Nobelli yazarlara ilişkin inceleme ve araştırmaların yayımlanması da öyle. Bunun en son örneklerinden biri, yakın zamanda Orhan Pamuk romanlarına dair kaleme alınan, üçü İngilizce, ikisi Fransızca ve biri İtalyanca altı kitap.
Ünlü romancı Orhan Pamuk, ''Yeni Hayat'' adlı romanının İspanyolcaya çevrilmesi üzerine İspanya'nın önde gelen gazetelerinden La Vanguardia'yla bir söyleşi yapmış ve bu söyleşide kendisini ''Ateist bir aileden gelme bir ateist'' olarak tanımlamıştı.
Orhan Pamuk, Türk edebiyatının, modernizmle birlikte kentleşme olgusuyla beraber çevre sorunlarını birçok eserinde ele almış yazarlarındandır. İstanbul'u romanlarında bir karakter olarak anlatan yazar, şehrin kültürel, sosyolojik, fiziki gelişim ve değişimlerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermiştir.
Pamuk, yirmi üç yaşından sonra romancı olmaya karar vererek başka her şeyi bıraktı ve kendini evine kapatıp yazmaya başladı. 2006 yılında Nobel Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç iki kişiden biri olmuştur. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 69 eseri vardır.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
İlgili 17 soru bulundu
Nobel Ödülü, 1901 yılından beri 100 yılı aşkın bir süredir bilimin ve insanlığın önde gelen isimlerine veriliyor. 100 yılı aşkındır dağıtılan Nobel Ödülleri daha çok batılı ülkelere giderken Türkiye sadece bir kez, 2006'da edebiyat alanında romancı Orhan Pamuk ile bu ödülü kazandı.
Orhan Kemal'in aksine edebi dünyasını daha çok kitaplar üzerinden şekillendirdiğine inandığım Orhan Pamuk için en temel iki yazar kuşkusuz Dostoyevski ile Tolstoy'dur.
Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk ve tek Türk yazardır. Romanlarını büyük bir titizlikle yazmıştır. Bunun için çok okuyup çok araştırmıştır. Roman yazmaya büyük önem verdiği için adı romanla özdeşleşmiştir.
Yazar romanında İstanbul'un küçük bir kasabasında cep harçlığını çıkarmak için bir kuyu kazıcısının yanında çırak olarak çalışan 16 yaşındaki Cem'i anlatıyor. Cem, ustasını yeni yeni tanımaya başlamışken aynı zamanda kızıl saçlı bir kadından etkileniyor.
Postmodern yapısının yanı sıra polisiye ve aşk odaklı bir hikâyeyi de bünyesinde barındıran Benim Adım Kırmızı daha çok Pamuk'un güncel sorunları tarihî bir perspektife oturtarak anlattığı ve yine bir geçiş dönemi eseri olan Beyaz Kale'ye benzer.
1979 yılında ilk romanı olan "Karanlık ve Işık" ile katıldığı Milliyet Roman Yarışmasında birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Bu romanı ancak 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları adıyla yayımlandı. 1983 yılında bu kitapla Orhan Kemal Roman Ödülüne layık görüldü.
Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı.
Pamuk'a uluslararası ünü Beyaz Kale adlı kitabı ile geldi. Kitap 17. yy'daki bir ortamı anlatıyor ancak konu temelde egomuzun nasıl hikayelerle geliştiğini gösteriyor. Kişilik değişen bir yapı." dedi. Pamuk, 1.1 milyon Avro para ödülü alacak.
Orhan Pamuk, 7 Haziran 1952'de İstanbul'da dünyaya geldi. Nişantaşı'nda büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren resme ilgi duyuyordu. En büyük hayali ilerde bir ressam olmaktı.
Kırmızı Saçlı Kadın, Orhan Pamuk'un 2016 yılında yayımladığı roman.
Kar, Almanya'dan Kars'a doğru yola çıkan sürgün bir köşe yazarı ve şairin yaşadıklarını ele alıyor. Kitap, başkahramanı olan Kerim Alakuşoğlu'nun Erzurum'dan Kars'a yaptığı otobüs yolculuğu ile başlıyor. Yolda karın yağışını izleyen başkahraman, çocukluk günlerini hatırlayarak kar ile masumiyeti özdeşleştiriyor.
Nişantaşı'nda ailesine ait Pamuk Apartmanı'ndan çıkıp Cihangir'deki Taray Apartmanı'na taşınan Orhan Pamuk, yıllar içinde binadaki daire sayısını artırdı.
Gör. ve Gen-Kök Araştırmacısı Fazile Cantürk kendisinin yanına gönderilmiş olup yanında çalışmaktadır. Halen Nobel ödüllü Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar ile Gen-Kök'ün ortak yürütmekte olduğu 2 araştırma projesi Gen-Kök laboratuarlarında devam etmektedir.
Nobel Edebiyat Ödülü "edebiyat alanında ideal bir yönde en seçkin eseri üretmiş olan kişiye" veriliyor. Nobel Edebiyat ödülünü sahibi belli oldu. Bu yılki ödülü Norveçli yazar Jon Olav Fosse kazandı.
Albert Einstein (Fizik, 1921) ve Marie Curie (Fizik, 1903 ve Kimya, 1911), Nobel Ödülü almış iki tanınan bilim insanı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri