Güney Meksika ve Orta Avrupa topraklarında yetişme koşulunu yakalayan papaya, çalı ya da bodur ağaç gibi görünen papaya ağacı meyvesidir. Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen bu meyve, güneşi ve yağışı çok sevdiği için sadece ılıman iklimlerde görülmektedir. Kurak ve soğuk ülkeler, papaya için elverişsizdir.
Papaya soğuğa karşı hassas bir meyve olduğu için 7 °C'nin altında depolanmamalıdır. 7 °C'de 1-3 hasta başarılı olarak depolanabilirler ve 21-27 °C'de olgunlaştırma yapılabilir.
Papaya meyvesi Türkiye'de nerede yetişir? Papaya yetiştiriciliği ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yapılıyor. Antalya ve Mersin'de birçok papaya yetiştiricisi çiftçimize rastlayabilirsiniz.
Dayanıklılığı ile bilinen bir meyve olan papaya eksi 2 dereceye kadar bozulmaz. Papaya ağacı ortalama 8 yıl yaşar.
İlkbahar ayları başlar. PAPAYA hasadı TEMMUZ ayında başlar EYLÜL ayı içinde biter.
İlgili 26 soru bulundu
Toprak sürekli nemli tutulmalı fakat aynı zamanda da aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Papaya fidanlarının çiçeklenme ve meyve gelişim dönemlerinde düzenli sulanması en uygun ürün elde edilmesi açısından önemlidir.
Papaya, hızla gelişen ve meyve alabildiğiniz bir bitkidir. Ekimlerden sonra yaklaşık 3 yıl içerisinde meyvesini alabilirsiniz. 25 ile 30 derece sıcaklıklar papaya meyvesi için en idealidir ve özellikle de nemli ortamlarda yetişir.
Tohum kalınlığının 3 katı derine ekilmeli, ekim sonrasında hafifçe toprağa elle bastırarak tohumun toprağa tutunması sağlanmalıdır. 24-28 derece sıcaklıkta, nemli toprakta çimlenir. Çimlenme süresi; 21-30 gün. Sabırlı olunmalı ve çimlenme için gerekli şartlar devam ettirilmelidir.
L. Papaya'nın ana vatanının Güney Meksika ve Orta Amerika olduğu sanılmaktadır. Ona "kavun ağacı" meyvesine de, kavun ağacı yemişi denmektedir. Çünkü papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır.
-Verime Geçmiş Bir Papaya Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Papaya fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Bir ağaç 50 meyve veriyor. Bazı ağaçlar 60 meyveye kadar verim verebiliyor.
Papaya Meyve Fidanı&Nbsp;Boyu 60-80 Cm Arasındadır. Budaması Nisan Ayı İçerisinde Çiçeklenme Başlamadan Önce Yapılmalıdır.Taç Budama Sistemi İle Ağaç Rahatlatılır.Uç Filizler Kırılır Ve Yukarı Çıkma Engellenir Ve Gövde Kalınlaşır.
Ülkemizde yeni yeni bilinen papaya tropikal iklimlerde yetiştiği gibi Antalya'da da yetiştirilebilmektedir.
Kalorisi çok düşük ve lif oranı yüksek olan papaya bitkisi tok hissetmenizi sağlar, diyetinize yardımcı olur. Aynı zamanda hazımsızlık ve kabızı engeller. Yüksek C vitamini içeren papaya, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzu çeşitli hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur.
Papaya Çekirdekleri Nasıl Tüketilir? Öncelikle papayaları yıkayıp kuruladıktan sonra ortadan ikiye bölün. Bir kaşık yardımıyla meyvenin ortasındaki çekirdekleri çıkartın. Bu çekirdekleri sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Olgun bir papaya kabuğunun rengi yeşilsarı geçişli, eti ise açık portakal rengine çalıyor.
Papayada diğer bitkilerde olduğu gibi yoğun bir budama yapılmamaktadır. Sadece, yaşlanmış ve kurumuş yapraklar temizlenmektedir.
Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde yıldız meyvesi yetiştiriciliği yapılmak istenildiğinde, yıldız meyvesi fidanı 2 veya 3 yaşına kadar saksıda iç mekanda büyütülmelidir. Fidan büyüdükçe bahçede yetişmeye uygun hale gelecektir.
Yeşil papaya hamdır ama bu normal bir durum olup özellikle ham halde tüketilmesi tercih edilir. Dış kabuğunu soymak sureti ile, dilimleyip meyve olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanısıra; özellikle uzak doğuluların tercih ettiği gibi, rendelemek suretiyle salatalarda kullanabilirsiniz.
Papaya hamilelik sırasında tüketilmesi en tehlikeli gıda olduğu saptanmıştır. Özellikle yeşil papayada uterus kasılmalarına yol açan bazı enzimler vardır ve bu da düşüklere neden olmaktadır.
Bandırma tekniklerinden size uygun olanı seçmelisiniz. Bandırma işleminden sonra eğer eski usul güneşte kurutma işlemi yapacaksınız; telli elek altında veya tepside kurutma işlemi yapabilirsiniz. Temiz bir tepsiye meyve dilimlerini aralıklara dizip üzerine ince bir tülbent sererek direkt güneş ışığına bırakmalısınız.
Papaya yağda antioksidanlar beta-karoten, vitamin A ve E, yara iyileşmesini hızlandırmak gözle görülür cilt ve saç ve tırnakların güçlü yapısını artırabilir. Ayrıca, C vitamini içeriği sağlam deriye temelini oluşturur kolajen üretimini destekler. Hemen hemen her cilt tipi için mükemmel cilt bakım özellikleri.
Papain ve chymopapain adı verilen bileşenler papaya meyvesinde bulunan iki önemli enzimdir. Aslında her iki enzim de vücutta protein sindirimine yardımcı olurken papain en bol ve en etkin olandır. Sindirim sürecine olan katkılarının dışında papaya enzimleri ödem, iltihap ve yaraların iyileşmesine de yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri