Doğal bir temizlik ürünü olan sirke, parke temizliği açısından çok önemlidir. Eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırarak bir vileda veya bez yardımı ile parkeleri düzenli olarak silebilirsiniz.Sirke asidik özelliği yüksek olan bir temizleyici olduğu için seyreltilmeden parkeler üzerine uygulanmamalıdır.
Yeni yapılmış olan ve eskimemiş olan parkeleri parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katılması gerekmektedir. Ardından mikrofiber bir bez yardımı ile birlikte parkelerin silinmesi gerekli görülmektedir. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olan bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Temizleme yöntemi olarak ılık suya 1-2 ölçek parkelerin yapısına uygun olan temizlik deterjanından eklenmesi suretiyle laminat parke yumuşak yapılı bez yardımı ile temizlenebilir. Kuru bir bez aracılığıyla kurulamanın unutulmaması gerekir.
Parke nasıl temizlenir sorusunun birden çok cevabı vardır. Bu açıdan doğal temizlik istiyorsanız, sabunlu su ile katmanlar halinde fırçalamalısınız. Zeminin ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak temizleme kovasına sıvı sabun veya yüzey temizleyici ekleyebilirsiniz. Sonrasında ise paspası iyice sıkın ve zemini ovalayın.
Mutlaka suyu emen yapıda bez kullanılması gerekir. Gerektiğinde kuru bez ile silip, evi havalandırmalısınız. Temizlik yaparken sert kimyasal ve asit özelliğine sahip ürünlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Ahşap parke temizliği düzenli olarak her hafta yapılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Parkeler zamanla parlaklığını kaybedeceği gibi aynı zamanda çizilip aşınabilir. Tüm bunların önüne geçmek için parke cilası yapmak oldukça işe yaramaktadır. Parke cilası, parkenin tüm tahribatını yok ederek yeni bir görünüme kavuşturmada etkilidir. Parke cilası bir nevi vernikleme işlemidir.
Parkeler, tabandan gelebilecek rutubete karşı da korunmalıdır. Özellikle zemin kattaki ya da altlarında bodrum olan dairelerde, parkelerin altına plastik bir koruma örtüsü serilmeli ve bu örtülerin birbirleri ile ve duvarlarla birleşim yerleri koli bandı vb. ile sıkıca tutturulmalıdır.
Parkenizi silerken deterjan kullandığınız için, iz kalması mümkündür. Bu nedenle silme işini tamamladıktan sonra temiz, kuru bir bez ile kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca parkenin ıslak kalması, parkenin kabarmasına neden olabilir bu nedenle parkeyi ıslak tutmamalısınız.
Ahşap Parke Temizliği ve Parlatılması
Piyasada parke temizleyici olarak satıla ürünler yerine arap sabunu veya sirke de kullanarak, bez ile parke yüzeylerini temizlemeniz mümkün. Parke siliminde mikrofiber bez tercih etmeniz yararlı olacaktır.
Doğal yöntemlerle parke temizliği içinde en etkili yöntem sirke ile parke temizliğidir. Özellikle beyaz sirke iyi bir parke temizleyicisidir. Nitekim bir kova su için bir fincan veya yarım bardak beyaz sirke yeterlidir.
Mat laminat parkeyi parlatmak için parke cilası kullanabilirsiniz. Su bazlı ve aynı zamanda zımpara gerektirmeyen cila çeşitleri önerilir. Ayrıca parkeyi temizlerken yapısı yumuşak olan ürünler kullanmanız tavsiye edilir.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Vileda İle Parke Temizliği
Her türlü zemin döşemelerinde bu aracın yardımına başvururuz. Çünkü pratikliği ve hijyeni öne çıkarır.
Mümkünse sıradan bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Eğer yerlerinizi doğal bir temizleyici ile temizlemek istiyorsanız 1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 bardak karbonatı ve limon suyunu sıcak suda karıştırabilirsiniz ya da temizleme suyuna bir bardak elma sirkesi ve birkaç güzel kokulu bir yağ dökebilirsiniz.
1 litre suyun içine birkaç damla zeytinyağı ve 1 adet limonun suyu eklenmelidir. Temizlik maddesini hazırlamak için karıştırılması çok önemlidir. Yerlerin bu karışım ile hafta bir defa silinmesi sağlıklı parke temizliği için yeterlidir. Ayrıca uygulamadan sonra parkelerin parladığı hemen görebilirsiniz.
Cila uygulaması zımpara tekniği kullanılarak yapılır. Öncelikle boşluklar macunlanır ve parkede yer alan çizikler doldurulur. Sistre içerisinde bulunan toz ile macun yapılır. Macunun kuruması ile sistre cila uygulaması makinesi tekrar alana uygulanır.
Uzun ömürlüdür: laminat parkenin oturma odasında kullanım ömrü, 15 ila 20 yıldır.
Derzli parke modelleri temizlenirken derzsiz parkelerden pek bir farkı olmadan doğrudan temizlik sağlanabilir. Parke veya yüzey temizleyicilerinin leke bırakmamasına özen göstererek tercih ettiğiniz bir parke temizleyici ile vileda yardımıyla derzli parkeler temizlenir.
Çoğu durumda günlük temizlikte ılık su kullanılarak dahi pratik parke temizliği için nemli bez kullanılabilir. Zeminde her zaman daha fazla kir olduğundan dolayı daha fazla temizlik gerektirir. Verilen emekten tasarruf sağlamak adına ev temizliği için üretilen bir ahşap temizleme ürünü kullanılmalıdır.
Yerdeki küçük lekelerin iyice temizlenmesini istiyorsanız, suyun içine biraz sirke katarak yerleri silin. Zeminin anında pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
Doğal Ahşap Yüzey Temizleyicisi
Gereken malzemeler:- 2 su bardağı sirke- 1 su bardağı sıcak su- 1 yemek kaşığı rendelenmiş zeytinyağlı sabun- Birkaç damla biberiye ya da çam yağıDoğal zeytinyağlı sabunu rendeleyin. Kaynamış suya ekleyip köpürtün. Sonra diğer malzemelerle karıştırıp parkelerinizi bu suyla silin.
Laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile temizlenmelidir. Ilık suya 1-2 ölçek eklenir. Yumuşak bir bezle ıslak kalmayacak şekilde silinir.
Halk arasında böyle bir inanış olsa da tamamen yanlış bir bilgidir. Parkeye kesinlikle ütü vurulmaz. Vurulsa da bunun kabarmaya bir etkisi olmaz. Aksine, sağlam olan parkelerin de deforme olmasına sebep olabilirsiniz.
Hızlı bir şekilde silin, kuvvetlice havalandırın, kurumaya bırakın. Devrilmiş su bardağı veya temizleme kovası gibi küçük arızalarda, sıvıyı bir toplayıcı ile hemen ve tamamen çıkarmak yeterli olabilir. Özellikle vernikli parke ile bu kadar sıvıyı giderebilirsiniz.
Sudan etkilenen parkeyse maalesef hepsi şişer. Bizim mutfakta damla damla akmış tesisattan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri