Oyun tasarımcısı; dijital ortamlarda oynanan oyunların tasarlanması ve daha sonra kullanıcıyla buluşmasına kadarki süreçlerin tümünde görev alan kişilerdir. Giderek daha fazla popülerleşen bu mesleği icra edenler, bir oyunun programlama, tasarım, animasyon veya sanat işlerinin tamamını yapmaktadır.
Oyun geliştiricileri, oyuncuların farklı istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli konseptlere sahip olan oyunları oluşturuyor ve kullanıcıların beğenisine sunuyor. Farklı projelere imza atan oyun geliştiricileri, tasarım, yazılım ve daha pek çok konuda uzmanlık sahibi oluyor.
Bir senelik deneyime sahip bir oyun tasarımcı 4500 TL maaş alırken iki yıl ve üzeri deneyime sahip bir oyun tasarımcı 5000 TL ile 9000 TL arasında maaş almaktadır. Dijital oyun tasarımcılarının maaş aralığını belirleyen faktörler çalıştığı sektör, çalıştığı firma sayısı ve uzmanlaştığı sektör bilgisidir.
Oyun geliştirici, oyun yazılımını tasarlamak, programlamak ve oyunun tüm süreçlerini takip etmek için gereken tüm işleri gerçekleştirmek için görev alan kişidir. Oyun geliştiricileri, oyun tasarlama, programlama, grafik tasarım, oyun sunumları ve testi gibi çeşitli görevler üstlenebilir.
Oyun geliştiricilerin tüm oyunu şekillendirecek kod tasarlamak için donanım teknolojisinin yanı sıra C, C#, C++, Java, Python, Lua ve diğer programlama dilleri konusunda bilgili olmaları gerekir. Bu yüzden yazılım mühendisliği becerilerini geliştirmeyi unutma.
İlgili 22 soru bulundu
Oyun programlamada en çok kullanılan dil C++'dır. Ama hedef platforma göre genellikle dil değişir. Örneğin Windows ve XBOX oyunları için C#, eski sistemler için Assembly gibi. Bazı şirketler oyunları için kendi dilini üretir.
Oyun Tasarımcısı Nasıl Olunur? Eğitim gerekliliği olarak üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Programlama, Bilgisayar Mühendisliği, Animasyon ve Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümlerinden mezun olunması gerekir; ancak oyun tasarımcısı olmak için üniversite eğitimi şart değildir.
Üniversitelerin Dijital Oyun Tasarımı Bölümünden mezun olanlar oyun tasarımcısı olur. Oyun tasarımcısı video oyunları geliştirir, oyunların kodlama ve yazılım işlemleri ile ilgilenir.
Oyun yazılım uzmanı olmak için grafik ve ışık tasarımı, programlama dilleri veya kullanıcı deneyimine ilişkin UI/UX eğitimleri almanız gerekmektedir. Bu eğitimlere ek olarak nesne yönelimli programlamanın temellerini hakkında eğitim de alarak oyun yazılımı konusunda daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türkiye'de yeni başlayan bir Grafiker, ortalama olarak 12.500 TL ile 24.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Grafikerlerin maaşları ise 18.000 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Yüksek tecrübeye sahip Grafikerlerin maaşları ise 23.000 TL ile 33.000 TL arasında olabilir.
eleman.net verilerine göre, Grafiker 2023 yılında ortalama 22.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Grafiker , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Animasyon ve Oyun Tasarımı yalnızca Sözel puan türüne göre öğrenci kabul etmekte olup, 2019-2020 yılı YÖK verilerine göre yalnızca bir üniversitede 4 farklı tercih seçeneğiyle tercih rehberlerinde yer almaktadır.
Dijital Oyun Tasarımı, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık Sayısal puan türünden tercih edilen bir lisans bölümüdür.
Bu faktörlere dayanarak, oyun geliştirme için bazı popüler programlama dilleri C++, C#, Java, Python ve Lua'dır. Bu diller birçok popüler oyunun yaratılmasında kullanılmıştır ve oyun geliştirme toplulukları tarafından güçlü bir desteğe sahiptir.
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, oyunlar ve deneyimler yaratmak için öğrencilerin yaratıcı hayal gücünü en son teknolojilerle birleştirmektedir. Dijital Oyun Tasarımı eğitimi kapsamında öğrenciler, oyun tecrübesi yaratmakta; sanat, medya, oyun tasarımı ile ilgili alanlarda kariyerleri için bir temel oluşturmaktadırlar.
Yazılım mühendisi, içinde yazılım yapılması gereken her sektörde çalışabilir. Bunlardan bazıları şöyledir: Bankacılık, oyun, e-devlet, elektronik savaş ve savunma sistemleri, sinyal işleme, sağlık bilgi sistemleri, robotik ve yapay-zeka.
Oyun programcısı, yazılım mühendisi ve programlamacı olup, öncelikle video oyun geliştirme araçlarını video oyunları için üreten veya yazılımı için kod tabanını geliştiren bilgisayar bilimcisidir. Oyun programlama bir "oyun programcısı" terimidir ve alt dal olarak pek çok özel uzmanlık alanı disiplini bulunmaktadır.
Gelişmeye ve yeniliğe müsait iki alan olarak animasyon ve oyun tasarımı, yeni nesil iş alanlarından önü açık mesleklere olanak sağlıyor. Üstelik bu alanlarda uğraş vermek isteyen meraklıların da bölümü okumaları zorunlu değil.
Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir. Genellikle işverenler tarafından da bu tercih edilebilir; ama programlamayı öğrenmenin ve gerekli becerileri geliştirmenin alternatif yolları da var.
Yazılımcı, bilgisayar yazılımı geliştiren ve yazılım mühendisliği alanında uzmanlaşmış kişidir. Yazılımcılar, farklı programlama dillerini kullanarak yazılım uygulamaları, mobil uygulamalar, web siteleri ve diğer bilgisayar programlarını tasarlar, geliştirir ve sürdürürler.Yazılımcı Ne İş Yapar?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri