İlerleyen yaşlarda bu durum oldukça tehlikeli bir sonuç olan ani kalp durmalarına yol açabilir. Uykuda ani ölümler görülebilir. Hastalar genelde gece boyunca sık sık idrara çıkma ihtiyacı hisseder.
Her yaştan bireyde zaman zaman görülebilen bir sorundur. Ancak özellikle 5 ay-6 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülmektedir, çocuklarda görülme oranı ise %88'dir.
Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Atakların süresi genellikle 5- 15 dakika arasında olup 30-40 dakikaya kadar uzayabilir. Genellikle çocuklarda sıktır ve cinsiyet farkı yoktur. Genetik faktörler en önemli predispozan faktördür.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
İlgili 41 soru bulundu
Uykuda epilepsi nöbeti, hastaların büyük bir çoğunluğu için erken ölüm ihtimali taşır. Jeneralize tonik, fokal ve klonik nöbetler, epilepsi rahatsızlığı olan insanların ölümüne sebebiyet verebilir. Uykuda epilepsi nöbetine kişiler savunmasız ve tek başlarına yakalanır.
Epilepsi nöbeti beyinde hasar bırakır mı? Epilepsi öldürür mü? Nöbetlerden kaynaklanan beyin hasarı ya da yaşam kaybı nadir görülür. Ancak yaşanan nöbetin uzun sürmesi ya da kısa süre içinde birden çok nöbetin yaşanması hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilir.
Uyku terörü kimlerde görülür? Uyku terörü genellikle çocukluk çağında ortaya çıkar ve başlangıç yaşı genellikle 3 ila 12 yaş arasındadır. Bu durum özellikle erkek çocuklarda daha sık görülür. Ergenlik döneminde ise genellikle düzelmeye eğilimlidir.
Uyku terörü kişinin uykuya tam daldığı sırada gerçekleşmez, kişi bu sorunu yaşarken ne tam uykuda ne de tam uyanık haldedir. Uyku terörü durumunu tetikleyen ve yol açan bazı etmenler vardır ve bunlar; stres, fiziksel yorgunluk, aşırı uykusuz kalmak, alkol alımı, bazı antidepresan ve uyarıcı ilaçların kullanımıdır.
Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir. Birçok insan hayatlarının bir evresinde gece terörü ile yüzleşir.
Küçüklerin olumlu veya olumsuz bir duyguyu yoğun şekilde yaşaması tetikleyici bir durum olabilir. Ayrıca stres, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, yüksek ateş, düzensiz beslenme ve hastalık hâli de gece terörünü tetikleyebilen unsurlardır.
Uyku terörü genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi belirtilerin kendini göstermesidir.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Parasomnia olarak da bilinen gece terörü hastalığı Çocukluk Uyku Bozuklukları arasında sıralayabileceğimiz rahatsızlıklarda önemli bir yere sahiptir. Bu hastalığın belirtileri karakteristiktir ve her atak birbirini izleyen benzer tepkilere yol açar. Çocuk aniden korkuyla, ağlayarak uyanabilir, çığlık atabilir.
Uyku terörü genellikle 3 yaş sonrası görülür. Ancak nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da vardır. Bebek ya da çocuk o sırada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilir. Ancak ebeveynlerin bilmesi gereken o sırada uyanıklık olmadığıdır.
Uyku terörü, bir kişinin uyurken aniden şiddetli bir korku ve/veya endişe içinde kaldığı ataklarla giden bir uyku bozukluğu şeklidir. Parasomniler grubunda olan bir uyku bozukluğudur. Parasomniler, uykuya dalarken, uykuda ya da uyanma sırasında ortaya çıkan istenmeyen olaylar olarak tarif edilebilir.
Gece terörü de dahil olmak üzere birçok rahatsız edici uyku bozukluğuna sahip olan kişilerin uyurken nefes alma sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olarak gözlemlenmektedir. Uykusunda solunum sıkıntısı çeken kişilerin, nefes almak için extra çaba harcamaları da gece (uyku) terörünü tetikleyebilir.
Erişkin döneminde de gece terörüne rastlanabilir. Erişkin dönemde görülen gece terörünün genellikle çocukluk başlangıçlı olduğu düşülmekte olup, görülme oranı yüzde 1'e kadar düşer. Genetik, nörolojik (santral sinir sistemi immatürasyonu gibi), psikolojik nedenlere bağlı ortaya çıkar.
Uykuda sıçrama durumu uykuya dalarken beynimizin bedenimizdeki kaslarımıza ani, kısa süreli elektrik uyarıları göndermesi sonucunda oluşur ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Buna parasomni adı verilmektedir. Vücudun belli bölgesinde kasılma hareketi, düşme hissi, ağlama hissi, şaşkınlık hissi olabilir.
Yatmadan önce sıcak duş alıp, kitap okuyup, müzik dinleyip, nefes egzersizi, yoga ya da esneme hareketleri yapıp kendinize bir rutin oluşturun. Böylelikle beyninize uykuya geçiş için sakinleşmesi sinyali verirsiniz.
Bu nedenle MR görüntüleri epilepsi hastalığının teşhisinde oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde beyin MR görüntüleri kullanılarak bazı nöroanatomik bozukluklar ve farklılıklar ortaya konulabilmektedir.
Epilepsi öldürür mü? Özellikle uzun nöbetler, kalıcı beyin hasarına veya ölüme yol açabilen acil tıbbi durumlardır. Nöbetlere sebep olan epilepsi vakalarında doktor kontrolünde epilepsi ilaçları kullanmak büyük önem taşır.
Epilepsi, beyindeki anormal elektrik sinyalleri nedeniyle ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur. Stres, vücutta hormonal ve kimyasal değişikliklere yol açarak epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Yoğun iş temposu, kişisel sorunlar, ilişki zorlukları gibi stres faktörleri nöbet sıklığını artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri