Tam olmamış meyve deyince ilk akla gelen yeşil erikle neler yapılabileceği dünyada belki de en iyi bu coğrafyada bilinir. Yeşil erik, Türkiye, İran, Lübnan ve Fas mutfaklarında hem çiğ yenir hem de yemeklerde kullanılır. Mayhoşluğu ile özellikle salatalara, çorbalara, cacığa da yakışır.
Klimakterik, dalından koparılmalarının ardından olgunlaşmaya devam eden meyve ve sebzeleri tanımlamak için kullanılan terim. Bu tür meyve ve sebzeler, dalında olgunlaşmaya başlar fakat yenilecek hâle gelmesi dalından koparıldıktan sonra olur.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
1. Rambutan. Yaratık görünümlü bu meyve, dünyada yalnızca tropikal iklime sahip bölgelerde yetişiyor. Oldukça tatlı ve lezzetli olan Rambutan, dış kabuğu kızardığında yemeye hazır hale geliyor.
Ham gıda meyve, sebze, kuruyemişler ve yağlı tohumların ısıl işlem görmemiş doğal halidir. Isıl işlem görmeyen yani pişirilmemiş bu gıdalardaki vitaminler, mineraller ve enzimler canlılığını korur.
İlgili 33 soru bulundu
Silikvaya benzer (Silikva:İki karpelden meydana gelir.İki karpel arasında bulunan yalancı bir bölme ile meyve iki kısıma ayrılır.Olgunlaştığı zaman iki karpel, kapak halinde yarılarak tohumları taşıyan yalancı bölmeden ayrılır.Meyvenin boyu, eninin üç mislidir.) ancak meyvenin boyu eninin üç mislinden daha azdır.
Kapsül, koruncak olarak da bilinir, bileşik (sinkarp) bir yumurtalıktan oluşmuş en az iki karpelden (meyve yaprağı) meydana gelmiş, kendiliğinden açılan çok tohumlu kuru bir meyve.
Legümen meyve: Tek karpelden meydana gelen, olgunlaştığında karpelin hem birleşme yerinden hem de sırt kısmında iki yarıkla açılan meyvelerdir.
Bitki bilimcileri meyveleri üç ana gruba ayırdı: basit meyveler, agregat meyveler ve bileşik veya çoklu meyveler şeklinde.
Olmamış meyveler çiğ olarak da fark yaratabilirler. Tayland ve Vietnam'ın yeşil mango ya da papaya salatalarından ilham alıp tam olmamış şeftaliyi ya da nektarini de aynı şekilde kullanabiliriz. Tatlı ama aynı zamanda hafif ekşi, ferahlatıcı bir salata çıkar ortaya.
Dünyada en az 1600 çeşit meyve olduğu bilinmektedir ama daha fazla olduğuda tahmin edilmektedir.
Ake Meyvesi
Jamaika'nın ulusal meyvesi olan Ake; uygun şekilde yetiştirilmediğinde toksin açısından çok zengindir. Jamaika istifrası adlı hastalığa yol açar. Yoğun karın ağrısı ve kusma ile başlayan bu hastalık; dehidrasyon, koma ve ölüme kadar gidebilir.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor.
Nar; meyvesi, çiçeği, çekirdekleri, zarı, yağı, suyu ve kabuklarına kadar kullanılarak halk hekimliği, kök boya, gıda, hediyelik eşya yapımı, vb. gibi pek çok alanda yaklaşık 5 bin yıldır yaşamımızda olan, en eski meyve olarak kabul edilir.
Ceviz bitkisi, meyve değil meyve çekirdeğidir.
Çileğin aslında gerçek bir meyve olmamasının ve “yalancı meyve” olarak adlandırılmasının nedenlerinden biri, diğer meyvelerde olduğu gibi çekirdeklerini içinde bulundurmamasıdır. Bu özelliği bakımından birçok bitkiden de ayrılan çilek, çekirdekleri dışında bulunan tek bitkidir.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Fakir adam muzu olarak da bilinen Pawpaw(Asimina Triloba), Kuzey Amerika orijinli bir meyvedir. Kaliteli bir Pawpaw meyvesinin lezzeti; şeftali, mango, muz gibi en lezzetli meyvelerle boy ölçüşebilecek düzeydedir.
Meyvelerde perikarp ya genellikle sukkulent (etli) ''parankima'' hücrelerinden yapılmıştır, ya da sukkulent olmayan parankima ile birlikte ''sklerankima'' hücrelerinden oluşmuştur. Bu farktan ötürü '' etli meyveler'' ve ''kuru meyveler'' olmak üzere iki kısma ayrılır.
Bakka, bir ovaryumdan oluşan tek bir çiçekten üretilen, çekirdeksiz, etli bir meyvedir . Bu şekilde tanımlanan meyveler arasında üzüm, kuş üzümü ve domates, salatalık, patlıcan ve muz bulunur.
Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
Çiçeğin meyveye dönüşmesi sonucu oluşan domates, patlıcan, salatalık ve biber gibi gıdalar aslında meyvedir.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
(bitki bilimi) Bileşik bir ovaryumdan oluşan ve karpelleri yarılarak iki veya daha çok parçalara ayrılan, kuru, açınımsız, yalın meyve.
Çok pistilli (apokarp) bir çiçekte (tek bir çiçekte) pistillerin herbiri ayrı bir meyve verir. Ancak bütün bu tek meyveler aynı çiçekten oluştuklarından bir topluluk halinde kalırlar. Bu meyve topluluğuna agregat meyve denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri