Şeker pancarı için ekim işlemi toprak tavındayken yapılmalıdır. Eğer ekim vaktinde toprakta tav bulunmuyorsa, ekim işleminin hemen ardından yağmurlama sulama yöntemi ile intaş sulaması gerçekleştirilmelidir.
Şeker Pancarında İlk Sulama
Pancar kökünün daha sağlıklı gelişmesi için ilk sulamanın mümkün olduğunca geç yapılması önerilir. Ekimden sonraki ilk aylarda hafif kuraklık köklerin daha derinlere inmesine neden olur. Bu sayede bitki su ve besin maddesi yönünden daha iyi beslenir.
Sulama sayısı bitkideki gelişme gözlenerek 4-6 defa yapılmalıdır. Salma sulamada, sulama masrafları düşüktür. Ancak çok fazla su gerektirir ve yağmurlama sulamaya göre etkisi azdır. Salma sulama ile sulanan tarlaların çoraklaşmasının önlenmesi için drenajlarının çok iyi yapılmış olması gerekir.
Ekim öncesi ve ekim anında kullanılabilir. Bitkinin tüm gelişim dönemlerinde kullanılır.
Metabolizma için önemlidir ve pancarın enerji kaynağıdır. Özellikle erken aşamalarda, köklerin hızlı büyümesi için önemlidir. İlk büyüme ve gelişmenin hızlanmasında büyük önem taşır. Fosfor toprakta hareketsiz olduğu için, gübrenin ana kök bölgesi derinliğinde toprağa karıştırılması gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Yaklaşık olarak dört kişilik bir pancar suyu yapmak için 4 adet kırmızı pancar kullanmanız yeterli olacaktır. Kırmızı pancarın içerisine 2 adet kırmızı elma, 1 tane havuç, 1 limon suyu ve 1 çay kaşığı kadar da toz zencefil ilave ederek lezzetli bir pancar suyu hazırlamak mümkündür.
c) Potaslı Gübreler : Pancar tarımında kullanılan başlıca potaslı gübreler (Potasyum Sülfat, Potasyum Nitrat ve Potasyum Klorür) dür. Genel olarak sonbaharda fosforlu gübreler ile birlikte, son sürümden önce, pulluk derinliğinde toprağa karıştırılmalıdır.
2-3 gün süreyle bütün vücuda ovularak sürülmekte ve uzun süre, yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında cildi tahriş edebildiği bildirilmektedir. Kükürt yıkanabilir bir baz içinde veya vazelin içinde 3 gün boyunca geceleri kullanılması önerilmektedir.
Ekim öncesi ve ekim anında kullanılabilir. Bitkinin tüm gelişim dönemlerinde kullanılır. Bazı kök ve yaprak mantarlarına çok iyi gelir. Toprak ıslahında ve toprak PH düzeyini ayarlamada etkin üründür.
Pancar tarımında kullanılan başlıca potaslı gübreler (Potasyum sülfat, potasyum nitrat ve potasyum klorür.) dir. Genel olarak sonbaharda fosforlu gübreler ile birlikte, son sürümden önce, pulluk derinliğinde toprağa karıştırılmalıdır.
Özet. İki yıllık bir bitki olan şeker pancarı (Beta vulgaris L.) şeker üretimi amacıyla tek yıllık olarak üretilmekte ve en çok su tüketen bitkiler arasında yer almaktadır.
Bunun için neler yapmalıyız? Toprak işlemeden ekime, uygun tohum seçiminden doğru gübrelemeye üretimin bütün aşamalarını iyi yönetmeliyiz. Bitki besleme alanında 68 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak gübrelemeyi bilinçli yapmanızı öneriyoruz. İşe mutlaka toprak analizi ile başlayın.
Şeker pancarı su gereksinimi yüksek bir bitki olup yalnızca yeterli yağış ve düzenli sulama şartların- da yüksek miktarda şeker üretir. Sulamaya bitkile- rin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır.
Şeker Pancarı Sulama
Su, mutlaka toprağın ve iklimin mevcut durumu göz önüne alınarak bitkinin talebi kadar verilmelidir. Şeker pancarının su talebi, toplam 700 ile 800 mm arasındadır. Her sulama ile aşağı yukarı 100-130 mm su verilir. İlk su ne kadar geç verilirse, pancar kökünün gelişmesine o kadar yardımcı olur.
Şeker pancarının sulanmasında uygun bir yöntem olan damla sulama ile bitkinin gereksindiği su ve besin maddeleri uygun miktar ve zamanda verilerek su ve besin maddelerinden yararlanma oranı artırılabilmektedir.
Pancarda gübreleme programı toprağın; azot, fosfor ve potasyum değerlerine göre değişiklik gösterir. 1 ton şeker pancarı verimi için gerekli saf N P K değerleri; 3-5 kg/da N, 1,5-2 kg/da P ve 4-6 kg/da K'ya ihtiyaç sözkonusudur.
Zirai Toz Kükürttün Kullanım Şekli:
Tozlayıcılarla sabahın erken saatlerinde çiğ kalkmadan atılmalıdır. Hangi makineyle atılacaksa önceden toz atım ayarı yapılmalıdır. Sera ilaçlamalarında toz kükürt genellikle yakma yaptığından bunun yerine diğer ilaçlar kullanılmalıdır.
Kolleidal sıvı kükürtün en büyük avantajı, diğer tüm ürünlerden farklı olarak formülasyonunda bulunan kükürtün SO değil S formunda olmasıdır. Kolleidal sıvı kükürtün yapısındaki elementel kükürt, toprakta oksidasyona uygun şekilde çok küçük parçacıklar şeklinde işlenmiştir.
Sistemik Külleme İlacı Çeşitleri
Sistemik etkili fungisitler külleme için iyi bir seçenektir. Bayfidan ve Calixin bunlardan bazılarıdır. Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar.
Toz kükürt sulandırılarak sıvı hale getirilebilir. Bu amaç ile kaynatma işlemi yapılması gerekir. Fakat direkt olarak su ve kükürt karıştırılmaz. Su ile öncelikli olarak mono sülfür karıştırılmalıdır.
Fideler arasında düzgün aralıklar bırakılması, suyun düzenli tahliye olması ve yaprakların ıslatılmaması fideyi hastalıktan uzak tutar. Doğal bir çözüm de yapraklarına sarı kükürt püskürtmektir. Sarı kükürt ayrıca beyaz sineği de uzak tutar.
Tarımda ve özellikle bağcılıkta küf ve küllemeye karşı etkin bir üründür. Topraktaki ve bitkideki kükürt eksikliğini hızlı bir şekilde giderir. Gece ve gündüz arasında oluşan ısı farklılıklarını azaltır ve düzenler.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Sıvı gübreler genelde su ile seyreltilerek, damla sulama ile bitkinin köküne, ya da bitkilerin yapraklarına püskürtülerek uygulanır. Bu uygulamalar sabah erken saatlerde, ya da akşam üzeri saatlerinde yapılmalıdır. Örtü altında yetiştirilen sebzelerde, ilk sulamadan başlayarak, her sulamada kullanılabilir.
Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde. Sebzede; şeker gübrenin yarısı dikimden 15 gün sonra, yarısı ise meyve bağlandıktan sonra.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri