Kredi kartı borçlarının belirli bir süre ödenmemesi doğrultusunda kredi kartına geçici olarak bloke konur. Ancak avukata verilmeden önce ödeme tamamlanırsa tekrar kullanıma açılabilir.
Yapılandırma ile 12 aya kadar vadelere bölünen kredi kartı yapılandırılması ödenmezse banka tekrar dava açma yoluna gidebilir. Kredi kartı borcu yapılandırma taksitlerini ödemek için ihtiyaç kredisi ve diğer kredi seçeneklerine başvuru yapılabilir.
Kredi kartı, normal şartlar altında, ilgili borç tamamen ödendikten sonraki birkaç saat içinde kullanıma açılabilir. Ancak kartın yeniden kullanıma açılıp açılmayacağına ilişkin karar her bankanın kendi kredi politikalarına göre değişebilir. Bu aşamada banka özelinde bilgi sahibi olmak daha doğru bir adım olacaktır.
Borç nedeniyle kredi kartın kullanıma kapatıldıysa, kartın tekrar kullanıma açılması için borcunu tamamen ödemelisin. Kredi kartı sağlayıcıları genellikle borçlu olunan süre boyunca kart kullanımını engeller. Bu durumla gecikmiş borç ve yapılandırılmış borçlar içinde karşılaşabilirsin.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Son yapılan düzenlemeye göre sicil affı yasasından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar düzenli bir şekilde ödeyen ya da yapılandıran kişilerin Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kara liste kayıtları silinecek.
Bunların başında kredi kartı borcunuza 10 yıl boyunca banka tarafından hiçbir işlem yapılmaması gerekir. Eğer 10 yıl içinde banka avukatı size karşı icra işlemini başlatır ise 10 yıllık süre sıfırlanmış olur.
Kredi kartının sadece asgari tutarı ödendiğinde, ödenen tutar kadar limit açılır. Bu nedenle kartın toplam limiti kullanılamaz duruma gelir.
Bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da hesabınızın bağlı olduğu banka şubesine giderek hesabınızda bloke olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İnternet şubeler ya da cep şubeler de hesabınızda bloke olup olmadığını görebilmenizi sağlayabilir.
Evet, taksitleri devam eden kredi kartı iptal edilebilir. Kredi kartının gelecek dönem taksitleri bulunsa bile, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından düzenlenen yönetmeliğe göre kredi kartının kapatılmasında herhangi bir sorun yoktur.
Kredi kartının ödenmeyen borçlarından dolayı kullanıma veya nakit kullanımına kapatılması durumunda ilgili yönetmelik kapsamında "tüm dönem borcu" ödenmediği sürece tekrardan kullanıma veya nakit kullanımına banka tarafından açılamıyor.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Genelde protokollerde ödeyemediğiniz noktadan itibaren borcun ilk haline döner. Ancak yine ödenmezse yasal takip başlar. İcra takibi ve sonrasında bu süreç devam eder. Ancak yasal takip, icra takibi gibi durumlar sizin için hem daha maliyetli olur hem de ilerleyen yıllarda kredi çekmek istediğinizde başınıza dert olur.
Kredi ya da kredi kartı borcunuz varken finansmana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda bankalara başvurabilirsiniz ve gerekli şartları karşılıyorsanız banka size kredi kullandırır.
Yapılandırma faiz oranı, bankanın sunduğu güncel faiz oranından farklıdır. Yapılandırma faiz oranı, mevcut borcunuzu yükseltecek olsa da vade uzayacağı için ödemeniz kolaylaşabilir. Borcunuzu bankada yapılandırdığınızda kredi kartınız kullanıma kapatılır.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Kredi kartı borçlar yüzünden kapatıldıysa borcun tamamen ödenmesi durumunda kredi kartı tekrar açılır. Kredi kartını yeniden açtırmak isteyen kişiler, taleplerini doğrudan şube ya da müşteri hizmetlerine başvurarak yapabilir.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır.
Blokenizi Bireysel İnternet Şubesi için 444 0 444 / 0850 222 0 444 nolu telefonu, Kurumsal İnternet Şubesi için 444 0 448 / 0850 222 0 448 nolu telefonu arayarak ya da şubenize başvurarak kaldırabilirsiniz.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Bu gibi durumlarda kredi almak, imkânsız hâle gelebilir. Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır.
Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri