Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelere nesnel cümleler denir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır.
Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek: Mavi ana renklerden biridir. Yukarıdaki cümlede söyleyenin kişisel düşüncesine yer verilmemiştir.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Nesnel, kişiye göre değişmeyen, herkesçe onaylanan ve kanıtlanabilen yargılara denir. Nesnel yargı bildiren cümleler öznenin dışında gerçekleşir ve öznelin tam zıttıdır. Bu sebeple ispatlanabilen olgu, durum ve yargılar nesnel, ispatlanamayan ve kişiye göre değişen şeyler ise öznel sayılır.
Bunun dışında sezgiye ve duygulara dayalı tüm çıkarımlar da özneldir. Öznel Yargı Nedir? Mutlak doğru olmayan, şahsi fikirler ve duygular içeren tüm yargılar öznel olarak değerlendirilir. Örneğin bir yemeği A kişisinin beğenip B kişisinin beğenmemesi özneldir.
İlgili 16 soru bulundu
İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olması nesnel bir ifadedir. İstanbul'un hala Türkiye'nin en büyük şehri olduğu göz önüne alındığında, bu kesinlikle tartışılamaz bir konu. Bu nedenle, bu nesnel bir ifade olarak kabul edilir.
Örneğin, “Hava bugün güneşli.” bir nesnel ifadedir çünkü gözlemlenebilir bir durumu ifade eder. Herhangi bir kişisel yargı veya his içermemektedir. Bununla birlikte, “Bu film benim için en iyi film.” ifadesi öznel bir ifadedir çünkü bir kişinin kişisel tercihlerine ve hislerine dayanır.
Hem olay hem de düşünce yazılarında nesnel ve öznel yargılara yer verilir. Kişilerin gözlemlerine ve kişisel görüşlerinin yer aldığı yazılar öznel ifadeler olarak tanımlanır. Duygular ön plana çıkarılır ve izlenimler önemli bir yer tutar. Nesnel ifadeler ise kişisel duygulardan uzaktır.
Nesnel ifadeler: Anlatıcının yorumuna göre kişisel düşüncelerin yer aldığı, yorumların ve zevk ile beğenilere dayalı olmayan ifadeler nesnel ifadelerdir.
Öznel anlatımda kişi, cümleye kendi duygularını katar, bir yorum yapar. Bu tür yargılar “bence, bana göre” anlamı taşır. Öznel (Subjektif, Göreceli) Cümle/Yargı Örnekleri: Picasso'nun tabloları, bilinçaltı dünyamızı çok güzel yansıtır.
Elde edilen veriler, doğrudan zaman kavramı içeren atasözleri, gün, ay ve mevsim adları içeren atasözleri ve zaman ekleriyle kurulan atasözleri şeklinde tasnif edilerek incelenmiştir. Buna göre Türk atasözlerinde zaman tasavvuru, dış dünya gerçekliğine dayanan nesnel zaman kavramıyla ilişkilendirilebilir.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir.
Gerçekliği kanıtlanabilir anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve farklı şekilde yorumlanabilen anlatım şekli değildir. Objektif olarak bilinir. Anlatılan konu her zaman doğrulanabilir ve kanıtlanabilir.
Nesnel ve Öznel Yargı (Özet) : Herkes için aynı olan, kanıtlanabilir, doğrulanabilir olan yargılara "nesnel yargı"; bunun tersine de "öznel yargı" denir.
Nesnel (Objektif) Cümleler/Yargılar Özellikleri, Örnekleri
Kişisel duygu ve düşüncelerden uzak, çoğu zaman bilimsel verilere dayalı yargılara nesnel yargılar denir.
Cevap: En sevdiğim renk kırmızıdır. Öznel cümledir. Kendi duygusunu, düşüncesini bildiren yargıya öznel yargı denir.
Nesnel bakış açısında hikaye – edebiyattaki 3. tekil şahıs gibi – dışarıdan bir gözlemci tarafından aktarılır. Sinemada nesnel bakış açısına 'herşeyi bilen bakış açısı' (omniscient point of viem) da denir. Burada seyirciler karakterin bilincini aşar, olayları daha geniş bir perspektiften izlerler.
Nesnel ne demek? Herkesçe bilinen, kanıtlanan.
2) Nesnel Cümleler
Örneğin “Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.” cümlesini ele alalım. Bu cümlede ifade edilen yargı olan başkentimizin Ankara olması, herkes için geçerli ve kanıtlanabilir bir bilgidir. Bu bilgiye itiraz edecek ya da bence böyle değildir diyecek birisi çıkamayacağından bu cümle nesneldir.
Nesne ve özne kelimeleri ek aldığında zıt anlamlı olarak kullanılır. Örneğin öznel, subjektif; nesnel ise objektif anlamına gelir.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer.
Nesnel ifadeler tarihi ve bilimsel gerçeklere dayanır. Kişiden kişiye değişmediği için ''nesnel'' olarak adlandırılmıştır. Öznel ifadelerin diğer adı ''Subjektif'', nesnel yargıların diğer adı ise ''Objektiftir.''
Cevap: Nesneldir. Açıklama: Bir bilgi doğru ya da yanlış olsa bile söyleyen kişinin düşüncelerini içermiyorsa nesneldir fakat kişinin kendi düşüncelerini içeriyorsa özneldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri