Eski Türkçe ölüm “ölme hali ve eylemi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe öl- fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
vefat - Nişanyan Sözlük. Arapça wfy kökünden gelen wafā(t) وفاة “ölüm” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça wafā وفا “sözünü tuttu, borcunu ödedi, görevini yerine getirdi, (mecazi) öldü” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Burada möñkü kelimesi “cenaze” anlamındadır.
Arapça zyr kökünden gelen mazār مزار "ziyaret edilen yer, ziyaretgâh" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ziyārat زيارة "ziyaret etme" sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır.
Eski Türkçe öl- “ölmek” fiilinden evrilmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
benzin - Nişanyan Sözlük. Fransızca benzine “benzol içeren hidrokarbür karışımı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Almanca aynı anlama gelen Benzin sözcüğünden alıntıdır.
ölçüt kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
bunların hepsi o dolanan ruhu kaçırmaya yönelik çabalardır. Mezara, ölünün üstüne “dokuz tahta” konmasının nedeni de bu inanıştır; ruh bedeni bulup girerse, beden doğrulmaya çalışacak, fakat başını tahtalara çarpıp ölmüş olduğunu anlayacak, kalkmaktan vazgeçecektir.
“vefât” Farsçada da Arapça bir alıntı olarak kullanılmıştır: wafat “death (ölüm), decease (ölüm, vefat) , demise (ölüm, terk, ferağ)”, wafat yaften2 “to die (ölmek)” (Steingass, 1975, 1475; İz-Hony, 1994,130, 131, 136 ).
Allah rahmet etsin, Allah utandırmasın, Allah bir daha acı vermesin, başınız sağ olsun" gibi dualar edilir ve ölenin iyilikleri anlatılır. Günlük konular konuşulmaz, ölüm emri Hakkın emri olduğu çeşitli misallerle anlatılarak cenaze sahiplerinin sabırlı olmalarının sağlanmasına ve acılarının hafifletilmesine çalışılır.
irtihal / irtihâl / ارتحال
Nakl-i mekân etmek. Ölmek.
Allah tarafından her canlı için önceden takdir edilen hayat süresi ve bu sürenin sonu olan ölüm vakti anlamında kelâm terimi.
mevt - Nişanyan Sözlük. Arapça mwt kökünden gelen mawt مَوت “ölüm” sözcüğünden alıntıdır.
yanlış bir kullanımdır, doğrusu şu şekildedir; "vefat etti yerine mefa tetti diyen insan".
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Mezar taşına yazı yazmak mekruhtur.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak haline gelmedikçe, bir zarûret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni caiz değildir. Cenaze çürüyüp toprak haline geldikten sonra ise, aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir.
Mezarın üzerine bırakılan taş, oranın ziyaret edildiğini ve gidenin unutulmadığını göstermek suretiyle müteveffayı onurlandırır. Taşları görenlerin ister istemez dikkati çekilecek ve belki yaklaşarak kendileri de ziyarette bulunacaktır.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bazı kabirlere cenaze konduktan sonra üzerine su döktüğü sabittir. Yalnız bu, genelde kumluk olan arazide toprağın mezarın üzerinden dağılmasını engellemek içindir. Dökülen suyun ölüyle bir alakası yoktur yani ölüye faydası olsun diye değildir.
Eğer kabirlerin üzerine basmak zarureti varsa,1 Fatiha,11 İhlası şerif okunup,o kabristanda yatan müslümanların ruhlarına hediye edildikten sonra basılıp geçilebilir. Kabir üzerindeki otları yolmak ve ağaçları kesmek mekruhtur. Çünkü ağaç ve otlar yaş olduğu müddetçe, altında yatanların günahına keffarettir.
ot - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ot “yabani küçük bitki, özellikle şifalı bitki, ilaç” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe öt- “1. öteye ve öbür yana geçmek, 2. ses duyurmak, meram anlatmak, 3. borçlanmak, hak geçmek” fiilinden evrilmiştir.
yağ- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġ- “yağmur veya kar yağmak” fiilinden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri