Ficâr savaşları, İslam'dan önce bazı Arap kabileleri arasında haram aylarında çıkan savaşlardır. Arap kabileleri arasında savaşmanın haram olarak nitelendirildiği bazı aylar vardı. Mekke, Medine ve Taif'e göre Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayı haram aylardır.
Haram aylar, hürmete lâyık aylar (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb). Bu aylarda savaş yapmak yasak olduğu için bu adı almıştır. Câhiliye devrinde Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı.
Ficar savaşları; cahiliye döneminde müşrik Araplar arasında haram aylar dan birisinde yapılan savaşlardır.
İbrâhim ve İsmâil'in şeriatından alan Câhiliye devri Arapları, haram aylar girdiği zaman bunların kutsallığına karşı gösterilmesi gereken saygının bir işareti olarak savaştan ve her türlü saldırıdan kaçınırlardı; hatta bir kişi babasının veya kardeşinin katiline dahi rastlasa ona saldırmaz, kötü bir söz bile söylemezdi ...
Câhiz ise haram aylarda sadece Mekke'de cereyan eden savaşlara Ficâr adı verildiğini kaydeder (Kitâbü'l-Ḥayevân, I, 165-166).
İlgili 41 soru bulundu
Bu ayların haram ay olmasının sebebi; Arapların bu aylarda hac ve umre yapabilmeleri içindir. Bunlardan zilhicce ayı hac ayı olduğu için haram kılındı.
Zilkade, zilhicce, muharrem ve recebden oluşan bu aylar haram aylar (el-eşhürü'l-hurum) diye anılırdı.
Mübarek Aylar, Hürmet Ayları ya da Haram Aylar'ın (Arapça: Eşhürü'l-Hurum) birincisidir. Üçü peş peşe biri ayrı olmak üzere, bu aylar dört tanedir: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb. Peygamber İbrahim ve İsmail devrinden beri bu dört ayda her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş yasaktır.
İslama göre haram aylardan ilki olarak bilinen Zilkade ayında her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş yasak yani haramdır. Zilkade ayının haram kılınma sebebi hac için yolculuğun bu ayda yapılmasından dolayıdır.
5. âyette, haram aylar çıkınca artık müşriklerin sıkı bir takibe alınmaları gerektiği bildirilmiştir. Zira süre verilerek yapılan bildirimden sonra karşı tarafın ilân edilen yasak bölgede müşrik sıfatıyla varlığını sürdürmeye çalışması savaşı tercih etmiş oldukları anlamına gelecektir.
Başka rivayetlerde ise “20 Nisan'da”, “Zülkarneyn takvimine göre 822 yılında” doğduğunu söyleyenler de vardır. Ayrıca “Resûlullah, Ukaz yılında yirmi yaşındaydı. Ficar savaşı da Fil olayından yirmi yıl sonra oldu.
Muhammed yaklaşık 10 yıl süren Medine döneminde savaş, baskın, savunma ve seriyye gibi çatışma içeren veya içermeyen çok sayıda askeri harekat düzenlemiştir. İlk dönem İslam alimleri tarafından Muhammed'in askeri harekatları hakkında yazılan kitaplara megazi denilmektedir. Megazi, gazve isminin çoğul şeklidir.
Muhammed'in Asr-ı Saadet'te düşmanla yaptığı savaş olarak biz sadece, Bedir, Uhud, Hendek, Hayber savaşını biliyoruz. Halbuki o devirde yapılan savaş sayısı bunlarla sınırlı değildi. Hz. Muhammed hayatı boyunca yirmiden fazla savaşa katıldı.
İmkanı olan kişiler bu ay içerisinde kurban keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtabilirler. Zilhicce içerisinde hac ve kurban ibadetleri gibi çok kıymetli ibadetleri barındırır. Bu ay içerisinde her türlü kötülük, haram işler ve savaş yasaklanmış olup, insanların Allah'a yakınlaşmaları istenmiştir.
"Haram ayları" yani hürmet ayları, İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan ay adlarına göre savaşmanın yasak kabul edildiği Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb aylarıdır.
Muhammed (s.a.v.) "Kim haram aylarda Perşembe Cuma ve Cumartesi olmak üzere 3 gün oruç tutarsa, Allahu Teâlâ o kişi için 900 senelik oruç sevabı yazar" buyurmuştur. Haram aylar olan Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb'de perşembe, cuma ve cumartesi günü oruç tutmak müstehaptır.
Zilkade kelime anlamı olarak “oturmak” ve “Barışa sahiplik eden” anlamlarına geliyor. Câhiliye devrinde haram ayların ilki olan zilkade ayında ticarî açıdan büyük önem taşıyan panayırlar düzenlenirdi. Zilkade veya Zulkadetu'l-Haram, Kameri ayların on birincisidir.
24 Zilkâde 1443 Perşembe gecesi saat 01:50 îtibariyle Sevgili Şeyhimiz Mahmûd Efendi Hazretlerimiz Hakk'a yürümüş âhirete irtihâl etmiştir. Cümle Ümmet-i Muhammed'in başı sağolsun. Cenâzesi 24 Haziran 2022 Cuma günü Cuma namazını müteakip Fatih Câmii'nden kaldırılacaktır.
Bilhassa Zilhicce'nin ilk 10 gününde tutulacak orucun faziletleri gündemde yerini aldı. Zilhicce ayı 2023 1. Gün ne zaman ? Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. Günü başlamış oluyor ve Zilhicce'nin 1'i 19 Haziran pazartesiye denk geliyor.
Diyanet'in yayınladığı takvime göre Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı. Muharrem ayı Hicri yılın ilk günü olarak bilinir. Muharrem ayının bitişi ise 16 Ağustos Çarşamba günüdür.
Buna göre üç aylar, 12 Ocak Cuma günü 1 Recep ile başlıyor. Şaban ayı ise 11 Şubat tarihinde başlıyor. 2024 Ramazan ayı ise 11 Mart Pazartesi günü tutulacak ilk oruç ile idrak ediliyor.
ZİLKADE AYI NE ZAMAN? Zilkade ayı 21 Mayıs Pazar 2023 günü başladı. Yani Zilkade ayının 1. günü 21 Mayıs Pazar günü idi. Bugün yani 25 Mayıs Perşembe günü ise Zilkade ayının 5. günüdür.
Haram aylardan olan Zilhicce ayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın kutlandığı ay olmasıyla kutsal olarak kabul edilir. Zilhicce ayından önceki ay Zilkade, sonraki ay ise yeni yılın ilk ayı Muharrem ayıdır. Hac yapılan ay.
Bazı âlimler nesîin “bir ayın haramlığının başka bir aya ertelenmesi” mânasına geldiğini, bazıları ise haramlığı ertelenen veya aynı maksatla araya ilâve edilen ayın adı olduğunu söylemiştir.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri