Ön muhasebe bir oluşumun finansal yönetim verilerinin takip edilmesidir. Fatura düzenlemekten, tahsil etmekten vergi ödemelerine, stok takibinden nakit akışına kadar oluşum içerisinde gerçekleşen her türlü finansal işlem ön muhasebe alanına konu olur.
En genel anlatımıyla ön muhasebe işletmenin finansal yönetimini sağlayacak verilerin takibi ve işlenmesidir. Şirketin cari, banka ve kasa hesaplarının takibi ile birlikte fatura, irsaliye, çek/senet hazırlanması gibi işlemleri içerir.
Ön Muhasebe İşlemleri
Bunlar arasında; alım/satım işlemlerinin belgelenmesi, banka hesaplarının takip edilmesi, bordro düzenlemeleri, işletmenin stok takibinin yapılması, kasa ve cari hesapların kontrol edilerek takibinin sağlanması, çek ve senetle yapılan ödemelerin belgelerinin tutulması bulunur.
Ön Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay olup, saat olarak 60 saattir. Bireysel Eğitimlerde bu süre ortalama 40 Saattir. Bireysel eğitimlerde grup gün ve saatleri karşılıklı belirlenip hemen derse başlanabilmektedir.
Ön muhasebe, işletmelerin temel muhasebe işlemlerini takip etmektir. Ön muhasebe işletmelerin parayla ifade edilen işlemlerini; nakit para akışı, stok takibi, cari takipleri, müşterileri, çek ve senetleri, banka hesaplar gibi kalemlerin kayıtlarını ve bunların hareketlerini takip etmek için kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Excel, ön muhasebe işlemleri için basit ve ekonomik bir araçtır. Excel'de oluşturulan tablolar sayesinde gelir, gider gibi finansal işlemler kaydedilebilir ve raporlanabilir. Cloud tabanlı muhasebe çözümleri, işletmelerin finansal verilerine her yerden erişmelerini sağlar.
1.Açılış kayıtları: İşletme ilk açıldığında veya her sene başında açılış bilançosu düzenlenerek açılış kaydı yapılır. Bu sayede muhasebe süreci de başlamış olur. Bilanço: İşletmenin belli anda sahip olduğu varlıklarla bu varlıkları sağladığı kaynakları gösteren mali tablodur.
Her ay sonunda bordro ve personel ücret pusulalarının alınması Alınan ücret pusulalarının imza karsılığı personele dağıtılması ve bir suretinin personel dosyasına konulması Yıllık izin kullanan personelin dilekcelerinin alınması ve izin defterini imzalamasının saglanması
Ön muhasebecilerin maaşları, deneyimleri, çalıştıkları kurum ve çalıştıkları bölgeye göre değişebilir. Türkiye'de bir ön muhasebecinin ortalama aylık maaşı, 13.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sektörde çalışan ön muhasebeciler veya deneyimli ön muhasebeciler daha yüksek maaşlar alabilirler.
Ön muhasebe programı nedir? Bir işletmenin ticari ve finansal yönetimine dair takip etmesi gereken işlemlerin tümünü ön muhasebe olarak tanımlayabiliriz. Ön muhasebe programları ise, işletmelerin bu işlemleri bir yazılım veya web tabanlı bir uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmesine olanak tanır.
Ön muhasebe işletmenin gelir ve gider takibinin ile ödeme ve tahsilatların yapılması ile ilgilenir; genel muhasebe finansal tablolarla daha büyük bir takibi mümkün kılar. Ön muhasebe fatura kesimi ve sınıflandırılması ile ilgilenir; genel muhasebe vergi takibi ve ödenmesinden sorumludur.
Genel olarak ön muhasebenin tutulması için defter ve Excel olmak üzere 2 farklı yöntem bulunur. Defter kullanarak ön muhasebe tutmak daha küçük oluşumlar için uygundur. Zira bu yöntemde ön muhasebe işlemleri bir deftere geçirilir. İşlem sıklığı yoğun olan oluşumlar için tavsiye edilmez.
Genel muhasebe, diğer adıyla finansal muhasebenin mali işlemleri kaydetme, sınıflandırma, raporlama ve analiz süreci olduğunu öğrendik. Ön muhasebe ise, bir şirketin ilk evrak kayıtlarının yapıldığı aşamadır. Cari, fatura, stok takipleri, nakit akışı yönetimi, banka hesapları gibi işlemlerin yapılmasını içeriyor.
100 Kasa Hesabı
Bu hesap, kasaya konan paralardan (tahsillerden) dolayı borçlanır, hesabın borç tarafına kaydedilir. Kasadan verilen paralardan (ödemelerden) dolayı alacakların alacak tarafa kaydedilir.
Kaynak Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Kaynaklardaki artışlar hesabın yine alacak tarafına kaydedilirken, kaynak azalışları hesabın borç tarafında izlenir. İşletme ilgili kaynağa sahip olduğu sürece hesap alacak kalanı verir.
Muhasebe bir süreçtir. Bu süreçte para ile ifade edilebilen ekonomik işlemlerin belgelendirilmesi, kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenmesi ve raporlanması gerekir. Muhasebe sürecinde yeni kurulan bir işletme kuruluş işlemlerini tamamlandıktan sonra kuruluş bilançosu ve açılış kaydı ile faaliyetine başlar.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans bölümünü ya da dört yıllık Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü'n tercih edebilirsiniz. Ticaret Meslek Lisesi mezunuysanız, zorunlu stajınızı tamamlayıp ön muhasebe sertifikası aldıktan sonra şirketlerde muhasebe elemanı olarak çalışabilirsiniz.
Ön muhasebe işlemi yapacak olan kişinin yeterli seviyede matematik bilgisinin olması gerekir. Bunun yanı sıra ön muhasebede yapılması gereken işlemlerden en önemlisi de kayıtların düzenli bir hale getirilmesi ve muhafaza edilmesidir.
Ön Muhasebe Kursu sonunda sertifika almak isteyen kişilerin sınava girmesi gerekmektedir. Sınavda yeterli puanı alan ve başarılı olan kişiler, sertifika almaya hak kazanır. Kurs sonunda verilen Boğaziçi Enstitüsü onaylı ve uluslararası geçerliliği olan sertifika, kişinin adresine fiziki olarak gönderilmektedir.
Ön muhasebe kayıtları arasında şirkete ait; çek, senet, mali ödemeler, banka hesapları, stoklar, alacaklar veya borçlar gibi finansal materyaller yer alır. Kayıt altına alınan veriler, işletmenin maliyet hesaplamalarını kısa sürede tamamlamasına ve ticari hayatına kolay şekilde devam etmesine yardımcı olur.
Bir muhasebecinin maaşı, genellikle ortalama 15.000 TL ile 34.000 TL arasında değişebilir. Ancak, muhasebecilerin aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan muhasebeciler için bu rakamlar daha da artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri