Özel Öğrenme Güçlüğü, bir çocuğun zekası normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma- yazma veya matematik becerilerinden bir ya da birkaçında yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesidir.
Bireyin algıladığı uyarıcıya tepki göstermesi için dikkatini ona yöneltebilmesi gerekir. Özel öğrenme güçlüğü olan bireyler sözlü yönergeleri dinlemede, izlemede zorlanır. Dikkatini bir noktaya odaklamakta güçlük çeker, dikkat süresi kısadır. Okurken, yazarken de dikkat problemi yaşar.
Öğrenme güçlüğünün erken dönem belirtileri; okuma, yazma, matematiksel anlama, kavrama becerilerinde sorunlar olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak; hiperaktivite, dikkatsizlik, dürtüsellik görülmesi de söz konusu olabilir. Belirtiler genellikle 4-5 yaş civarında belirgin hale gelmeye başlar.
Yunus Çekiç, "Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar soyut şeyleri çok zorlukla öğrenirler, öğrendiklerini çok çabuk unuturlar, kolayca yorulur ve sebatsızdırlar, kendilerine olan güvenleri azdır, oyun ve toplum kurallarına uymakta zorluk çekerler, bazen hiç uymazlar” dedi.
İlgili 30 soru bulundu
Öğrenme güçlüğü bir zeka geriliği ya da zihinsel bir engel değildir. Öğrenme güçlüğü olan bireylerin yaşadıkları öğrenme sorunları zeka düzeyindeki gerilik ile ya da engel ile ilişkili değildir. Çocuğa öğrenme güçlüğü tanısı konulabilmesi için zeka düzeyinin normal ya da normal üzeri olması şartı aranmaktadır.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
0-6 yaş arasında da gözlemlenebilir. Ancak genellikle ilkokula başlanması ve okuma-yazma etkinliğinin başlaması ile tam tanı konur. Özgül öğrenme güçlüğü normal ya da normalden daha zeki çocukların yaşadığı bir sorundur. Bu sorun görme, işitme sorununa da bağlı değildir.
Disleksi doğuştan gelen bir öğrenme bozukluğu olmasına rağmen okuma yazma döneminde dikkat çekmektedir çünkü dislektik çocuklar yaşıtlarından daha geç okur ve yazarlar. Disleksi sendromunun pek çok farklı belirtileri olabilir. Bunlardan bazıları: b-d, p-q harflerini 6-9 sayıları gibi ters algılama.
Literatürde öğrenme güçlüğü, özel öğrenme güçlüğü, özgül öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu, öğrenme yetersizliği disleksi gibi farklı tanımlar aynı belirtiler için kullanılabilmektedir.
Tanı için öncelikle zeka testi uygulanır. Bu test ile çocuğun normal zihinsel gelişime sahip olup olmadığı, güçlü ve zayıf yanları belirlenir. Daha sonra okuma, yazma ve aritmetik becerilerini değerlendirecek olan testler yapılır. Ayrıca özel öğrenme güçlüğü belirtilerinin araştırıldığı bir grup test daha yapılır.
Özellikle konuşma gecikmeleri, kelimeleri yanlış telaffuz etme, konuşurken harf ve hecelerin yer değiştirmesi gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğüne işaret edebilir. Özellikle bir şey anlatırken zorlanma, az konuşma ya da kelime dağarcığının yetersiz olması da bu belirtiler arasında kabul edilir.
Ancak disleksi tanısını yapabilecek tek yetkin kişi kamu hastanelerinde çalışmakta olan çocuk psikiyatrlarıdır. Çocuğunuzda bir davranış problemi veya duygusal bir sorun gördüğünüzle gitmeniz gereken yer doktordur, Çocuk Psikiyatristidir.
Öğrenme güçlükleri olan çocukların/öğrencilerin sözlü dile ilişkin sorunlarının yanı sıra algısal, özellikle görsel ve işitsel algı alanlarında sorunlar yaşadıkları, işitsel algı sorunları, işitsel ayırt etme ve işitsel bellek alanlarında gözlenmektedir.
Özel Öğrenme bozukluğunun genetik belirleyicileri olarak 6; 15; 18 kromozomlarının bulunması birçok bağımsız çalışmada tekrar belirtilmiştir. Çocuklar, bazı gelişimsel alanlarda diğer çocuklara oranla daha yavaş olgunlaşır. Gelişmedeki bu sapma ve boşlukların da öğrenme bozukluğuna neden olabildiği düşünülmektedir.
Çocuğunuza kitap okumak, özellikle de onunla birlikte okumak iyi bir yöntemdir. Beraber oyunlar oynayın. Masaüstü oyunları ile etkileşime dayalı oyunların hepsi; sorunları çözmek için gereken sosyal becerileri geliştirmesine, işleri sırasıyla yapmayı ve kendi kararlarını vermeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.
Disleksi tanısı genellikle okula başlayan çocuklarda koyulur. Çocuklarda okul öncesi dönemde de öğrenme güçlüğünü düşündürecek belirtiler olmasına karşın dikkat çekmeyebilir. Öğretmenin; öğrencisinin öğrenmede, yazmada, okumada sorun yaşadığını görmesiyle durumun farkına varılarak doktora başvurulur.
Genellikle özel öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu ilkokula başlayınca ortaya çıkar. Ancak okul öncesi dönemde erken belirti gösteren çocukları(riskli çocuklar) öğrenme bozukluğu açısından değerlendirilmesi, erken tanı ve terapi için önem taşır.
Çok ileri düzeyde özel gereksinim var: %70-79 (Ağır engelli olduğu kabul edilir). Belirgin düzeyde özel gereksinim var (BÖGV): %80-89 (Ağır engelli olduğu kabul edilir). Özel Koşul Gereksinimi var (ÖKGV): %90-99 (Ağır engelli olduğu kabul edilir).
Kişiye adeta yeniden okumayı, yazmayı öğreten bu programların yanı sıra eşlik eden sorun varsa onun da tedavisi doktor tarafından yapılmalıdır. Özel öğrenme güçlüğü çocuğun kendini beceriksiz, yeteneksiz ve başarısız hissetmesine neden olur. Bu nedenle fark edilip tedavi edilmezse kendine güven kaybı olur.
Bu çocuklar, genellikle okuma, yazma ve matematik alanlarında akademik problemler yaşamaktadır.
Öğrenme güçlüğünün nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte araştırmalar beyin yapısındaki işlevsel farklılar ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Bu farklılıklar doğuştan gelir ve kalıtımsaldır.
(En az %20 oran) Skolastik becerilerde karma tip bozukluk Özgül öğrenme güçlüğü Disleksi!!! Disleksi, rapor için başvurulan hastanelerde veya Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde uygulanan test WISC-R Testi'dir.
- Küme çalışmalarına öncelik sağlamalı, birbirleriyle iyi geçinmeleri ve zamanlarını verimli şekilde kullanmaya teşvik edilmeli. - Öğrenci, eğitim-öğretim çalışmalarında etkin aktif duruma getirilmeli. - Basit sözcükler ve kısa cümleler kullanılmalı, kendilerini sözle anlatmaya teşvik edilmeli.
Beyindeki bir işleme sorunu olduğu için, öğrenme güçlüğü tedavi edilemez. Ancak bazı yöntemlerle üstesinden gelinebilir. Öğrenme güçlüğü tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri