Bu halde işletmeler, belediyeye ne için işgaliye adı altında kira bedeli ödemektedir? Tekraren ifade etmek isteriz ki, plaja giriş ücreti adı altında alınan paranın kesinlikle yasal bir dayanağı bulunmamaktadır.
Kimileri beach club (plaj kulübü) gibi isimler de kullanan bu işletmelerden bazıları plaj girişi için ücret talep ediyor. Çeşitli tüketici hakları dernekleri ve konunun uzmanı avukatlara göre "sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden plajlara girişte ücret alınması, yasalara tamamen aykırı".
Anayasamız 43. Maddesinde “kıyılardan yararlanma” hakkına yer verilmiştir. Madde uyarınca: “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre''Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var. Bunun için ücret ödeme zorunlulukları yoktur.
"HARCAMA LİMİTİ KOYMAK YASAL DEĞİL"
Deniz Hukuku Uzmanı Avukat Sena İzmitli, plaj işletmesinin denizden 50 metreye geriye kurulabildiğinin altını çizdi. Denizin dibine plajın kurulmasının yasak olduğunu dile getiren İzmitli, Kıyı Kanunu'nun çok açık olduğunu ifade edip "Bir anayasal haktır.
İlgili 27 soru bulundu
Anayasaya göre kıyılar ve denizler halkındır, özel mülkiyete kabul edilemez. Deniz göl ve akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmeli. Kıyılar şahıslara veya firmalara ihale edilemez, kiraya verilemez.
Giriş fiyatı olmayan beach clublarda ise harcama limiti uygulaması bulunuyor. Altı ile sekiz arasında kişinin kiralayabildiği localarda ise giriş fiyatı iki bin ile dört bin lira arasında değişiyor. Medyascope'un aradığı beach clubların localarında ise harcama limiti beş bin lira olarak aktarıldı.
Kıyılarda doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda ve sahil şeritlerindeki tüm uygulamalar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu sınırlar dışında valiliklerin denetimi altındadır. İlgili idareler bu alanları sürekli kontrol altında tutmak ve gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler.
Halk plajı olan Kilyos halk plajı aynı zamanda ücretsiz bir plajır. Kilyos halk plajında bulunan otopark da aynı zamanda ücretsizdir.
Büyükada Loc'ada
0-6 yaş çocuklar için ücretsiz olan plaj, 7 yaşından sonra ise çocuklar için aynı ücret dahilinde hizmet vermektedir.
2634 SAYILI TURİZMİ TEŞVİK KANUNU MADDE 5'e göre yeni işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak faaliyete geçecek plaj işletmeleri ruhsat tarihini takip eden 7 gün içerisinde turizm işletme belgesi almak için bakanlığa başvurmak suretiyle belgeyi alabiliyorlar. 7 günlük süre içerisinde başvuru zorunlu kılınmıştır.
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre' 'Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var.
sadece polislerin ve kamu görevlilerin girebildiği bir plaj. aynı zamanda aileleri de görebiliyor. giriş ücreti kişi başı 7.5 tl. çiftli şezlong ücreti de 7.5 tl. izmir'in meşhur(!) plajlarına göre fiyatı gayet makul.
Halbuki Kıyı Kanunu'na (3621 sayılı) göre kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır ve özel mülkiyete konu olamaz.
Sahil şeridinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. Yapı yaklaşma mesafesi içerisinde kalan alanlar uygulama imar planı ile gezinti alanları, dinlenme ve bu Yönetmelikte tanımlanan rekreaktif alanlar ve yaya yolları olarak düzenlenebilir.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, deniz sezonu başlarken, özel plajlara giriş ücretleri 150 liradan başlıyor, istenilen özel localara göre bu fiyat geçen sene yüksek sezonda olduğu gibi bu yıl da 10 bin euroya kadar çıkıyor.
Her yıl çok sayıda turisti ağırlayan Kleopatra Plajına girişler ücretsizdir. Bu plaja gelen kişiler ise şezlong ve plaj şemsiyesi ve benzer eşyaları ücretleri ile birlikte satın alabilirler. Plajda aynı zamanda her 50 metrede bir sahil büfeler yer alıyor.
Yeşilköy Çiroz Plajı
Hafta içi ve hafta sonu oldukça kalabalık olan plaj, özellikle yeşil alanlarda vakit geçirmek isteyen yerli halk tarafından tercih edilmektedir. Ücretli alanlarla birlikte ücretsiz plaj kısmı da bulunmaktadır.
Giriş ücreti olarak baykuş Plajı Mimar Sinan üniversite öğrencilerine hafta içi 10 TL'dir. Hafta sonu ise 15 TL ücret ile giriş yapılabilir.
Madde 1 – Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.
Türkiye'de mülkiyet hukuku yönünden kıyılar; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 43. maddesi ve Türk Medeni Kanunu'nun 715. maddesine göre 'devletin hüküm ve tasarrufu altındaki' yerlerdendir. Böylesi alanların belirli bir zümre veya kişi mülkiyetine konu olması mümkün değildir.
Kanun, kıyı kenar çizgisinden sonraki en az 100 metrelik kuşağı sahil şeridi olarak belirlemiştir. Sahil şeridini ilk 50 metre ve ikinci 50 metre olarak belirlemiş ve buralardaki yapılaşmaya da önemli sınırlamalar getirmiştir.
İlgili yönetmelikte, ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti aylık net belgeli gelirin en fazla 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için ise aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor.
Sole & Mare Beach 2023 yaz sezonu giriş ücretleri:
Otopark/vale hizmeti: 80-100 ₺ Kişi başı giriş: 500-600 ₺ 11 yaş altı çocuklar ücrete tabi değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri