Barrett Özofagus Nedir? Özefagus (yemek borusu) yutak ile mideyi birbirine bağlayan, yutulan besinlerin içerisinden geçerek mideye ulaştığı tüp şeklinde yapıdır.
Amerikan İngilizcesi'nde “esophagus”; İngiltere İngilizcesi'nde “oesophagus” olarak yazılır. Türkçe yazılışında da farklılıklar bulunmaktadır (özofagus veya özefagus; çoğunlukla özofagus tercih edilir).
Yemek borusu (özofagus, oesophagus, esophagus), yenilen yiyeceklerin ağız ve yutaktan sonraki geçiş bölgesidir.
Servikal özofagus yerleşimli heterotopik gastrik mukoza, konjenital bir anomalidir. Semptomlar ve morfolojik değişiklikler, heterotopik gastrik mukozanın salgılamış olduğu asid hasarına bağlıdır. Bu odaktan malign transformasyon ve adenokarsinogenezis de oluşabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Yemek Borusu Kanserinin Belirtileri
En sık yakınma yutma güçlüğü (yemeklerin mideye ulaşmadan önce yemek borusunda takılması hissi) ve/veya yutma sırasında ağrı hissedilmesidir. Yutma güçlüğü genellikle ilerleyici karakterdedir.
Gastroözofageal reflü varlığı gibi birçok tanı yardımcısı ile net olarak tanısı koyulan barrett özofagusun tedavisi ise ilaç tedavisi ve endoskopik tedavisi ile sağlanabilmektedir. Özofajitin tedavisi dışında barrett özofagusun kendine özgü bir ilaç tedavisi yoktur.
Boyundan başlayıp mideye kadar uzanan yaklaşık 25-30 cm uzunluğundaki yemek borusunda meydana gelen kanserler yemek borusu kanseri veya özofagus kanseri alarak isimlendirilir.
Yemek borusu kanseri, bu yapının iç kısmını döşeyen hücrelerden kaynaklanır. Tüp şeklindeki yemek borusunun herhangi bir yerinden gelişebilen özofagus kanseri, erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Yemek borusu kanseri dünya üzerindeki ölümlerin 6. en sık nedeni olarak kabul edilir.
Erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık 3 kat daha fazla rastlanmaktadır. Özofagus kanseri, hastaların yarısında yemek borusunun orta bölümünde, üçte birinde alt bölümünde, geri kalanında ise üst bölümünde yerleşmektedir.
Özofagus (yemek borusu) dilatasyonu yemek borusunun herhangi bir nedenle daralmış olan kısmının değişik yöntemler kullanılarak genişletilmesidir. Bu işlem için çeşitli teknikler kullanılabilir. Günümüzde en sık tercih edilen yöntem endoskopik balon dilatasyonudur.
Özofagus, krikoid kıkırdak alt kenarından başlayıp, servikal ve torakal vertebralar önünden seyrederek midenin kardiya bölgesinde sona eren, erişkinlerde 23-25 cm uzunluğundaki bir kanaldır (1).
Yemek borusu kanserinde en etkin tedavi yöntemi ameliyattır. Diğer tedavi yöntemleri ise kemoterapi veya radyoterapidir. Yemek borusunun konumu ve pek çok hayati organ ve damar ile yaptığı yakın komşuluk nedeniyle özofagus ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer pek çok ameliyattan daha zordur.
Regurjitasyon (> % 70) , odinofaji (yutma sonrası retrosternal ağrı) hastaların % 30 ' da mevcuttur ve aspirasyona bağlı gelişen bronşit ve pnömoni (% 10) ' dir. Ortalama 15-25 yıl sonra gelişen genellikle skuamöz tipte özefagus kanseri geliştiği için akalazya premalign bir lezyon olarak kabul edilir.
Özofagus üç yerde darlık gösterir: 1. Farenks ile birleşim yeri, en dar yerdir ve 14-15 mm ka- dar genişleyebilir, 2. Sol ana bronş çaprazlaştığı nokta ve 3. Diyafragmayı geçtiği, kardiadan 3 cm yükseklikte olan bölümdür.
Özofagus (yemek borusu), yutulan gıdayı boğazın arkasından mideye, sindirilmek üzere taşımaya yardım eder. Kısaca ağız ile mide arasında bulunan içi boş bir tüptür.
Sanki kursakta yemek takılmış hissi oluşur. Diğer belirtiler arasında yemek sonrası kusma (özellikle sindirilmemiş gıda)yemek sonrası veya sonrasında artan göğüste veya sırtta ağrı, kilo kaybı, kanlı kusma,yutma ile birlikte öksürük, ses kısıklığı ve hazımsızlık sayılabilir.
Açık cerrahiye göre oldukça kısa süren kapalı yemek borusu kanseri ameliyatları yaklaşık 2,5 -3 saat sürmektedir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Belirtileri ağrı, yutma zorluğu, takılma hissi olarak tanımlanabilir. Derin yayılım sonrası çene hareketlerinde kısıtlılık ortaya çıkar. Dil hareketleri kısıtlanması ile konuşma ve yutma bozuklukları, ağrılı yutma belirginleşir. Bu bölge kanserlerinin %90 kadarı yassı epitel (skuamöz hücre) kanserleridir.
Özofagusun en sık görülen malign epitelyal tümörleridir.
Yassı hücreli (Skuamoz) yemek borusu kanseri sigara ve alkol tüketimi, aşırı sıcak içecekler tüketme, tütsülenmiş ya da yanmış gıdalar yemedir.
Barrett özofagusu olan hastaların yemek borusu kanserine yakalanma riski yıllık olarak yaklaşık %1 civarındadır.
Yemek borusu iltihabı, yani özofajit dediğimiz şeyin 1-2 sebebi var. İlki reflü, asit yemek borusunu yaktığı için mikropsuz iltihaba sebep oluyor, buna da özofajit diyoruz. İkinci sebebi ise iltihabi durum, bazen kemoterapi alırken immün sistemimiz çok baskılanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri