş metinlerin anlaşılabilmesi için okuyucunun o konuda belli bir bilgi seviyesine sahip olması gerekir. *Anlatılanlar, tanımlarla ve verilen örneklerle pekiştirilir. *Ders kitaplarında, makalelerde, ansiklopedilerde öğretici anlatım kullanılır. *Daha çok geniş zaman kipi kullanılır.
Bilgilendirici metinlerin dili yalındır. Bu metinler nesneldir yani kişiden kişiye değişmez. Tek anlamlıdır. Bilimsel yazılar, tarihi yazılar, gezi yazıları, otobiyografi, biyografi, deneme, eleştiridir.
Günlük ya da günce, bir kişinin yaşadıklarını, duygu ve izlenimlerini, tarih belirterek günü gününe anlatmasıyla oluşan edebî türdür. Günlükler her gün yazıldığı için çoğunlukla kısadır. Bu yazılar yazarın yaşamından izler taşır.
Kurmaca ürün olan metinler anlatmaya bağlı edebi metinler olarak ifade edilebilir. Özellikle bunlar içerisinde masal, hikaye ve roman gibi türler yer alır.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Oysa dünyanın ilk romanı ondan tam 600 yıl önce, yaklaşık 1010 yılında, Japonya'da bir saray nedimesi olan Murasaki Shikibu tarafından yazılmıştı.
Karikatür, ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan resim türüdür. Edebiyattaki abartılı ve çarpıtıcı betimlemelerin, aynı amaca yönelik olarak çizim biçiminde kullanılmasıdır. Basında karikatürler sosyal ve siyasi eleştiri yapmak için sıklıkla kullanılırlar.
Amaç okura bilgi vermek, okuru aydınlatmak ve ikna etmektir. Makale, biyografi, otobiyografi, haber yazısı, gezi yazısı, nutuk gibi türler öğretici metinlerin başında gelir. Ders kitapları, belgesel metinleri ya da kullanım kılavuzları da öğretici metin örnekleridir.
Tiyatro, tarihi antik çağlara dayanan binlerce yıllık bir sanattır. Tiyatro, bir sahne faaliyeti olmakla birlikte bu sanat dalının yazılı şekilleri olan piyesler tiyatroyu aynı zamanda bir edebî tür yapmaktadır. Bu açıdan tiyatro eserleri hem sahne sanatlarının hem de edebiyat biliminin verileriyle incelenebilir.
Yazınsal metinler dilin en güzel kullanım örneklerinin sergilendiği metinlerdir. Diğer metin türlerinden farklı olarak daha dolaylı ve örtük bir dilin kullanıldığı, ilk okunuşta çözümlenemeyen özel bir anlam zenginliğine sahip metinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri