Kelimenin mutlaka "öğretmen" şeklinde yazılması gerekir.
Öğretmen derken ise özel isme kullanıla bir ünvan olduğu için büyük harfle yazılır. ✦Yazım Kuralları: →Mahalle, cadde, sokak isimleri büyük harfle yazılır. →Yön bildiren bazı sözcükler özel isimden önce gelirse büyük, sonra gelirse küçük harfle yazılır.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Büyük yazılır. Unvan isimleri büyük yazılır. ⇒ Tükçe Öğretmenimiz iyi biri.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Öğretmen ünvanını alan kişilerin isimlerinin önüne, "Öğr." kısaltması getirilir ve sonunda nokta kullanılır.
Evet önceden sizin ifade ettiğiniz gibi yazılıyordu, ama artık akrabalık terimlerinin ilk harfi küçük yazılıyor. Ancak lakaplaşmış akrabalık terimleri büyük harfle yazılıyor.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Kişi isim ve soyisimleri büyük harfle başlar. 2. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
Özel adlara gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Hanım gibi lakap,ünvan ve saygı bildiren sözcükler büyük harfle yazılır ve gelen ekler ayrılır. Fatma Hanım'dan doğrudur.
⇀Kişi ünvanları büyük harfle yazılır. Örneğin; Avukat Ceren Hanım. Doktor Elçin Hanım.
Cevap => Evet ayrılır. Sevgi Öğretmen'e dediğimiz zaman Öğretmen kelimesi onun bir makamı olmuş oluyor.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
levent öğretmen tamlaması Levent Öğretmen olarak yazılır. Türkçe'de kişi adları ve unvanları büyük harf ile yazılır. Yukarıdaki Levent Öğretmen örneğinde olduğu gibi özel isim olan Levent ve onun unvanı olan öğretmen kelimesi birlikte yazıldığında büyük harf ile başlayarak yazılır.
Akrabalık bildiren sözcükler büyük harfle başlamaz. » Burcu abla, Nesrin teyze, Nilgün hala… » Osman dayım bugün bize gelecekmiş. NOT Akrabalık bildiren sözcükler başa geldiğinde veya lakap yerine kullanıldığında büyük harfle başlar.
Dayı oğlu anlamına gelir. Bitişik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle dayı zade şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dayızade şeklinde olmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bitişik yazılır çünkü Özel isimlerde kesme işareti olur örnek olarak Ayşe'nin(İnsan isimlerinde) Türkiye'nin(Ülkelerde) Tekir'in(Hayvan adlarında) Ama öğretmenim bir özel isim olmadığı için ayrı yazılmaz bitişik yazılır.
Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz? Çocuk muyum? Gelecek miydi?
Birleşik kelimeler meydana gelirken bazen kullanılan sözcükler gerçek anlamını kaybederek şekil alabilir. Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de Rehber öğretmen birleşik kelimesidir.
Cevap Ayşe Hocam olmalıdır.
TDK'ya göre bir özel isimden sonra gelen unvanlar büyük harfle başlamalıdır. Çok karıştırılan bir yazım kuralıdır. Kişi adlarından sonra gelen, unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar daima büyük harfle başlar.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb.
Avukat Ayşe hanım diye yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri