Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır. Hepatit B; ortak kaptan yemek, içmek, havuza girmek, öpüşmek, öksürmek, aynı tuvaleti kullanmak gibi yollarla bulaşmaz.
Hepatit b hastalığı kan ve cinsel ilişki dışında tükürük veya salyayla da bulaşabilir. Öpüşme durumunda da tükürüklerin buluşması, hepatit b virüsünün aktarılmasına neden olacaktır.
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları:tükürük,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir.
Farklı bir deyişle hastalığın bulaşması, sterilize edilmemiş iğnelerin batması ve korunmasız cinsel ilişki yoluyla olur. Ağız mukozasında virüs bulunmadığı için Hepatit B öpüşmekle bulaşmasa da ağız kenarında, dudaklarda herpes yani uçuk varlığında öpüşmek sakıncalıdır.
Hepatit C virüsü emzirme, sarılma, öpüşme yada yiyecekler ve içecekler yoluyla bulaşmaz, taşıyıcı rezervuar bir böcek veya hayvan mevcut değildir. Hastalığın kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasındadır.
İlgili 26 soru bulundu
Hepatit B cinsel yolla da bulaşan bir hastalıktır. Bir taşıyıcıyla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda aşı yaptırmış olmak, durumdan haberdar olunmaması riskine karşılık da mutlaka kondom yoluyla korunmak gerekir. Hemofili veya diyaliz hastası olanlar risk grubundadır.
Hepatit B: Hem cinsel yolla hemde kan ürünleri, ortak iğneler yoluyla bulaşabilir. Hepatit B anneden bebeğe geçebilir. Karaciğeri etkileyen kronik bir enfeksiyondur.
Hepatit B virüsü kan, cinsel yol ve vücut sıvılarının (tükürük, salya) yakın teması ile bulaşıyor. Hepatit B, doğum esnasında anneden bebeğe geçebiliyor.
Hangi yollar ile BULAŞMAZ? Aynı kaptan yemek yemekle, ortak gıda veya su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, havuza girmek, oyuncak ile oynamak, aynı araçta seyahat etmek vb. yollar ile bulaşmaz.
Hepatit B Aşısı ve Hepatit B Tedavisi
Yaklaşık yüzde 90 oranında koruma sağlayan hepatit B aşısı sayesinde hastalıktan korunmak ve hastalığı önlemek mümkündür. Doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde ilk dozun yapılması önerilen hepatit B aşısı genellikle enfekte olan kişiyle temas kurulduktan 24 saat içinde de yapılır.
Hepatit B Nasıl Bulaşmaz? Hepatit virüsü, aynı bardaktan su içmek, aynı tabaktan yemek yemek, öpüşmek, öksürmek, aynı havuzu kullanmak ve aynı tuvaleti kullanmak yollarıyla bulaşmamaktadır.
Ancak, 1990 öncesi hastalık bilinmediğinden ve tarama testleri bulunmadığından, bu dönemde yapılan kan nakilleri risk taşıyabilir. Virüs tükürük, idrar, semen gibi vücut sıvılarında bulunmaz. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında bulaşma nadirdir.
Hepatit A, virüsü taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması ile bulaşır. Bulaşmada ellerin rolü büyüktür. Virüs ellerde saatlerce canlı kalabilir. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir.
Öpüşme yoluyla bulaşan ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları sıralayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Kum "Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen infeksiyöz mononükleoz, tüberküloz ve herpes (uçuk) öpüşme yoluyla bulaşan hastalıklardır" dedi.
Cinsel temas sadece cinsel ilişki olarak da algılanmamalıdır. Öpüşme, oral, anal temaslar ve bazı cinsel nesneler (vibratörler gibi) cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasında rol oynamaktadır. Prezervatifler cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde çok etkili olabilmektedir.
Salyada bulunan enzimler çiftler arasında aktarıldığında dudak dokusuna zarar verebilir. Bu işlem tekrarlandığında, yanı çok sık aralıklarla uzun süren öpüşmeler yaşandığında dudak dokusu zarar görebilir. Dudakları her yaladığınızda veya emdiğinizde de öpüşürken olduğu gibi zarar verebilirsiniz.
Yaygın inanışın aksine Hepatit B; aynı kaptan yemek yemek, öpüşmek ve öksürmek gibi yollarla bulaşmaz. Ayrıca hastalık iş ve okul hayatı açısından da risk oluşturmaz. Ortak alanların kullanımı Hepatit B virüsünün bulaşması için yeterli değildir. Hastalığın seyri akut ya da kronik olabilmektedir.
Aşının koruyuculuğu %90-95'tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100'e ulaşır. Aşılama, Hepatit B taşıyıcılarına veya aktif hasta olanlara yapılamaz.
Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir.
Hepatit B belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir ve farklı zamanlarda şiddetli veya hafif şekilde kendini gösterebilir. Belirtiler genellikle infekte olduktan 1 ila 4 ay sonra ortaya çıkar. Buna rağmen, nadiren de olsa iki hafta sonra belirtilerin görüldüğü vakalar da vardır.
Hayır, hepatit B normal şartlarda temasla bulaşmaz.
Doktorunuz bazen ilk ziyaretinizden sonra hepatit B durumunuzu doğrulamak için altı ay sonra tekrar kanınızı test etmek isteyebilir. Hepatit B ile yakın zamanda enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız virüsün kanınızda saptanması 9 haftaya kadar sürebilir.
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Prezervatif kullanmanın AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümünden koruması ve çoğunun tedavi edilebilir olması iyi haber.
Hepatit B'nin bulaşması
Virüs en çok: Enfekte kanla (kan yoluyla bulaşma) Enfekte sperma ile (seksüel yolla bulaşma) Enfekte vaginal sıvı ile (seksüel yolla) bulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri