Olgunlaştırma, peynirin kendine has yapısını ve tadını kazanması belirli koşullarda bekletilmesi sürecini kapsar. Çiğ sütten üretilen peynirlerin ortalama bekleme süresi 3 - 4 aydır. Fiziksel ve mikrobiyolojik açıdan olgunlaşma sürecini tamamlayan peynir için olgunlaştırılmış peynir ifadesini kullanabiliriz.
Ezine peynir nedir sorusunun cevabı; Türkiye kökenli olgunlaştırılmış tam yağlı beyaz peynirdir. Ezine tipi beyaz peynir olarak da bilinen bu peynir çeşidi, kendine özgü aroması ile dikkat çeker.
Kültürlü peynir, yüksek sıcaklıklarda pastörize edildiğinden üretimden kısa süre sonra güvenle tüketilebilir. (Olgunlaştırılmış) Klasik Beyaz Peynir üretiminde süt, düşük sıcaklıklarda pastörize edilir. Bu sayede faydalı mikroorganizmalar korunarak, zararlı mikroorganizmalardan arındırılır.
Peynirin olgunlaştırılmadan tüketilmesi ise sağlık açısından birçok soruna sebep olmaktadır. Bu sebeple olgunlaştırılmamış peynir tüketiminden kaçınılmalı ve sağlık açısından olgunlaştırılmış peynir tüketilmelidir.
Olgunlaştırılmış peynir sert mi? Yumuşak olgunlaştırılmış peynir, yumuşak ve yarı yumuşak yapıda olan kremsi peynirdir.
İlgili 31 soru bulundu
Ayrıca olgunlaştırmanın değişik aşamalarında farklı sıcaklık dereceleri kullanılabilir. Bunun yanında olgunlaşmada, peynirin su içeriği, tuz içeriği, enzim içeriği ve asitliği de çok önemlidir. Yumuşak peynirlerin olgunlaşma süresi (10-30 gün) kısa, sert ve yarı sert peynirlerin ise uzundur (3-12 ay).
Ezine'nin markası: Tahsildaroğlu
Üçüncü olarak en çok tercih edilen peynir türü olarak araştırma verilerine yansıyan ezine peynirinde tüketicinin ilk tercihi markasız peynirler olmasına karşın ezine peyniri markaları içerisinde Tahsildaroğlu (yüzde 21,7) en çok tercih edilen marka olarak karşımıza çıkıyor.
Olgunlaştırma, peynirin kendine has yapısını ve tadını kazanması belirli koşullarda bekletilmesi sürecini kapsar. Çiğ sütten üretilen peynirlerin ortalama bekleme süresi 3 - 4 aydır. Fiziksel ve mikrobiyolojik açıdan olgunlaşma sürecini tamamlayan peynir için olgunlaştırılmış peynir ifadesini kullanabiliriz.
Kolay kırılmayan gözenekli yapısı ile ağızda kolayca dağılır. Ezine keçi peyniri ise aralarındaki en beyaz renge sahip. Keçi sütünün kendine has tadını ve baskın aromasını taşıyan peynir; koyun peynirine göre daha az, inek peynirine göre daha yağlı ve kıvamlıdır.
Ezine peynir nedir sorusunun cevabı; Türkiye kökenli olgunlaştırılmış tam yağlı beyaz peynirdir. Ezine tipi beyaz peynir olarak da bilinen bu peynir çeşidi, kendine özgü aroması ile dikkat çeker.
Tuzlamanın peynir kalitesi üzerine etkisi büyük olup, tuzlamanın belirli ısı şartlarında yapılması tercih edilir. Bu nedenle tuzlamanın yapıldığı ve olgunlaştırılacağı yer ısısının 15–16°C'yi geçmemesi gereklidir. Olgunlaşma ile kaşarın iyi bir tad ve aroma kazanması için serin bir yerde 2–3 ay kalması gereklidir.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Sağlık açısından en önemli peynir çeşitlerini sizler için listeledik. Beyaz peynir, keçi peyniri, Ezine peyniri, lor peyniri ve sağlık açısından tamamen katkısız ve doğal olan Ekremoğlu peynirleridir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
İngiltere kökenli ve belki de dünyadaki en popüler peynirlerden biri olan çedar peyniri, inek sütünden elde ediliyor. Parmesan gibi yıllanarak elde edilen bu peynir türünde laktoz oranı oldukça düşük. Ayrıca içerisinde kale, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde yoğun olarak bulunan K2 vitamini bulunuyor.
Aynı sütle yapılan bu iki peyniri birbirinden ayıran en önemli özelliği yapım aşamasındaki sıcaklığıdır. Beyaz peynir üretimi sırasında süt sıcaklığı 85-90 dereceye çıkar. Bu sıcaklık oranı kaşar peynirinde ise 60-65 derece arasındadır.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır.
Pastörizasyon, sütün ısıl işleme maruz bırakılarak, içinde olması muhtemel zararlı mikroorganizma ya da patojenlerin yok edilmesi yöntemidir. Peynir yapılacak süt genellikle iki farklı yöntemle pastörize edilebilir: * Yüksek sıcaklık-kısa süre: 70-75 ºC'de 15-30 saniye arasında tutulan süt hızla soğutulur.
Pastörize edilmiş peynirler hangileri? Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekir. Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
Ezine peyniri de alırken kırık beyaz olması kalıbının ortalama 750gr -850gr gelmesi gerekir. İçerisinde ne kadar süt bol ise o kadar ağır basmalıdır. Hafif ekşimsi bir tat olmalı bıçağa az miktarda yapışmalı ancak akmamalıdır. Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır.
Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük olduğundan trans yağ asidi içermediğinden vücudunuzun kolesterol dengesine katkı sağlamaktadır. A vitamini açısından oldukça zengin olan Ezine keçi peyniri, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir.
ezine peyniri doğası gereği tam yağlı olarak üretilmekte olan ve beyaz peynir stantlarına uygun olarak hazırlanan bir peynir çeşididir. Ezine peynirinin diğer tüm peynirlerden farkı bu peynir çeşidinin sütünün diğerlerine göre tek bir noktadan üretiminin sağlanmasıdır.
saklama-kosullari
Tüm peynir çeşitleri, +4 derecede ve ışıksız ortamda (buzdolabı, sebzelik gözü) muhafaza edilmelidir. Peynir eğer hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında ve kendi suyu içerisinde saklanmalıdır. Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri