Nafaka borçlusunun ölmesi halinde de işleyecek olan nafaka ödeme yükümlülüğü kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır.
TMK m. 176'ya göre irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden sona erecektir. Yoksulluk nafakası taraflardan birinin ölümü ile sona erer.
Böyle bir durumun yaşanması halinde maddi olarak zor durumda olan tarafa yapılan ödemeye yoksulluk nafakası denmektedir. Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası süresizdir. Bu sebeple yoksulluk nafakası kamuoyunca süresiz nafaka olarak bilinmektedir.
Süresiz nafaka, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir.
Evlilik ya da ölüm!
TMK'nın 176'ncı maddesi ise süresiz nafakanın ne zaman sona ereceğini veya kaldırılacağını söylüyor; nafaka, ancak yeniden evlenme ya da ölüm halinde kendiliğinden kalkıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Tarafların ölmesi halinde aralarındaki nafaka ilişkisi son bulur. Eğer nafaka yükümlüsü ölürse nafaka alacaklısı başka bir nafaka yükümlüsünden talepte bulunabilir. Yoksulluk hali ortadan kalkmışsa ya da nafaka yükümlüsünün bakım gücü artık yoksa nafakanın sonlandırılması için mahkemeye başvurulması gerekmektedir.
Mahkeme kadının iddeti bittikten sonrası için nafaka ödenmesi kararı verse bile bunu almak caiz değildir. Kadının iddet bittikten sonra kocasından nafaka alma hakkı yok. Bu İslamiyet'e aykırıdır, caiz olmayan bir alacaktır. Hiç kimse başka bir kimseye onun rızası olmadan borç biçemez.
Nafaka ödeyen kişiler nafaka ödemelerinin ne zaman biteceğini merak etmektedirler. Nafaka süresi Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Nafaka süresine ne kadar süre evli kalındığının etkisi yoktur. 1 yıl ya da daha az süre evli kalan kişilerde süresiz nafaka hakkına sahip olabilir.
Almanya'daki nafaka miktarlarını belirleyen Düsseldorf Asgari Nafaka Tablosu'na (Düsseldorfer Unterhaltstabelle) göre, aylık 1.900 Euro geliri olanlar için, 0-6 yaş arası çocuklarına ödenecek miktar 396 Euro'dan 437 Euro'ya çıkarıldı. 7-12 yaş arasındaki çocuklar için ise çocuk başına 502 Euro ödenecek.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Erkeğin evlenmesi durumunda nafaka düşmez. Kadının evlenmesi durumunda ise düşer. Kanun burada yoksul olan tarafın gelir düzeyini esas alır.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilir.
Üniversite öğrencisi çocuk, reşit olduktan sonra yani 18 yaşını doldurduktan sonra üniversite eğitimine devam ediyorsa ve hali hazırda aldığı iştirak nafakası da sona ermiş ise çocuğun açacağı ayrı bir dava ile yardım nafakası talep edebilir.
Nafaka alan kişinin 5 yıl sonra durumu düzelmemişse devlet nafakayı ödemeye devam edecek.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Ebeveynler her koşulda 18 yaşının altındaki çocukları için nafaka ödemek zorundadır.
Bu miktar kişinin ekonomik durumuna göre belirlenecek olduğundan boşanma davasında nafaka maaşın %25'i kadar olmakta, bu oran maaşın Hakimin karanına göre %50'ye kadar çıkmaktadır. 2022 yılında taraflara bağlanan minimum ve ortalama nafaka miktarı 400 ila 800 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Nafaka ödemeleri ve kurum ödemeleri haczedilebiliyor. Ayrıca borçlu emeklinin rızası ile de haczedilebiliyor. Yargıtayın bir kararına göre, emekli maaşının haczedilmesine sessiz kalan borçlunun duruma zımnen rıza gösterdiği kabul edilir.
Aynı anda, “Yetim Aylığı” da alabilir.
İslâm hukukunda boşanma nafakası sürelidir. Bu da iddet süresi ile sınırlıdır. Söz konusu bu iddet, hayız gören kadınlarda üç kuru' (üç temizlik ya da hayız dönemi), hayızdan kesilmiş kadınlarda üç ay, hamile kadınlarda ise doğum yapıncaya kadardır.
Buna göre nafakanın terim anlamı, “hayatiyetin ve yararlanmanın devamlılığını sağlamak için yapılması zorunlu olan harcamalar” şeklinde ifade edilebilir. Kur'an'da nafaka kelimesi iki yerde (el-Bakara 2/270; et-Tevbe 9/121), infak masdarından türeyen kelimeler ise yetmişten fazla yerde geçer (M. F.
Nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin geliri olmayan taraf talep edebilir. Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri