Pamuk Yorgan Nasıl Yıkanır? Elyaf ve yün yorganlar gibi makinada yıkanabilir. 30˚C sıcaklıkta, normal programda yıkanabilir. Ya da makinanızın pamuklu ayarında da yıkayabilirsiniz. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
Pamuk yorganlar
Eğer makineye sığacak ebatlarda bir yorganınız varsa, hassas programda yıkayabilirsiniz. Ardından uygun bir yere sererek kurutun, böylece pamuk bir alanda toplanmayacaktır. Eğer yorganınız makineye sığmayacak gibiyse, tıpkı yün yorganda olduğu gibi küvette yıkayabilirsiniz.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Teknoloji temizliği de kolaylaştırıyor
Sarı lekelerinden kurtulmak istediğiniz yastık veya yorganınızı makinenize yerleştirin. Sirke ve oksijenli su ekleyerek 1,5-2 saat bu şekilde bekletin. Bekleme süresi bittiğinde deterjan ve boraksı deterjan haznesine koyarak ön yıkamalı bir programla yıkayın.
İlgili 36 soru bulundu
Elyaf, pamuk, yün, kuştüyü gibi çeşitli türlerdeki çamaşır makinesine uygun olmayan yorgan modelleri Dry Service'ın hassas kuru temizleme hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Özellikle kışın yatak odanızın hava almaması nedeniyle yorganlarınız bozulacak ve kirlenecektir.
Çamaşır makinenizin sıcaklığının 30 dereceyi geçmemesine dikkat etmeniz oldukça önemlidir çünkü pamuk ilk kez yıkandığında çekme yapabilir. Beyaz pamuklu giysilerde bulunan inatçı lekeler için ise ağartıcı bulunmayan bir leke çıkarıcı tavsiye edilir.
Ekleyeceğiniz yumuşatıcı ise yünün yumuşacık olmasını sağlar. Yıkama sırasında dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise durulama adımıdır. Yorganın deterjan ve yumuşatıcıdan tamamen arınmış olduğundan emin olana kadar durulamaya devam edin.
Çamaşır makinesinde yorgan nasıl yıkanır? Çamaşır makinesinde yıkanacak olan yorgan elyaf ise 30 - 40 derecelik programlarda yıkaya bilirsiniz. Sıkmasını da 500 - 600 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır. Eğer kuş tüyü yorgan yada pamuk yorgan kullanıyorsanız makinenin en hassas programında yıkamalısınız.
Karbonat İşlemi
Yataklarınızın ve yorganlarınızın üzerine bolca karbonat dökerek bir süre bekledikten sonra elektrikli süpürge ile temizleyin. Bir süre bekledikten sonra karbonat buralardaki rutubete sebep olan nemi emecektir. Böylece rutubet kokusunun hafiflediğini ya da tamamen yok olduğunu görürsünüz.
Yastık ve yorganların sararmasının genel sebebi insan vücudunun ürettiği ter. Uyku anında da terlemeye devam eden bedenden dışarı salınan sıvı, çarşafa nüfuz ederek kirli görüntünün ortaya çıkmasına neden olur. Sararan yastık ve yorganlar temizlendikten sonra kullanılmalı.
Diğer taraftan pamuk yorganlar ise bambu yorgana oranla daha kalın yapılıdır. Bu nedenle kış mevsiminde kullanıma daha uygundur.
Pamuk yorganlar
Eğer makineye sığacak ebatlarda bir yorganınız varsa, hassas programda yıkayabilirsiniz. Ardından uygun bir yere sererek kurutun, böylece pamuk bir alanda toplanmayacaktır. Eğer yorganınız makineye sığmayacak gibiyse, tıpkı yün yorganda olduğu gibi küvette yıkayabilirsiniz.
Doğal pamuk yapısı ile yumuşaktır.Terletmeyi azaltmaktadır.
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor.
Bunun için direkt olarak yorganlarınızın temizliğini sağladıktan sonra direkt olarak vakumlu poşet alarak, yorganlarınızın saklanmasını mümkün kılabilirsiniz. İkinci bir yöntem ise aynı şekilde hem yorganların temiz şekilde saklanması hem de yer kaplamaması açısından son derece avantajlı olur.
Genel yorgan temizleme yönteminde ise, yorgan soğuk su bulunan bir küvette yıkanır. Burada bir süre bekledikten sonra üzerine çamaşır deterjanı eklenir ve yıkanır. Daha sonrasında da yorgan küvetten çıkarılır ve küvetteki su boşaltılıp yerine temiz su eklenir. Yorgan bu temiz suda tekrar durulanır.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Pamuk Yastık ve Pamuk Yorgan Nasıl Yıkanır? Dört mevsim kullanılabilir özelliğiyle yatak odalarından en sık karşılaşılan pamuklu yorgan, konforlu olmasıyla çok tercih edilir. Doğal bir elyaf olan pamuk yorganı ve pamuk yastığı, makinenizin pamuklu ayarında ya da normal programında 30 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz.
Mümkünse, güneş ışınlarının doğrudan gelmesini önleyin. Bu işlem, yün yorganın en ideal şekilde kurumasını sağlar ve daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Ayrıca yorganı kuruturken arada bir çevirmeniz, her tarafının hızlı ve eşit derecede kurumasını sağlar. İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır.
Program yoksa çamaşır makinesinde yıkanacak olan yorgan elyaf ise 30 - 40 derecelik programlarda yıkayabilirsiniz. Sıkmasını da 500 - 600 devire ayarlamanız yeterli olacaktır. Eğer kuş tüyü yorgan ya da pamuk yorgan kullanıyorsanız makinenin en hassas programında yıkamalısınız.
Ön işlem görmeyen pamuklu kumaşlar yıkanınca çekebilir. Küf ve güneş ışığına maruz kalmak pamuklu kumaşın yapısını da bozmaktadır. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kuru haline göre daha sağlam olabilir. Kolay kirlenen pamuklu kumaş ayrıca kolay bir şekilde de temizlenebilir.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Yıkanan pamuklar ya da yünler güneşli bir alana serilerek kurutulmalıdır. Daha sonra bir sopa yardımıyla pamuklar ya da yünler dövülerek kabartılmalıdır. Kuruduktan sonra kabartılan malzeme tekrar doldurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri