Özbekistan vatandaşı, Türkiye'de ikamet izni almak için ilgili yerel makamlara başvuruda bulunmalıdır. Başvuru sırasında Özbekistan vatandaşının pasaport fotokopisi, vize fotokopisi, Türkiye'de ikamet ettiği yerin kira kontratı, tapu fotokopisi ve dask,yabancı sağlık sigortası gibi belgeler istenebilir.
Özbekistan vatandaşlarının alabileceği turistik ikamet izinleri her seferinde en fazla 2 yıl olarak düzenlenmektedir. Başvuruda gerekli görülen tüm evrakların sunulması gerekmektedir. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi adına eksik evrak ile başvuru yapılmaması gerekmektedir.
ÖZBEKİSTAN: Diplomatik ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 gün içinde 90 güne kadar vizeden muaftır. Diğer resmî pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. PAKİSTAN: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir.
İkamet izni Türkiye'de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.
İlgili 42 soru bulundu
Oturma izni harç ücreti: 1040 TL. Oturma izni kart ücreti: 160 TL. Oturma iznini almak için başvuruda bulunan yabancı kişinin yaşına göre farklılık gösterebilmekle birlikte sağlık sigortası ücreti 500 -1750 TL arasındadır. 65 yaş altı kişiler için sağlık sigortası ücreti ödenmesi zorunludur.
Taşkent şehri ve Taşkent ilçelerinde en az 400.000 ABD Doları, Semerkand, Buhara, Harezm, Nemengan, Andican ve Fergana bölgelerinde en az 200.000 ABD Doları, Karakalpakistan Cumhuriyeti ve diğer Özbekistan Cumhuriyeti bölgelerinde en az 100.000 ABD Doları değerinde taşınmaz satın almak.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
Konsolosluktan yabancıların oturma izni başvurusu
Kural olarak, oturma izni başvuruları yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk konsolosluklarına yapılacaktır. Konsolosluklar, oturma izni başvurularını görüşleriyle birlikte Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne iletecektir.
Özbekistan vatandaşları Türkiye'ye vize muafiyeti ile gelmektedirler ve en fazla 180 gün içerisinde 90 gün ve her defasında 30 günü geçmemek şartıyla Türkiye'de yasal olarak kalabilirler.
Özbekistan, ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı vermemektedir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Uygun bütçeyle başvuru, esnek ikamet şartları ve vatandaşlığa geçiş için kısa süre göz önünde bulundurulduğunda, Portekiz oturma izni ile AB vatandaşlığı almak için en doğru ülkedir.
Özbekistan Vatandaşlarının Türkiye'de resmi evlilik yapabilir.
Özbekistan vatandaşı, Türkiye'de ikamet izni almak için ilgili yerel makamlara başvuruda bulunmalıdır. Başvuru sırasında Özbekistan vatandaşının pasaport fotokopisi, vize fotokopisi, Türkiye'de ikamet ettiği yerin kira kontratı, tapu fotokopisi ve dask,yabancı sağlık sigortası gibi belgeler istenebilir.
Ev alarak ikamet izni alınabilmesi için satın alınacak konutun, büyükşehirlerde en az 75.000 USD değerinde, diğer şehirlerde ise en az 50.000 USD değerinde olmasıdır. Bu bedellerin altında bir konut satın alınırsa, satım işlemi geçerli olacak ancak ikamet izni alınamayacaktır.
Taşınmaz mülkle izin sağlanabilir. Gayrimenkul yoluyla oturum izni edinmek için daire, villa, dubleks veya tripleks ev almak gerekir. Büyük kentlerde alınan taşınmazların değeri en az 75.000 Dolar olmalıdır. Küçük şehirlerde, en az 50.000 Dolar konut yatırımı aranır.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Vize muafiyeti, turistik seyahatlerde geçerli olup, süreleri ise her girişte 30 günü aşmayacak şekildedir. Bu koşullara uyulması halinde Özbekistan vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan Türkiye seyahatlerini vizesiz olarak gerçekleştirebilmektedir.
Önemli Not: T.C. umuma mahsus, hususi ve hizmet pasaportu sahibi olanlar 3 Şubat 2021 tarihinde imzalanan kararnameye göre Özbekistan'a 30 günü aşmamak şartıyla vizesiz seyahat yapabileceklerdir.
Özbekistan uyruklu yabancının Türkiye'den çalışma izni başvurusunda bulunabilmesi için şahsın en az 6 ay süreli oturma izni ile Türkiye'de ikamet etmesi gerekmektedir. Yabancının Türkiye'de ikamet izninin bulunmadığı durumlarda, çalışma izin başvurusu Özbekistan'daki Türkiye Büyükelçiliği aracılığı ile yapılmaktadır.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Türkiye'de öğrenci oturma izni, 1 yıllık olarak verilir ve bu izin yılda bir kez yenilenebilir. Yani, öğrenciler en fazla 5 yıl boyunca Türkiye'de öğrenci oturma izni alabilmektedir. Çalışma izni ise en fazla 2 yıllık olarak verilir ve her uzatma işlemi sonrasında tekrar başvurmak gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri