Bunu anlamak için yakma testi uygulanabilir. Kişiler ellerini ıslatıp elbisenin üzerini ovalaması gerekir. Çıkan lif parçacıklarını da yakarak test edilmektedir. Çıkan koku kağıda benziyor ise kumaşın pamuklu olduğu anlaşılabilir.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Pamuklu Kumaş Çeşitleri
Jarse kuma, pamuk madras, chambray (şambre), pamuk poplin (pamuklu akfil kumaş), merserize pamuklu (chintz), pamuk krinkle, müslin, ince pamuklu, tülbent, vual, fisto, amerikan bezi, damask, denim (kot kumaşı), divitin (pazen), havlu kumaş, fitilli kadife, şardonlu pamuk, pamuklu kadife.
İlgili 26 soru bulundu
Doğal bir lif olarak geçen pamuk kumaş hafifçe ve gevşekçe örülmüş ince yapılı kumaşlardır. Pek çok alanda kullanılabilen ve doğal olan pamuklu kumaşlar diğer kumaşlar gibi ağır yapıda değildirler ve bakımları pratiktir. Kolay kolay kırışmayan bu kumaşlar tekstil alanında en çok kullanılan kumaş türüdür.
Polyester Pamuk Karışımı Kumaş Özellikleri
Pamuk polyester kumaş da bu kumaş türlerinden biri. Polyester ve pamuk liflerinin bir arada kullanılarak üretildiği sentetik bir yapıda olan pamuk polyester kumaş hem polyesterin hem de pamuğun sağladığı avantajlarla öne çıkıyor.
Dünyadaki pamuk türleri şimdiye kadar bir çok araştırmacı tarafından türlü şekillerde sınıflandırılmış, 6' dan 54' e kadar değişen türlere ayrılmıştır. Bu türler dünyanın ayrı bölgelerinde görülür.
Yakma eylemi sonucunda burnunuza kağıt kokusu gelecektir. Eğer ki külü gri ve kokusu yanmış kağıt kokusu ise bu pamuklu kumaştır. Bazı ürünlerde pamuk yanı sıra elyaf da kullanılabilir. Bu farkı işte bu yakma eylemi sonucunda görebilirsiniz.
Yüzde 40 veya 60 oranında pamuk yapıya sahip kumaş türleri, bu koşulları sağlayabilmek için yeterlidir. İç çamaşırı yüzde kaç pamuklu olmalı sorusunun cevabı böylece, yüzde 40 ve üzeri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
% 100 COTTON PENYE
Pamuk, dünya üzerinde elyafından en çok yararlanılan bitkidir. Penye ipliği , karde pamuk ipliğine göre daha kaliteli olup düzgün görünümlü ve homojendir. Bu ipliklerden üretilen kumaşlar, daha yumuşak tutumlu, daha sağlam, daha düzgün yüzey görünümlü, daha temiz ve parlaktır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Kullanımı zor olan kaygan yapılı kumaşlara ipek saten, % 100 pamuktan üretilmiş olanlara ise pamuk saten adı verilir. İpek satenler çok çabuk kırışır ancak pamuk satenler, ütü istemez ve terlemeyi önler.
Pamuk hangi bölgede yetişir diyecek olduğunuzda aklınıza Akdeniz'in illeri gelecektir. Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş gibi illerimiz pamukla ünlenmiştir.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Pamuk çeşitleri
Yaygın olanları; Gloria, Lydia, 499, Lima, BA373 akala, Stoneville 453, Carolina Quin, Çukurova 1518, Sayar 314, Nazilli 84, Nazilli 87, Maraş/Erşan 92, Ege 7913 Carmen, Flora, Celia, Candia, Julia, Beyaz Altın 119, BA308, Diamond çeşididir.
Koton kumaş cotton fabric olarak İngilizce kullanımdan dolayı koton adını almış pamuk lifleriyle oluşturulmuş kumaş türü olmaktadır. Koton Kumaş Nedir? Koton kumaş pamuk lifleriyle dokunarak çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra elde edilen kumaş türü olarak bilinmektedir.
Eski dünyaya pamuk Hindistan'daki Harappa uygarlığından gelmiştir. Mezopotamya'dan da Eski Mısır'a geçmiştir. Pamuğun Arapça'daki ismi olan kutun ('al kutun') İngilizce'ye cotton, İspanyolca'ya algodón olarak geçmiştir.
- Keten kumaş türü, doğal elyaftır. - Keten kumaş, pamuktan daha dayanıklıdır. - Tüysüz ve pürüzsüz bir yapıya sahip olan keten kumaşı, çok çabuk kirlenmediğinden ötürü çokça tercih edilmektedir. - Diğer kumaş çeşitlerinden çok daha kaliteli bir kumaştır.
Sandy kumaşlar kalın ya da ince örgü özelliği barındıran, dökümlü ve yazlık kullanıma uygun bir türdür. Polyester ipliklerden meydana getirilen Sandy kumaş, pliseli ve parlak yüzeyli elbiselerde kullanılmaktadır. Oldukça hoş ve parlak bir yapıya sahiptir.
Süprem kumaşlar, piyasada en fazla bulunan kumaş çeşitlerindendir. Sadece yuvarlak örme makinelerinde üretilen süprem kumaşlar, pamuk veya pamuk ağırlıklı karışımlı ipliklerden düz bir şekilde örülmektedir. Genelde 100-130 gram arasında düşük bir gramajla üretilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri