Osmanlı'da 'güzel kadın' genellikle iri ve şişman kadındı. Beyaz Köleler, zamanla halk arasında güzellik algısını da beyaz tenli, renkli gözlü, hokka burunlu, sarışın-kumral, uzun boylu, ince belli, uzun parmaklı, az konuşan, temiz ve de sahibine sadık efsanevi bir "Çerkes güzeli" tipine dönüştürmüştü.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Osmanlı Devleti kurumlaşmasını tamamladıktan sonra Bacıyân-ı Rum Teşkilatı dini ve tasavvufi yöndeki faaliyetlerini tekkelerde sürdürmüştür. Anahtar kelimeler: Hatun, Alp, kadın savaşçılar, Bacıyân-ı Rum, Anadolu Bacıları Teşkilatı.
Rumeli ve İstanbul çevresinde yaşayanlar yüzlerini açık bırakabiliyorken Doğu ve Kafkasya'da yaşayan, genellikle Ermeniler, yüzlerini kapatıyordu. Adana ve çevresindeyse yüzler açık olabiliyor, ancak peçe takabiliyorlardı.
Osmanlı'da kadının tarım ve hayvancılıkla uğraştığı, savaşta ve barışta ekonomiye yön verdiği; ev endüstrisinde tekstil üreticiliği, ipekböcekçiliği ve dokumacılık ile uğraştığı; miras alma ve miras bırakma haklarına sahip olduğu belgelerle tespit edilebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Osmanlı'da 'güzel kadın' genellikle iri ve şişman kadındı. Beyaz Köleler, zamanla halk arasında güzellik algısını da beyaz tenli, renkli gözlü, hokka burunlu, sarışın-kumral, uzun boylu, ince belli, uzun parmaklı, az konuşan, temiz ve de sahibine sadık efsanevi bir "Çerkes güzeli" tipine dönüştürmüştü.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Hülasa, bütün İslam toplumlarında olduğu gibi Osmanlı toplumunda da taaddüd-i zevcât yani birden fazla evlilik, temel gerekçesi itibariyle kadını istismar üzerine kurulan bir düzenleme değil, bir çıkış yolu ve bir ruhsattır. Aslolan tek eşle aile hayatının sürdürülmesidir.
Osmanlı'da Müslüman kadınlar sokağa çıkarken örtünmek zorunda kalmıştır. Kadınlar dış giyim olarak daha çok çarşaf ve ferace kullanmışlardır.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Kösem sultan çocukları tahtta olduğu için çok güçlüdür ve inanılmaz gaddardır. Hürrem ise muhteşem zekası sayesinde nüfuzludur. Kanuninin aşkı sayesinde bu kadar nüfuzlu olmuştur. Tarih kitaplarından da okuduğunuzda kösem ve Hürrem sultanların ne kadar kudretli oldukları anlaşılır.
Murad hem de oğlu III. Mehmed zamanında saray politikasında çok etkili olmuş bir Valide Sultan'dı. İki torununun da padişahlığını gördü. Fakat Osmanlı geleneğine göre padişahın babaannesi değil, annesi Valide Sultan olarak devletin en güçlü kadını oluyordu.
Kadınların evliliğe zorlanmaması, evlilik hayatında haklarının korunması, şiddetin önlenmesi, doğum ve ölüm yardımlarına ilişkin belgeler öne çıktı. Bu belgeler arasında 1657 yılına ait belge, Osmanlı'nın kadının rızası dışındaki evliliğe izin vermemesi açısından dikkati çekti.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Osmanlı Türkçesi گوزل sözcüğünden devralındı.
Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır. Şehzadelerin çocukları yine şehzade, kızları yine sultandır.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Osman, haremde kadınlarla karşılaşmak istemediğinde büyük kabaraları olan takunya veya ayakkabılar giyerdi. Kadınlar da onunla karşılaşmamak için kenara çekilirlerdi. Kadınların süslü şekilde sokağa çıkmalarını yasak eden III. Osman, onlara sade giyinmelerini emretmişti.
İlk Kız İdadîsi, İnas İdadîsi adıyla 1911'de İstanbul'da açıldı. Çeşitli adlar aldıktan sonra (İstanbul İnas Sultanîsi, Bezm-i Âlem Sultanîsi, vs.), 1922'de İstanbul Kız Lisesi adını almıştır.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
1924'te sürgüne gönderilen Osmanlı Hanedanı'nın torunları 10 farklı ülkede yaşamlarını sürdürüyor. 31. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid'in torunu ve Hanedan'ın 44. Reisi Şehzade Osman Bayezıd Efendi, ABD'de ikamet edenlerden.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Hürrem Sultan'ın sarayda pozisyonu Kanuni'nin nikâhlı eşi olması ile arttı ve bu olaydan sonra Mahidevran Sultan'dan daha yüksek bir mevki sahibi oldu. Hürrem Sultan, Şehzade Cihangir'in doğumundan sonra Kanuni ile görkemli bir düğün yapılarak evlendi ve aralarında dini nikâh kıyıldı.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri