Dolayısıyla, öğretmenlerin ders denetimi işleri daha önce belirlenen mevzuat gereğince okul müdürlerine bırakılmıştır (MEB, 2000).
Anayasamızın 42 nci maddesinde yer alan amir hükümler gereği ülkemizde gerçekleştirilen tüm eğitim öğretim faaliyetlerinin denetim ve gözetimi Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Ders denetimi, bir öğretim kurumunda, öğretmenin öğrenci ile karşıkarşıya bulunduğu ve öğretim yaptığı sırada davranışlarının gözlenmesi, ders öncesi ve sonrası etkinliklerinin incelenmesi ve de- ğerlendirilmesi için yapılan denetimdir.
Türkiye'de yükseköğretim kurumları hariç eğitim hizmeti veren tüm kurumların denetimi MEB tarafından yapılmaktadır (Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği, m. 60).
müdürlerinin de öğretmen ve ders denetimi görevleri vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisini kaldırdı. Artık ilköğretim müfettişleri, öğretmenlere sicil notu veremeyecek. İlköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisi sona erdi. Artık müfettişin görevi, öğretmenlere 'rehberlik' etmek olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan okullarda eğitim öğretim faaliyetlerini denetlemeden sorumlu olan maarif müfettişleri, aynı zamanda bu kurumlarda valilikler veya Milli Eğitim Bakanlığı adına, inceleme ve soruşturma gibi diğer görevleri de yerine getirmektedirler.
Farklı bir ifade ile eğitim denetçileri, eğitim yöneticilerinin danışmanı gibi görev yapmaktadırlar. Eğitim denetçilerinin, yöneticilik sayılabilecek tek uygulamaları, çalışan- ların performanslarını ölçmekten ibarettir.
Mezunlar, okul müdürü, eğitim denetçisi, eğitim yöneticisi, politika danışmanı gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler.
Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Disiplin Amiri ve Makam
Eğer memuru atamaya yetkili amir il disiplin kuruluna tabi ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Valiler tarafından verilir.
Ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında kanun düzeyinde yönetici ve öğretmenlere öğrencilerin üst arama ve eşyalarına el koymayla ilgili bir düzenlemenin olmadığı tespit edilmiştir. Üst arama ve eşyalara el koyma kanunlar tarafından kolluk kuvvetlerine, hâkim kararına bağlı olarak verilen bir yetkidir.
Uyarı veya Disiplin Cezası
Soruşturma sonucunda, öğretmenin hatalı davranışları veya etik dışı eylemleri tespit edilirse, uyarma veya disiplin cezası verilebilir. Bu, öğretmenin davranışlarını düzeltmek ve gelecekte benzer durumların tekrarlanmasını önlemek için alınır.
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü
Polisler, İlk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlar, valiler, kaymakamlar, hizmetliler (tamamında özel sektör hariç) Devlet Memurudur.
Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, İş Sağlığı ve Güvenliği, Hukuk ya da İşletme Bölümünden mezun olan kişiler denetçi olarak çalışabilir. Denetçi kurumların yasalara ve yönetmeliklere uygun çalışıp çalışmadığını denetler.
YAPI DENETİMDE KİMLER GÖREV ALIR
4708 Sayılı Yapı Denetim Hakkındaki Kanun kapsamında meslek hayatında en az 12 yıl fiilen çalışan ve bunu resmi olarak belgeleyen Mimar ve Mühendisler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonuna başvurur. Komisyon tarafından yeterli görülen kişilere Denetçi Belgesi verilir.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
750 MÜFETTİŞ YARDIMCISI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? Halen Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan ve en az 8 yıl öğretmenlik deneyimi olan, 35 yaşını doldurmamış tüm öğretmenler/yöneticiler eğitim müfettiş yardımcılığı sınavına başvuru yapabilecek.
Yarışma sınavına, öğretmen unvanını elde edenler ile en az 4 yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakülteleri veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ...
3 Aralık 2021'de çıkarılan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile "Bakanlık Maarif Müfettişleri" kadroları "Müfettiş" olarak değiştirilmiş illerde görev yapan "Maarif Müfettişleri" ise "Eğitim Müfettişi" unvanını almışlardır.
Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini Bakanlık Maarif Müfettişleri aracılığıyla yürütmek, Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.
Müfettiş Ne Demek? Müfettiş kimdir sorusuna genel olarak kamu veya özel kuruluşlarda çalışanları denetleyen meslek grubu çalışanıdır cevabı verilebilir. Müfettiş, bağlı olunan kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlarla veya müdürlerle ilgili soruşturma başlatabilir.
(7) Bakanlık teşkilatı birimleri ile okul ve kurumların denetiminin üç yılda bir periyodik olarak yapılması esastır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri