Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Bazen parmak emmeyi bitirmesi için çocuğun parmağına yapışkan sargı ya da temiz elbise parçası sarabilirsiniz. Bu teknik de parmak emmeyi unutmasına yardımcı olur. Çocuğunuzun dikkatini çeken limon parçasını ona verebilirsiniz, onunla oynar. Çocuklar limonu da emmeye meyillidir ve bundan çok zevk alırlar.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
Bebeklere emzik vermek için herhangi bir zaman yoktur. Doğduğundan itibaren bebeklere emzik vermek mümkündür. Emzik kullanımı, bebeğin emzik kullanımına hazır olmasından itibaren başlaması mümkündür. Teorik olarak bakıldığında bebeklere doğduğu günden itibaren emzik verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Günlük rutinde bebeklere emzik vermek doğru değildir. Emziğe ancak sıkışılan zamanlarda ve son çare olarak başvurulmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Bebekler, anne memesine kademeli olarak alışır ve ağızlarının tamamını kullanmayı yavaş yavaş öğrenir. Oysa emzik kullanımı için, anne karnında gelişen refleks yeterlidir. Bebek zahmetsiz emebildiği bir materyalin ardından, memeyi reddedebilir.
Ebeveynler için en büyük endişe, ne zaman emzik kullanabilecekleridir. Bebek emziği kullanmaya hazır hale geldikten sonra emziği kullanmaya başlayabileceğinizi bilmelisiniz. Teorik olarak bebekler doğdukları andan itibaren emzik kullanabilirler.
Emme ve yutma koordinasyonunu artıran ve sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olan emziğin bebekler üzerindeki olumlu etkileri şöyledir: Emzik kullanımı huysuz çocukları sakinleştirir ve bebeklerin daha kolay uykuya dalmasını sağlar. Emzik kullanımı ani bebek ölümleri riskini azaltmaya yardımcı olur.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
İkinci büyük yanlış, bebeğin anneyi emmesi dışında geçen tüm zamanlarında, ağzında emzikle durması, uyurken bile emzikle uyumasıdır. Emzik annenin işini kolaylaştırmak adına, emzirme bittikten sonra bebeğin uykuya dalma aşamasında kullanılmalı ve bebek uykuya daldıktan sonra hemen ağzından çıkarılmalıdır.
Emme içgüdüsü bir bebek için huzur kaynağı olmaktadır. Bebeğin beslenme aralarında emzik, onun rahatlamasını sağlar. Bebekler emzik emerek sakinleşir ve uykuya çok daha çabuk dalar. Uykusunda emzik emen bir bebeğin, SIDS'e (ani bebek ölümü sendromu) yakalanma riski azalır.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Parmak Emmenin Zararları da Var
Parmak emme alışkanlığı, ileriki yaşlarda diş yapısını bozabilir. Parmak emmek damağı etkilediği için, dişlerin sıralanmasında düzensizlikler görülebilir. Sürekli dış dünya ile temas eden ellerin ağza götürülmesi, çocuğun mikroplara maruz kalmasına da neden olur.
Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. İlk bir yaş içindeki bebeklik döneminde çocuk doğal olarak parmak emebilir. Daha çok başparmağını hatta bazen ayak parmağını bile emebilir. Bu davranışın, çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacından doğduğu kabul edilebilir.
2 aylık bebek parmağını emer çünkü emmek doğal bir reflekstir. Parmak emmek ya da kendini herhangi bir nesne ile yatıştırmak bebekler arasında sık rastlanan bir durumdur. Bu şekilde bebek mutlu ve güvende hisseder.
Dişleri daha çıkmamış yenidoğanlar için silikon malzemeden yapılmış emzikler önerilir. Silikon emzikler esnek olduklarından dolayı bebeğin ağız yapısına zarar vermez. Fakat bebekler diş çıkarma dönemine geldiklerinde, kauçuktan yapılan emziklerin kullanımı tavsiye edilir.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Anneye ve anne sütüne alışma döneminde doğru bir şekilde kullanılan emzikler bebeklere zarar vermeyecektir. Emzik kullanımının bebeğinize zarar vermesinin önüne geçmek için, doktorunuzla görüşmeniz ve emziği ne zaman ve ne kadar süreyle kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Henüz sütü az gelen veya hiç gelmeyen kadınlar bebekleri için emzik kullanabilir. Bu durum bebeğin daha mutlu olmasını ve güvenle uyumasını sağlayacaktır. Bebeklerde emzik kullanımı ilk aylardan itibaren başlanabilir.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Bebeğin emziğine birkaç damla anne sütü damlatıp ona verilebilir. Bebek de bu tanıdık ve sevdiği tada sahip emziğe çok daha hızlı bir şekilde alışabilir. Anne memesinden aldığı lezzeti emzikten de almaya devam eden bebekler, bu sayede emme refleksini emzikte sürdürmeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri