Pasif gelir emek ve belli bir süre harcamadan elde edilen bir gelir türü olarak karşımıza çıkar. Pasif gelir fikirleri dediğimizde akla ilk gelenlerden biri olarak, örneğin bir kiralık mülkten elde edilen gelir türü buna örnek olarak verilebilir.
Pasif gelir, aktif çalışma veya üretmek için katılım gerektirmeyen bir kazanç kaynağıdır. Pasif gelir örnekleri arasında hisse senetleri ve tahvillerden elde edilen temettüler ve faizler, kiralık emlak gelirleri, patentlerden elde edilen telif hakları ve dijital içerikten elde edilen gelirler sayılabilir.
Pasif gelir elde etme yöntemleri arasında araç veya ekipmanları kiralamak, emlak yatırımı yapma veya evinizi kiraya vererek ek gelir elde etmek mümkündür. Ayrıca pasif gelir elde etme yöntemleri arasında kişinin kendi becerileri de yer alır.
Aktif gelir kaynağınız her gün mesaide harcadığınız saat ile ölçülürken, pasif gelir siz uyurken bile para kazanmanızı ve değerli vaktinizi daha değerli şeylere harcamanızı sağlar.
Pasif yatırımcılar portföylerindeki alış ve satış miktarını sınırlayarak yatırımlarını oldukça uygun bir maliyette tutarlar. Pasif yatırımın ana stratejisi, "satın al ve tut" şeklindedir. Bu stratejiyle birlikte piyasada görülen bir sonraki fiyat hareketine tepki verme ya da tahmin etme arzusuna karşı koyulmuş olur.
İlgili 44 soru bulundu
2. Gayrimenkul Kiralama. Ülkemizde en fazla tercih edilen pasif gelir fikirlerinden biri kira geliri sağlamaktır.
Pasif Gelir ve Aktif Gelirin Farkları
Aktif gelir elde etmek ve pasif gelir arasında büyük ölçüde belirleyici birçok fark bulunur. Pasif gelir; faiz, temettüler ve kiralık mülklerden kazanılan parayı içersinde barındıran bir gelirdir.
Pasif gelir tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışma modelleri gibi düzenli bir çaba ve mesai gerektirmeyen iş alanlarından sağlanan kazançtır. Aktif gelir elde ederken olduğu gibi her gün ortalama 8-10 saat çalışmak ya da sürekli bir çaba göstermek zorunda kalmadan da elde edebileceğiniz bir gelir türüdür.
E-Ticarete başlamak pasif gelir kaynağı elde etme yollarından biridir. Eğer bir el beceriniz , yeteneğiniz veya fiziksel olarak hali hazırda bir ürün üretiyorsanız e-ticarete başlamak tam size göre.
Herhangi bir yazar ya da kurumun sizden istediği siparişlerde, kelime ya da sayfa başına fiyatlandırma yapılabilmektedir. Yapılan fiyatlandırmada kitap başına ciddi paralar kazanılabilmektedir. Kitaba göre değişiklik göstermekle birlikte 500 TL – 2000 TL arasında aylık kazanç sağlamaktadır.
Pasif yatırımcılar, hisse senetlerini seçip bağımsız olarak satın almak yerine, bireysel hisse senedi fiyatları veya şirket temellerini dikkate almadan bir endekste ya da grupta bulunan her şirketi satın alır.
Pasif gelir, aktif veya doğrudan katılımınız olmayan faaliyetlerden elde edilen paradır. Bunlar, para kazandığınız yatırımlar veya geçmişte yaptığınız ve günümüzde bile temettü ödemeye devam eden işler olabilir. Kısacası, pasif gelir, “paranın sizin için çalışmasını sağlama” fikrini tanımlar.
Pasif gelir; tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışma modelleri gibi düzenli bir çaba ve mesai gerektirmeyen iş alanlarından sağlanan kazançtır. Aktif gelir elde ederken olduğu gibi her gün ortalama 8-10 saat çalışmak ya da sürekli bir çaba göstermek zorunda kalmadan da elde edebileceğiniz bir gelir türüdür.
1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar.
Kiracı kirayı ödemezse, kiralayan ödenmeyen kira bedellerini icra dairesi aracılığıyla göndereceği para borcunun ifasını içerir ödeme emriyle (Örnek–13) isteyebilir. Ancak kiralayan kira bedelleri ile birlikte kiralanan taşınmazın tahliyesi talep ediyorsa kural olarak ilamsız tahliye takibi yapmalıdır.
Verilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemez ise tahliye talepli dava açılır. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra dairesi vasıtasıyla sonuçlandırılır. Uygulamada çok pratik bir yöntem olarak görülmemektedir. 3. Borçlar Kanunu 362. maddesiyle yapılan bir düzenleme daha mevcuttur.
Temerrüt yoluyla kiracının tahliyesi: kiranın ödenmemesi halinde kiracıya ihtarname çekilir. Bu ihtarnamede; “kira bedelinin 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği aksi takdirde sözleşmenin feshedileceği” yazmalıdır. Kiracı 30 gün içerisinde ödeme yapması halinde evden çıkarılamaz.
Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.
Cevap: Bir menfaati, başka cins bir menfaat karşılığı kiraya vermek caizdir. Evin kirası karşılığı olarak tarlayı kiralamak caizdir. Fakat, elbiseyi kiraya verip, kira olarak başka elbise almak caiz olmaz. Bir yeri, namaz kılmak için kiraya vermek caiz değildir.
Aktif gelir, kişinin doğrudan harcadığı zaman ve sarf ettiği efor karşılığında para kazandığı gelir türüdür. Aylık çalışma karşılığı olarak ödenen maaşlar, günlük ya da saatlik çalışma ücretleri aktif gelir kategorisine girer. Bu kategorideki gelirler, iş için harcanan zamanla doğru orantılıdır.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 33,59 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olmuştur.
En kazançlı yatırım, uzun vadeli düşünen yatırımcılar için genellikle hisse senetleri, emlak ve gelişmekte olan sektörlerdeki yatırımlardır. Uzun vadeli yatırımlar, piyasalardaki kısa vadeli dalgalanmalardan daha az etkilenir ve zaman içinde büyüme potansiyeli taşır.
Yatırımlarını altın ile yapmak isteyenler en mantıklı altın grubunun hangisi olduğunu araştırıyorlar. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yaptığı açıklamada en karlı altın grubunun astar altın olduğunu açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri