Para politikası; ekonomik büyüme, istihdam artışı ve fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşabilmek için paranın elde edilebilirliğini ve maliyetini etkilemeye yönelik olarak alınan kararları ifade etmektedir.
Para politikasının amaçları fiyat istikrarı, düşük enflasyon, tam istihdam, ekonomik büyüme, faiz oranlarının istikrarı ve ödemeler bilançosu dengesidir. Maliye politikasının amaçları ise tam istihdam, ekonomik istikrar, ekonomik büyüme ve etkin kaynak dağılımıdır.
Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yasal olarak para politikasını yürütmede elinde bulundurduğu araçlar; açık piyasa işlemleri, karşılık oranları, reeskont ve zorunlu devir oranlarıdır.
8.1.2 Para Politikasının Etkinliği
Para veya maliye politikası uygulamasının hasılada meydana getirdiği değişim büyüklüğü, burada “etkinlik” olarak ifade edilmektedir. Uygulanan politika sonucunda hasılada ortaya çıkan değişim ne kadar büyükse, politika o kadar etkindir.
PPK, Merkez Bankasının uygulayacağı para politikası ilke ve stratejilerini belirler. Diğer bir deyişle, Merkez Bankasının politikaları, PPK tarafından belirlenir. PPK hükûmetle birlikte enflasyon hedefini tespit eder. Bunun yanında, paramızın iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri alır.
İlgili 39 soru bulundu
Para Politikasının Türleri Nelerdir? Para politikası, genişletici ve daraltıcı olarak iki farklı türe sahip. Bu türler aynı zamanda gevşek para politikası ve sıkı para politikası olarak da adlandırılıyor.
Bu arayış sürecinde döviz kuru hedeflemesi, parasal hedefleme, enflasyon hedeflemesi gibi alternatif para politikası stratejileri ön plana çıkmış ve birçok ülkede uygulamaya konu olmuştur. Bu stratejiler içinde son zamanlarda en fazla popülerlik kazanan para politikası stratejisi ise enflasyon hedeflemesidir.
Dolaysız para politikası araçları, merkez bankasının para politikası uygulamalarını piyasaların inisiyatifi yerine yasal düzenlemeler yoluyla gerçekleştirmesidir. Dolaysız araçların en çok bilinenleri faiz oranları kontrolleri ile mer- kez bankası kredilerinin bankalar için tahsis edilmiş tavanlarıdır.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Para teorisi en özet şekilde tanımlanırsa; Hükümetlerin ülke ekonomisini yönetmek için ekonomi için en uygun olduğuna inanıp kullandıkları teoriye Para Teorisi denir.
Parasal hedefleme ile Merkez Bankasının amacı para arz fazlası yaratılmayacağına ekonomik birimleri ikna etmektir. Halkın enflasyon beklentilerini etkileyerek fiyatların ve ücretlerin belirlenmesinde hedeflenen enflasyonun bir nominal çapa görevi gördüğü yeni bir para politikası stratejisidir.
TCMB - Para Politikası Kurulu.
Para Politikası Kurulu (PPK); enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, para politikası kararlarının alındığı organdır. PPK; Başkan (Guvernör), Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı onayı ile atanacak diğer bir üyeden oluşur.
Para Politikası Kurulu: Merkez Bankası Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Banka Meclisince seçilecek bir üyeden oluşur. Temel görevi para politikasını belirlemek, hükûmetle birlikte uyumlu enflasyon hedeflemesi yapmak, kamuoyunu bilgilendirmekle yetkilidir. Denetleme Kurulu: Dört üyeden oluşur.
Merkez bankasının devlet tahvili alıp satmasıyla dolaşımdaki para miktarı etkilenir. Yani merkez bankası para arzını artırmak istiyorsa; bankalardan ve kurumlardan devlet tahvili satın alır. Böylece banka varlıkları serbest kalır ve borçlanmak için daha fazla nakit vardır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Diyelim ki bir ülkede genel fiyat düzeyinde bir artıs var, üretim maliyetlerinde de artıs olur. Bu da altın üretmenin maliyetini artırır. Böylece altın stoku azalır, para arzı azalır ve fiyatlar düser.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Para arzı teorisine göre; para arzının artması enflasyonu artırırken, para arzının azalması enflasyonu düşürür.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 22 Şubat 2024 tarihinde yapılacak. Para Politikası Kurulu toplantılarında faiz oranlarına ilişkin olarak alınan kararlar, gerekçeleri ile birlikte, toplantı ile aynı gün saat 14.00'da açıklanıyor.
Çünkü politika faizi yükselirse, bankalar Merkez Bankası'ndan daha pahalı borçlanmak zorunda kalır ve bu da faiz oranlarını yükseltir. Faizlerin yükselmesi, borçlanmanın maliyetini artırırken, sabit getirili yatırım araçlarına yönelimi teşvik eder. Bu durumda tasarruflar artarken, tüketim azalabilir.
Merkez bankaları para arzını artırmak istediğinde; • • ⚫ Politika faiz oranını düşürür. Açık piyasa işlemleri (doğrudan alım, geri satim vaadiyle alım) yoluyla piyasaya para verir. Zorunlu karşılık oranlarını düşürür. Merkez bankaları para arzını azaltmak istediğinde; • Politika faiz oranını artırır.
Enflasyonun artmasına neden olan temel faktörleri kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Ekonomide dolaşımdaki para miktarının artması, tüketici harcamalarını ve talebi artırır. Talebin, mal ve hizmetlerin arzından daha hızlı artması durumunda fiyatlar yükselmeye başlar.
Ucuz para politikası, merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutarak likiditeyi artırması anlamına geliyor. Bu politikada merkez bankası faiz oranlarını düşük tutuyor ve kredi maliyetlerinin azalmasını sağlıyor. Ve bu sayede ekonomide likidite artıyor.
“Para politikasının bağımsızlığı“ kavramından, ekonomik şartlara göre fiyat istikrarını devam ettirebilmek için gerekli para politikası kararlarının merkez bankaları tarafından hiçbir etki altında kalmadan serbestçe alınabilmesi anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri