Gmail'i açın ve bir e-posta yazın. Sağ alt köşede, Diğer seçenekler'i (üç noktalı simge) tıklayın ve Okundu bilgisi iste'yi seçin.
Okundu bilgisi almanız her zaman alıcının iletinizi okuduğu anlamına gelmez. Okundu bilgisinin işleyişi alıcının kullandığı e-posta sistemine bağlıdır. Örneğin, IMAP tabanlı e-posta istemcisi kullanan bir kişi iletinizi okundu olarak işaretler ancak iletiyi açmazsa okundu bilgisi alabilirsiniz.
Dosya menüsünde Posta > Seçenekler'iseçin. İzleme altında, iletinin alıcının e-posta sunucusuna teslim edildiğini onaylayan Teslim alındı bilgisi'ni veya alıcının iletiyi görüntülediğini onaylayan Okundu bilgisi onay kutusunu seçin.
Gönderdiğiniz bir e-postayı geri almaya karar verirseniz e-postanın gönderimini iptal etmek için kısa bir süreniz vardır. Göndermenizin hemen ardından iletinizi geri alabilirsiniz: Sol altta, "İleti gönderildi" mesajı ve "Geri al" ile "İletiyi göster" seçenekleri gösterilir. Geri al'ı tıklayın.
İlgili 18 soru bulundu
Geri çekmek ve değiştirmek istediğiniz iletiyi açın. İleti sekmesinin Eylemler grubunda Diğer Eylemler'e tıklayın ve sonra da Bu İletiyi Geri Çek'e tıklayın. Okunmamış kopyaları sil ve yerine yeni iletiler koy'a veya Okunmamış kopyaları sil ve yerine yeni iletiler koy'a tıklayın.
Resmi e-postanız'da alıcıya, onlarla olan ilişkinize uygun bir şekilde hitap ederek başlayın. Tanımadığınız veya adını bilmediğiniz bir kişiye e-posta gönderiyorsanız, “Sayın Bey\Hanım” gibi kalıplarla hitap edin. Meslektaşlar arasındaki e-posta da ismin önüne “merhaba” gibi bir kelime kullanabilirsiniz.
İletiyi seçtiğinizde veya çift tıkladığınızda ayrı bir pencerede açılır. Dosya > Bilgi seçeneğini belirleyin. İletiyi Yeniden Gönder veya Geri Çağır > Bu İletiyi Geri Çağır... seçeneğini belirleyin ve iki seçenekten birini seçin. Gönderilen iletiyi geri çekmek için Bu iletinin okunmayan kopyalarını sil'i seçin.
Gmail ayarlarınızdan önceden gönderilen iletilerin geri alınması için ayarlarınızı yaptıysanız iletiyi gönder tuşuna bastıktıktan sonra 30 saniye içerisinde iletinin gönderilmesini iptal edebiliyorsunuz. Bu süre geçtikten sonra alıcının gelen kutusuna girmiş olan iletinin geri alınması, silinmesi mümkün değildir.
Gmail ekranının sağ üst köşesinde yer alan 'Ayarlar' bölümünden 'Göndermeyi geri al' seçeneğinin aktif hale getirilmesi durumunda gönderilen bir e-mail alıcının e-posta adresine düştükten sonra dahi silinebilecek.
Alıcının telefonu kapalı olsa bile, mesaj alıcının bağlı cihazlarından herhangi birine teslim edildiğinde ikinci onay işareti görüntülenir. Grup sohbetlerinde, ikinci onay işareti tüm katılımcılar mesajınızı aldığında görünür. Tüm katılımcılar mesajınızı okuduğunda ise iki mavi onay işareti görüntülenir.
Okundu bilgisi, alıcı bir e-postayı açtığında, gönderene teslim edilen bir e-posta bildirimidir. Kuruluşunuzdaki kullanıcılar tarafından kullanılabilmesi için bu özelliği Google Yönetici konsolunda etkinleştirmeniz gerekir.
Kapatmış olduğunuz okundu bilgisini yeniden açmak için yapmanız gereken, yine cihazınızdan WhatsApp'ı açıp, alt kısımda yer alan Ayarlar'a, oradan Hesap, sonra da Gizlilik konumlarına ulaşmaktır. Ardından Okundu Bilgisi'nin yanında yer alan kutucuğa dokunarak, okundu bilgisini aktif etmeniz yeterli olacaktır.
İletide, Seçenekler'i tıklatın. Oylama ve izleme seçenekleri'nin altında Bu ileti için teslim bilgisi isteği veya Bu ileti için okundu bilgisi isteği onay kutusunu seçin.
Artık birinden gelen iletileri görmek istemediğinizde, göndereni engelleyebilirsiniz. Engellemek istediğiniz gönderenden bir iletiye sağ tıklayın ve ardından Gereksiz > Göndereni Engelle'ye tıklayın.
Gönder/AL > Çevrimdışı Çalış'a tıklayın. Gezinti bölmesinde Giden Kutusu'na tıklayın. Buradan şunları yapabilirsiniz: İletiyi silin.
Sildiğiniz iletiler 30 gün süreyle çöp kutusunda tutulur. Bu sürenin sonunda iletiler kalıcı olarak silinir.
İlk neden ve en büyük neden bu olarak karşımıza çıkmakta. Eğer yeterli alanınız yoksa, mail bir nevi sıraya konulmuş oluyor. İlk boşluk bulunduğu zaman da mailin gönderimi sağlanıyor. Hata bu nedenden kaynaklı olduğunda alan boşaltmak ya da yeni alan satın almak işinizi görecek.
Gönderilen bir mesaj teslim edilemediğinde bir hata mesajıyla (buna geri dönme hatası da denir) geri döner; bu hata mesajında mesajın neden teslim edilemediği açıklanır.
Organizasyon dışındaki kişilere gönderilen email'ler geri çekilemez. Söz konusu email'in alıcı tarafından henüz okunmamış olması gerekir. İleti geri çekme isteğinin başarısız olmasına en sık neden olan etken budur. Söz konusu email'in halen alıcının Gelen Kutusunda (Inbox) bulunuyor olması gerekir.
Genel olarak gönderilen emailler birkaç saniye içerisinde alıcıya ulaşır. Fakat bazen bu süre beklenenden daha uzun sürer. Bu gecikmeleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak için bu aracın çalışma sistemini bilmeniz gerekir. Gönderdiğiniz emailler bilgisayarınızdan direkt olarak alıcının bilgisayarına ulaşmaz.
Tıpkı CC gibi, BCC de bir e-posta'nın kopyalarını başkalarına göndermenin bir yoludur. İkisi arasındaki fark, CC kullanıldığında alıcıların bir listesini görebilirsiniz, fakat BCC'de durum böyle değildir. Alıcı, e-posta'nın bir kopyasının başka birine gönderildiğini göremez.
Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir. Üst kişilere: "Bilgilerinize arz ederim/edilmiştir. Sonra sadece "Saygılar" ifadesi eklenir. Samimi olduğunuz kişilere e-posta yazarken, mesajın iyi dileklerle bitirilmesi (İyi günler, İyi hafta sonları, Sevgiler, İyi tatiller vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri