Fırında pişirme tekniklerini geliştiren ilk medeniyet ise, yine Antik Mısırlılar olmuşlardır. 13.yy'da ise İngilizler kek "CAKE" sözcüğünü kullanmaya başlamışlardır. Modern keklerin ise 17.yy'da (bir başka deyişle pastaların) Avrupa'da pişirilmeye başlandığı belirtilmiştir.
Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle elde edilen kekin içeriği genellikle fındık ve baldan oluşmaktaymış. Sıcak taşın üzerinde pişirmenin hayli zahmetli olduğunu keşfeden Mısırlılar, sıcak ocaklarda (şimdiki fırın tekniği) bu lezzetli tatlı gıdayı pişirmeye başlamışlar.
Oxford İngilizce Sözlüğünde pasta (cake) kelimesi 13'üncü yüzyıla kadar gidiyor. Pasta kelimesine her ne kadar 13'üncü yüzyılda rastlanmış olsa bile, pastanın tarihi aslında kadim zamanlara kadar uzanıyor. İlk kek bugün yediğimizden çok farklı olarak, balla tatlandırılmış bir ekmeğe benziyormuş.
İtalyanca pasta "1. bulamaç, hamur, 2. her çeşit hamur işi" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen pasta sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca pástē πάστη "arpa bulamacı" sözcüğünden alıntıdır.
O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise “pandispanya“dır ve “pandispanya” adı İtalyanca “pandispagna” kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir.
İlgili 42 soru bulundu
Köstebek pastanın orijini ile ilgili farklı kaynaklar var. Ancak tarifin adının Almanca Maulwurfkuchen'den geldiği belirtiliyor. Dolayısıyla tarif Almanya'da popüler ve aslında nostaljik bir pasta.
uno'nun pasta tabanı ve üzeri olarak kullanılan kekine verilen isim.
Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir.
Dünyanın en büyük dilimli pastasının bir önceki rekoru bin 800 metre ile Japonya'da, normal pasta rekoru ise 2 bin 700 metre ile Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunuyordu. İzmir'de yapılan 2 bin 842 metrelik dilimli pasta ile bu rekorlar kırılmış oldu.
Yaş pasta. Krema kaplı, genellikle çikolata ve yaş meyvelerle yapılan, içi nemli pastalara yaş pasta denir.
Fakat Türkiye, İkinci Dünya Savaşı döneminde kıtlık yaşıyordu. İşte o günlerde, kıtlık sebebiyle pasta yapımı bile yasaklandı. 1942 Türkiye'sinde ekmek bulamayan olduğu için, pasta yapımı yasaklanmıştı.
Örneğin; pastanın yuvarlak oluşu bir inanışa göre güneşi ve ayı sembolize ederken dairesel şeklinden ötürü de yaşam döngüsüyle ilişkilendirilirdi. Antik Keltler de baharın gelişini kutlamak için ilkbaharın ilk gününde güneşe benzeyen şekillerde pastalar yaparlardı.
Doğum günlerinin not edilmesi geleneği Mısırlılarda oluşsa da pastalı kutlamaların kökeni Yunanlılara dayanıyor. Tanrı ve tanrıçaları ile ünlü olan Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'e yaptıklarından dolayı teşekkür edebilmek için düzenli olarak pasta ve kekler hazırlamış ve süsleme olarak da mumlar kullanmış.
18.yy ın sonlarında Fransa'nın ilk ünlü pasta şefi olan Marie-Antoine Careme bu küçük lahanaların içlerini krema ile doldurarak günümüze kadar gelecek şahane lezzeti elde ediyor.
Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.
Yapmak istenilen pastanın büyüklüğüne göre kalıbın ölçüleri de değişmektedir. Mesela pastacılar tarafından en çok kullanılan ölçüler; 18, 20 ve 22 cm'lik olanlardır. 18 cm olan 7-9 kişilik, 20 cm olan 10-12 kişilik, 22 cm olan ise 12-15 kişilik pastalar için kullanılır.
Pastalarımız , 1.Boy(4-6 Kişilik) , Ortaboy (8-10 Kişilik) ve 2.Boy (10-12 Kişilik) olarak üretilmektedir. Daha büyük pastalar , düğün , nişan , doğum günü ve özel günleriniz için en az 1 gün önceden sipariş vermeniz gerekiyor.
12. yüzyılda Almanlar doğum günü kutlamalarını halk arasında yaygınlaştırmaya başladılar. Gün ışımasıyla başlayan doğum günü kutlaması pastayı mumla süslüyorlardı. Mumlar da kişinin yaşından bir fazla olurdu. Mumların, çocuğun yaşından bir adet fazla olması, bir gün sönecek hayat ışığını simgeliyordu.
Pasta kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Pasta kelimesi İtalyanca kökenlidir.
Eğer yağınız akışkan olursa pandispanyanız ağır ve yoğun olur tam aksi olursa yani yağ soğuk ise karışıma homojen bir şekilde dağılması uzun sürer. Bu durumda kekin sert olması kaçınılmazdır.
i. (< İtal. pane di Spagna “İspanya ekmeği”) Un, şeker ve yumurta ile yapılan bir çeşit yumuşak pasta: Annem pandispanya ile çay göndermiş (Yusuf Z. Ortaç).
Pandispanya ya da pasta keki, lezzetli bir pasta yapmak için gereken en önemli malzemedir. Pandispanyanın hafif ve lezzetli olması, hem yeterince nemli hem de krema ve diğer malzemeleri taşıyabilecek kadar güçlü olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri