Temel bireysel öğretim teknikleri şunlardır: Bilişsel çıraklık, bilgisayar destekli öğretim, bireyselleştirilmiş öğretim, programlı öğretim ve tutor destekli öğretimdir. Günümüzde yaşanan bilimsel gelişmeler, öğretimde öğrencilerin merkeze alınması ve öğretimin bireyselleştirilmesi olarak eğitim alanına yansımaktadır.
Öğrencinin konuyu görerek işiterek öğrenmesini sağlar. Öğrenci öğrenme sürecine aktif olarak katıldığı için öğrenmede kalıcılık düzeyini arttırır. Özelikle becerilerin öğretilmesinde etkili bir şekilde uygulanabilecek bir yöntemdir.
İlgili 35 soru bulundu
Öğretim yöntem ve teknikleri çeşitleri arasında şunlar bulunmaktadır: anlatım, gösterim, tartışma, problem çözme, örnek olay yöntemi, proje temelli öğrenme ve teknoloji destekli öğrenme.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ I
Öğretmen adayı öğrencilerin öğrenme ve öğretim stratejileri, öğretim yöntem ve teknikleri, bunların uygulama ile ilişkisi, öğretim araç ve gereçleri, öğretim hizmetinin niteliğini artırmada öğretmenin görev ve sorumlulukları konuları ile ilgili ve deneyimli hale gelmeleri amaçlanmaktadır.
Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur.
3- ETKİLİ ÖĞRETİM MODELİ (SLAVIN, 1984)
Teşvik edici olma: Öğretim süreci öğrencide öğrenmeye yönelik istek uyandırmalıdır. Bunu sağlamanın yolu öğrenilecek bilgilerin yaşamsal öneminin öğrencilerde oluşturulmasıdır. Zaman: Öğretmenin öğretime ayırdığı zaman ve öğrencinin öğrenmeye ayırdığı zaman yeterli olmalıdır.
Doğrudan öğretimin amacı, öğretmen tarafından sistematik destek sağlanarak öğrencilerin doğru tepkide bulunabilmelerine yardımcı olmaktır. Doğrudan öğretimin diğer bir amacı da öğretimi yapılan içerikte ipuçlarının aşamalı olarak geri çekilmesiyle öğrenciyi bağımsız kılmaktır.
Geleneksel eğitim sistemi daha çok klasik okullarca benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geleneksel eğitim sisteminde, “dersler, programlar, ödevler, ders saatleri ve benzeri unsurlar, hep çocuğun ilgi ve ihtiyaçları hesaba katılmaksızın düzenlenir”(Kafadar, 1997, 49). Bu eğitimde ön planda tutulan müfredat ve öğretmendir.
Doğrudan öğretimde öğretmen üst düzey örgütleyicilerin kullanıldığı bir girişten sonra, sunumunu gerçekleştirmektedir. Sunumun ardından öğretmenin rehberliğinde öğrenci etkinliklerine ve öğrenciler yeterince uzmanlaştığında kendi başlarına etkinlik yapmalarına yer verilir.
Başlıca Öğretim Stratejileri:
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Doğal öğretim yaklaşımı, uygulamalı davranış analizi (UDA) ilkelerini temel alan çevre düzenlemesini, etkileşime dayalı yöntemleri ve teknikleri kapsayan uygulamaları içeren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, çocuğun devam ettiği tüm eğitim ortamlarında, çocuğun evinde ve bulunduğu diğer ortamlarda kullanılabilir.
Genel olarak, mikro-öğretim tekniği, konu, öğrenci sayısı ve öğretim süresi açısından küçültülmüş, yoğunlaştırılmış bir ortamın, yeniden izlemek ve değerlendirmek üzere teknolojik ve diğer olanaklarla kayıt altına alındığı, bir öğretim deneyidir.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
Philips 66
Öğretmenin tahtaya yazdığı sorunlar çerçevesinde her grubun sorunu kendi içinde ele aldığı ve her bir grup için bir başkan belirlenerek, tartışmaların sonuçlarının grup sözcüleri tarafından diğer gruplarla paylaşıldığı tekniktir.
Aktif Öğrenme Yöntemi Nedir? Aktif öğrenme (interaktif, etkin, deneysel) öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme anlamına gelmektedir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır.
Öğrencinin öğrenme sürecine etkin katılmasını, bireysel öğrenme hızına göre ilerleme kaydetmesini ve öğrenme sonucunun anında kontrol edilmesini sağlayan bir öğretim modelidir. Programlı öğretim ünlü psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir öğretim modelidir.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Sınıf dışı öğretim teknikleri; eğitsel gezi, müze eğitimi, gözlem, görüşme, ödev ve sergi olmak üzere beş başlıkta ele alınmıştır.
Buna göre “Özel Öğretim Yöntemleri I” III. sınıf VI. Yarı- yılda haftada 4 saat, IV. Sınıf VII. Yarıyılda haftada 4 saat okutulmuştur (YÖK 1998).
Doğrudan öğretim yöntemi; konuları küçük basamaklarla sunan ve çocuğun etkinliklerden ne kadar yararlandıklarını belirlemek için sürekli değerlendirme yapmayı içeren bir yöntemdir.Doğrudan öğretim öğretmen merkezlidir.
Açıköğretim, alışılmış geleneksel eğitim tarzından farklı olarak, kampüse gelme zorunluluğunun olmadığı, derslerin bilgisayar vasıtasıyla tamamen sanal ortamda işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği eğitiminin adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri