Osmanlı donanması (Osmanlıca: دونانمای همایون, Donanma-yı Humâyûn), Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu.
Kaptan-ı Deryalık kurumu 1867'de kaldırılarak yerine Bahriye Nezareti ve Osmanlı Donanması donanma komutanlığı görevleri kurulmuştur.
16. yüzyılın ortalarına kadar beylerbeyi rütbesi, o tarihlerden sonra vezir kaptan-ı deryaların (kaptanpaşa da denir) önemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun denizaşırı topraklarının genişlemesiyle ve Akdeniz kıyılarındaki fetihler çoğaldıkça arttı.
Osmanlıda deniz askerine Levent denirken deniz subaylarına Piyale, Patrona, Kapudane ve Kaptan-I Derya gibi isimler verilmiştir. Osmanlının ilk kaptan-ı deryası Barbaros Hayrettin Paşa olup aynı zamanda divan toplantısına da katılan ilk kaptan-ı deryadır.
Osmanlı donanmasının başında bulunanlara Kaptan-ı Derya adı verilmiştir. Günümüzde ise Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak geçmektedir. Osmanlı Devleti'nde kaptan-ı derya unvanın kullanılması 17.yy ile birlikte görülmektedir. O yıllardan itibaren beylerbeyi ya da vezir unvanları kullanılmaktaydı.
İlgili 23 soru bulundu
Osmanlı Devleti'nin ilk Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa, vefatının üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala tarihteki sayılı denizcilerden biri olarak görülüyor. Barbaros Hayrettin Paşa, Vardar Yenicesi'nden Midilli'nin fethi sonrası buraya yerleşen sipahi Yakup Ağa'nın oğlu olarak 1478'de dünyaya geldi.
Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir. Bu yararlıkları dolayısıyla Orhan Gazi tarafından aşıladı MÜRSELALP iken kendisine “KARA” lakabı verilmiştir.
Deniz piyadeleri ya da bahriye kolordusu, kendi harekâtlarıyla beraber, karada ve suda deniz ve ordu harekâtlarını desteklemekte uzmanlaşmış bir piyade gücü ve askeri sınıftır.
Bir deniz kuvveti esas olarak deniz savaşı ve amfibik savaşlar için seçilmiş bir devletin askeri kuvvetlerinin bir koludur; şöyle ki, göl- ya da okyanus yoluyla taşınan çarpışma harekâtları ve ilgili işlevler.
1416 yılı Osmanlıların ilk deniz savaşına sahne oldu. 29 Mayıs 1416'da Venedikliler, Osmanlı gemilerine saldırınca Çalı bey komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş yapıldı.
KAPTANIDERYÂ i. (kaptan ve Fars. deryā “deniz” ile kaptan-ı deryā) târih. Osmanlı Devleti'nde deniz kuvvetleri kumandanı, kaptan paşa: “Kaptanıderyâ Barbaros Hayreddin Paşa.”
Osmanlı Devleti'nin en büyük donanma komutanlarından biri olan Barbaros Hayrettin Paşa, sayısız zafer elde ederek Kaptan-ı Derya olarak da adlandırıldı. Osmanlı tarihinin en ünlü ve başarılı denizcilerinden biri olan Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa, savaş dehası ve denizcilik bilgisiyle tanındı.
Kaptan-I Derya: Deniz kuvvetleri komutanı olarak görev yapan kişidir. Şeyhülislam: Dini işleri yürüten ve İslam dinine göre hareket edilmesini sağlayan kişiye Şeyhülislam adı verilmiştir. Yeniçeri Ağası: Sivil ve askeri görevleri ile yeniçeri ocağının en üst rütbeli kişisidir.
Kapudan kelimesi esas itibariyle İtalyanca capitándan gelmekte olup Osmanlılar'da XV. yüzyılın ortalarından itibaren donanma kumandanı için kullanılmaya başlanmıştır.
Galebe Divanı: Yabancı ülke elçileri kabul edilir. Sefer Divanı: Vezir-i Azam sefere çıkarken toplanır.
İşte, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun biyografisi... ERCÜMENT TATLIOĞLU KİMDİR? Ercüment Tatlıoğlu, 2 Haziran 1960 tarihinde İzmir'de doğdu. 1977 yılında Deniz Lisesinden, 1981 yılında Deniz Harp Okulundan mezun oldu.
Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır.
Sefer esnasında orduya yol gösterirler, ana ordunun emniyetini sağlar, keşif görevi yaparlardı. Ayrıca yardımcı kuvvetler arasında Azaplar , yayalar , müsellemler , saklar ve yürükleri de sayabiliriz. Osmanlı donanması genel olarak ince donanma , çektiri sınıfı ve kalyon sınıfı olmak üzere üç bölümden ibaretti.
Cerehor, cerihor ya da serahor (Osmanlıca: جراخور), Selçuklular'da ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nda belli bir ücret karşılığında geçici olarak geri hizmette kullanılan askerlerdir.
Kaptan-ı Derya: Osmanlı donanmasında görevli olan seyfiye sınıfı mensuplarıdır.
Karada açılan ilk deniz okulu; Hendesehane veya Hendesehane-i Bahri adıyla, Baron de Tott'un tavsiyesi ve Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın gayretleriyle 1776 yılı Şubat ayında Kasımpaşa'da Tersane-i Amire'nin "Darağacı" denilen semtinde kurulmuştur.
Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa (d. y. 1478, Midilli – ö. 5 Temmuz 1546, İstanbul), Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri