Günlük ve saatlik iş gücü planlama, siparişlerin verilmesi, anlık sevkiyat planlaması, kampanyaya devam kararının alınması, satılmayan taze gıdada fiyat indirimine gidilmesi gibi kararları da operasyonel kararlar olarak değerledirebiliriz.
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Programlanabilen kararlar, tekrarlanabilen, iyi tanımlanmış ve problem çözümü için mevcut durumda bulunan işlemler (Daft, 2010:452) ya da bir problemin çözümü için el altında bulunan ve uygun görülen geçmiş tecrübeler şeklinde tanımlanır (Schermerhorn vd., 2002:115).
Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararların tersine, tekrarlanan ve rutin kararlardır. Bu kararlar tanımlanmış bir prosedürü içermektedir. Yarı yapılandırılmış kararlar, her iki karar türünün sonucudur. Problemin sadece bir bölümü, kabul görmüş bir prosedür ile elde edilen belirli bir cevaba sahiptir.
İlgili 26 soru bulundu
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Yapısal Olmayan Kararlar, karar vericinin problemi çözmek için değerlendirme, muhakeme etme, anlayış gibi unsurlara bağlı olarak karar vermesi gereken kararlardır. Bu kararların her biri; yeni, önemli, rutin olmayan kararlardır ve üzerinde anlaşmaya varılmış, kabul edilmiş bir prosedürü yoktur.
Karar, ara kararları ve nihai kararlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrım, karar verildikten sonra hâkimin davaya devam edip etmemesine göre yapılmaktadır. Hâkim verdiği karardan sonra o davadan el çekiyor ve yargısal faaliyete son veriyorsa bu kararlara nihai karar denir.
Deneyimsel karar verme yaklaşımı: Deneyimsel karar verme yaklaşımında, karar vericinin deneyimlerinden elde ettiği bilgilerden yararlanılmaktadır. Karar verme problemi, geçmişteki benzer durumların çözümünde izlenen yöntemle çözümlenmeye çalışılmaktadır.
Bu kararların temel özellikleri aşağıdaki gibi açıklanmıştır; Programlanmış kararlar: Programlanmış kararlar, her zaman yinelenen ve rutinleşmiş kararlardır. Programlanmış kararlar öncelikle nasıl verilmiş ve pratiğe aktarılmışsa ikince kez yine aynı şekilde uygulanırlar.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Çok Amaçlı Karar Verme (ÇAKV), alternatiflerin bir matematik programlama modeli aracılığıyla analiz edildiği sürekli durumda karar vermedir. ÇNKV yöntemlerinden farklı olarak adından da anlaşılacağı üzere birden çok amacı sağlanmaya çalışan, bu doğrultuda bir karar vericiye çözüm sunan yaklaşımlardır.
Sınırlı karar verme, alıcının satın alma kararı için nihai bir seçim yapmadan önce modelleri ve markaları karşılaştırdığı, orta düzeyde zaman ve çaba gerektiren ürünleri satın alırken kullanılan bir alıcı karar verme yöntemidir.
Operasyonel plan yıllık bir çalışma planıdır: Kısa vadeli iş stratejilerini anlatır; Belirli bir operasyonel dönem (mali yıl) boyunca stratejik bir planın nasıl uygulanacağını açıklar veya stratejik planın hangi bölümünün faaliyete geçeceğini (veya stratejik planın hangi kısmının ele alınacağı) açıklar.
Yönetsel karar verme teknikleri; delphi tekniği, beyin fırtınası, pareto analizi, sebep-sonuç diyagramı, çoklu oynama tekniği, bir şeytanın avukatını tayin etme tekniği, nominal grup tekniği, philips 66 tekniği, PUKÖ vb. oluşmaktadır.
4.1.
Rasyonel karar verme modeli klasik bir perspektifle ekonomik ve rasyonel insanın varlığı kabulüne dayanarak; bireylerin (karar vericilerin) olabilecek tüm seçenekleri sonuçlarıyla birlikte bilerek, bu bilinçle hareket ettiği ve optimal kararlar verdiği varsayımını öne sürmektedir (Tural, 1988: 502).
Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca'dan gelen "auto" (öz, kendi kendine) ve "nomos" (kural, yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Bir yürütme organının çeşitli alternatifler arasından hareket etme veya hareket tarzına karar verme şekli, bir karar verme eylemidir. Etkin karar verme iki veya daha fazla olası alternatif arasından bazı kriterlere dayalı seçimdir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 294. maddesine göre kısa kararın tefhiminden itibaren bir ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Uygulamada çoğunlukla bu süreye riayet edilemediğini görmekle birlikte bazı dosyalarımızda bir aylık süre dahi dolmadan gerekçeli kararların yazıldığını görebilmekteyiz.
Tam kabul davayı bütünüyle sona erdirirken, kısmi kabul hâlinde kabul edilen kısım yönünden dava sonlanır, kabul dışında kalan kısım içinse dava devam eder. Davanın tam kabulü durumunda, taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulacağından mahkemenin kabul nedeniyle davanın kabulüne karar vermesi gerekmektedir.
Mahkeme tarafların maddi hukuk bakımından haklı ya da haksız olduklarına karar verir. Davaya son vermemek ile beraber, aksine davanın devam etmesini sağlayan kararlar, ara karar niteliğindedir. Ara kararlar sonra hâkim, davaya bakmaya devam eder. Kural olarak ara kararlar için kanun yolu açık değildir.
Dolayısıyla hiçbir kriter veya kuralın iyi bir çözümü garanti etmediği bu tür kararlar, karar vericinin yargı ve sezgisini kullandığı ve sübjektif bir esnekliğe sahip olduğu kararlardır. //Yarı-yapısal kararlar, kısmen tanımlı ve belirli olan, kısmen de yöneticinin yargı ve sezgisine dayanan kararlardır.
KDS'ler model, veri, bilgi, grup ve Web tabanlı olmak üzere beş tip olarak sınıflandırılmaktadır.
Karar teorisi (ing.:Decision theory) matematik ve istatistikte; değerlerin, belirsizlikler ve diğer konularla ilgili tespiti ile bir karar verme ve elde edilen optimum karar ile ilgilenir. Kararları birbirini etkileyen, çıkar çatışması içinde olan oyuncu etkileşimleri hasebiyle oyun kuramı ile yakından ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri