Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Ön yıkama, makinelerde yer alan programlardan birisidir ve çok kirli çamaşırlar için kullanılmaktadır.
Renkli çamaşırlarda ön yıkama çok uygun değildir. Özellikle koyu tondaki renkliler bu risk grubuna girmektedir. Yüksek ısıda uzun süre yıkanan çamaşırlar mevcut renklerini atarak birbirine verebilir.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Ön yıkama nedir? Eskiden kirli çamaşırları temizleyebilmek için bir gün önceden yapılan çamaşır suyunda bekletme ve ıslatma işlemlerinin günümüzde makineler tarafından yapılan gelişmiş çeşidine "Ön Yıkama" adı verilir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Yapılan yıkama türüne göre deterjanı koyacağınız bölme de değişir. Yani, eğer ön yıkama yapılacaksa deterjan, çekmecenin en sağındaki bölmeye konur. Çekmecenin en sağındaki bölme, çamaşırlar çok kirli olduğunda ön yıkama yapılması durumunda deterjan konulan bölmedir.
Ön yıkama programında, makine su aldığı sırada deterjan çekmecesinin I no'lu ön yıkama gözüne deterjan koymadan sadece yarım (1/2) çay bardağı çamaşır suyu ekleyin. Buna alternatif olarak ilave durulama programında çamaşır suyu kullanabilirsiniz.
Ön yıkama gözüne yarım, ana yıkamaya bir çay bardağı kadar ekliyorum ve de yeterli geliyor.
Merhaba, Ortalama 45-50 dakika arası bir zamanda çamaşırlarınız temiz bir şekilde çıkacaktır. Lakin çamaşırlarını 60 derece ile minimum 1 saat yıkama süresinde yıkamak en iyisi ve en temizi olacaktır. Çünkü yüksek sıcaklık ve uzun süreli yıkama beraberinde daha temiz ve rahat kıyafetler elde etmeni sağlayacaktır.
Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir. Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir.
Çamaşırlar daha fazla su ile hassas bir şekilde yıkanır. D: On yıkamalı program (ön yıkama, ana yıkama, 3 durulama) F: Ön yıkamasız program (ana yıkama, 3 durulama) G: Kısa program.
Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir. Makine bu programda çalıştırıldığında çamaşırlar, kumaşları zarar görmeyecek şekilde yıkanır. Su sıcaklığından sıkmaya kadar yıkamanın her aşaması, sentetik çamaşırlara göre programlanır.
Program kısa sürdüğü için çamaşırları daha erken kurumaya alabilirsiniz. Bu da zamandan tasarruf sağlar. Hızlı programlardaki soğuk yıkama döngüleri az kirli çamaşırlarınızı etkin şekilde temizler.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Normal yıkama esnasında deterjan koyacağınız göz genellikle sol taraftaki II numaralı gözdür. Ortadaki göz, yumuşatıcı gözüdür ve sağdaki de ön yıkama gözüdür.
Makineniz son durulamaya geçtiğinde ürünü manuel olarak ekleyebilirsiniz. Çamaşırlarda herhangi bir leke oluşmaması için, yumuşatıcıyı direkt olarak kumaş üstüne dökmemeye özen göstermeniz gerekir.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Deterjan çekmecesini açtığınızda renkli olan bölüme Max (Maksimum) yazan seviyeyi aşmayacak miktarda yumuşatıcı koyun. Max. yazısını aşacak miktarda yumuşatıcı koyarsanız makine yıkamanın başında yumuşatıcının tamamını alır.
İşte çamaşır makinesi deterjan nereye konur sorusunun cevabı: Her çamaşır makinesinin içerisinde deterjanlar için ayrılmış özel gözler mevcuttur. Bu gözlerden iki tanesi deterjan kısmı bir tanesi de yumuşatıcı içindir. Ortada kalan küçük kısma bir kapak kadar yumuşatıcı dökülür.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Kot pantolonlar 30 derecede hassas, sentetik ve narin programları ile yıkanmalıdır. Toz deterjana nazaran sıvı deterjanlar renk koruma açısından daha iyi olduğu için, kot pantolonlar yıkanırken sıvı deterjan kullanmak daha iyidir. Makinede kot pantolonlar yıkanırken devir ayarı 800'de olmalıdır.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri