Yapılışı: Balık, kılçıklarından ayrılıp iri parçalara doğranır. Balık parçaları soğan, havuç, sarımsak, defne yaprakları ve kekik bir tencereye konarak pişirilir. Tencereden çıkarılan malzeme tel süzgeçe alınır. Defne yaprakları çıkarılarak atılır.
Balık suyunu tencereye alın. Terbiyesi için; yumurta sarısı ve limon suyunu hızlıca karıştırın. Sıcak durumda olan balık suyu ile azar azar karıştırıp, ılıştırarak çorba tenceresine aktarın. Terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kısık ateşte kaynattığınız çorbayı, daha fazla bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Balık çorbası yapılırken beyaz etli balıklar kullanmaya çalışın. Palamut, kırlangıç, iskorpit gibi balıklar olabilir. Böylece balık çorbanız daha lezzetli olacaktır.
6 bardak balık suyu ve 4 bardak su ilave edilir. Kaynayan suya küçük küpler halinde doğranmış kereviz, havuç ve patates katılır. Tuz karabiber ve limon suyu ilavesiyle haşlamaya bırakılır.
Balığı temizleyip tencereye koyalım. Üzerine iri doğranmış bir adet soğanı, küp küp doğradığımız patatesi, ince ince doğradığımız biberleri katalım. Ardından limonun suyunu ve suyunu ilave edelim. Son olarak defne yaprağını katıp sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
İlgili 33 soru bulundu
· Levrekleri daha önce zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve tuz ile çırpıp hazırladığınız sos ile iyice ovalayıp fırına dizin. · Her bir levreğin karnına defne yaprağı koyun. Bu şekilde 1 saat bekleterek sosu iyice çekmesini sağlayın. · Daha sonra 200 dereceye ayarladığınız fırına levrek dolu tepsiyi koyun.
Çorbanın pişeceği tencerede zeytinyağı da yarım soğan ve sarımsak incilterek az kavrulur. 6 bardak balık suyu ve 4 bardak su ilave edilir. Kaynayan suya küçük küpler halinde doğranmış kereviz, havuç ve patates katılır. Tuz karabiber ve limon suyu ilavesiyle haşlamaya bırakılır.
Balık ve Et
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir.
Balık çorbasının faydaları
Kan basıncını düşürerek kalp ritmini düzenler. Zihin yorgunluğunu giderir. Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Bağışıklık sistemine faydalıdır.
Balık çorbası, hemen her balık türüyle yapılabilmesine karşın, bazı tür balıklarla daha lezzetli olabiliyor. Bu balık türlerinin Kırlangıç, İskorpit, Adabeyi (Lipsoz), Öksüz, Trança'nın kafası, küçük boy Lagos olduğu, bazı otoriteler tarafından kabul görmüştür.
Balıkçılarda veya balık satın aldığınız yerlede balığı fileto şeklinde isteyebilirsiniz. Balık ekmek için en sık tercih edilen uskumrunun çok ama çok ince ve piştiği zaman yerken rahatsız etmeyen bir derisi olduğu için derisini çıkarmaya gerek yok.
Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.
Balığı Portakalla Marine Etme
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Balıklar piştikten sonra kılçıklarını çıkarıp etlerini ayırın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtıp üzerine ince doğranmış kereviz sapını ekleyin, yumuşayınca pirinci ilave edip 2 dakika kavurun. Balık suyunu ekleyip pirinç pişene kadar karıştırın.
Bu çorbanın tadına layıkıyla varmak için, servis tabağına aldığınız çorbayı havanda dövülmüş sarımsak, değirmende taze çekilen karabiber ve sirke ilavesi ile yemelisiniz.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Terbiyesi için, limon suyu ve yumurta sarılarını bir kasede çırpın. Çorbanın suyundan ekleyerek terbiyeyi ısıtın ve tekrar çorbaya ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın. Üzerini maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Eve 2 kilo balık alınacağına bir kilo alınıp, aynı gün içinde tüketilmelidir” ifadelerini kullandı. Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gereken balık, farklı pişirme alternatiflerine açık olan yapısı sayesinde tüketirken sıkılmayacağınız besinlerden. Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Yapılışı: Yoğurdu, tarhanayı ve yumurtayı bir tencereye alın ve güzelce karıştırın. Yoğurdun kesilmemesi ve yumurtanın pişmemesi için sıcak suyu azar azar ilave ederek iyice çırparak karıştırın. Tencereyi ocağa alın ve ara ara karıştırarak 3-4 dakika pişirin.
Balık kafasını yıkayıp temizledikten sonra derin bir tencereye koyun. Soğan, patates, havuç, kereviz sapı ve sarımsağı balıklara ekleyin. Üzerine 6 bardak kadar su ekleyip sebzeler iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan malzemeyi ince delikli bir süzgeçten geçirin ve başka bir tencereye aktarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri