Pastacılık ürünlerinde kullanılan yumurta içerdiği yüzde 75 su ile ürünleri nemli ve yumuşak tutar. Yumurta ayrıca yine glüten oluşumunu yavaşlatarak gevreklik sağlar. Pastacılık ürünlerinin yumuşak olmasına süt de katkı verir.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Yumurtanın sarısı hem renk hem de doku veriyor. Pastacı kreması, lemon curd (limon kreması), puding gibi daha yoğun kıvamlı ve dokulu sütlü tatlı ya da kremalarda sık sık kullanılıyor. Sütlü tatlıların içerisinde pişmemesi, tüm malzemelerle buluşup sadece doku ve renk vermesi amacıyla yumurta sarısı kullanılıyor.
Yumurtalar harika bir protein kaynağıdır ve protein, vücudun her tür dokuyu oluşturmasına ve gücünü korumasına yardımcı olan bir makro besindir. Protein aynı zamanda kas kütlesi oluşturmanın ve kemik sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır.
Özellikle yumurtanın sarısı, yağ bakımından daha zengin olduğu için lipitlerden ötürü ekmeğin kabuğuna renk verir. Yumurta, besleyici özelliğinden dolayı ekmeği zenginleştirir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Hamurun dokusunun yumuşak ve hafif olmasını sağlar.
İlgili 19 soru bulundu
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
- Yumurta bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. - Kas ve içinde bulunan kalsiyum ve proteinden dolayı kas ve kemik gelişimi için oldukça önemlidir. - Yüksek miktarda proteinden dolayı kasları güçlendirici etkiye sahiptir.
Yumurta, çocuk beslenmesinde özellikle büyüme-gelișme ve bağıșıklık sisteminde rolü olan çinko minerali için de iyi bir kaynaktır. Çinkonun üreme ve yara iyileșmesinde de görevleri vardır. Yumurta riboflavin, folat, B12 vitamini, D ve E vitamininin önemli kaynağıdır.
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
3. Çırpma İşlemi
Yumurtanın çırpılmasıyla ortaya çıkan hava kabarcıkları kekinizin daha çok kabarmasını sağlar. Hava kabarcıkları ne kadar çok olursa kekinizde o kadar çok kabaracaktır. Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz eklerseniz de kekinizin kabarmasına etkisi olur.
Sirke ve Karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile 1 yemek kaşığı sirke, pek çok tarifte yumurta yerine kullanılabilir. Sirke olarak; elma sirkesi veya beyaz damıtılmış sirke en çok kullanılan seçenekler arasındadır.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Süt, şeker ve nişastayı bir tencerenin içerisine alıp çırpma teli yardımıyla güzelce çırpın. Ardından tencerenizi ocağa alın. Çırpma teli yardımıyla çırparak kıvam alana dek pişirin.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Kolay gibi bir tarif olarak görülse de pastacı kremasını tutturmak oldukça zordur. Her şeyden önce pastacı kremasının içine konulan yumurta taze olmalıdır. Yumurtanın beyazı ile sarısı ayrılırken ikisi birbirine asla karışmamalıdır. Çünkü yumurtanın beyazı kremanın sert olmasını neden olur.
Hormonlar çalışmadığı takdirde yumurtalıklardaki üreme hücrelerinde uyarılma olmaz ve bu durumda üreme hücrelerinde büyüme ve gelişme meydana gelmemektedir. Bu nedenle yumurtalık tembelliği görülen kadınlarda hamilelik oluşmamaktadır.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Yumurta, morfolojik olarak yaklaşık %9-12 kabuk, %60 yumurta akı ve %30-33 sarıdan oluşmaktadır. Kimyasal yapısı ise %65.6 su, %12.1 protein, %10.5 yağ, %0.9 karbonhidrat ve %10.9 mineralden oluşmaktadır.
Hayır. En azından çok büyük ihtimalle hayır. Eğer yumurtayı marketten alıyorsanız, döllenmiş yumurta yeme ihtimaliniz sıfırdır; çünkü yumurta çiftliklerinde horoz bulunmaz.
Normalde iyi kabarmayan bir kek her ne kadar çok iştah açıcı olmasa da en azından bir başka tarifte değerlendirilebilecek kadar pişer. Ancak iş yumurta akı ile kabaran pandispanyaya gelince durum pek öyle olmaz. Hamur üzerine oturulmuş gibi ezik ve sert olur.
Yumurta sporcuların en gözde besinlerinden biridir. Sebebi ise içerdiği protein ve amino asitler sayesinde kasları onarması ve yeni kas oluşumunu desteklemesidir. Protein, kasların gelişiminde etkilidir ve vücutta bulunan kas kütlesinin artmasına yardımcı olur.
Ticari testler arası fark yoktur. Yumurta sayısı ve kalitesinin azaldığını gösteren en erken, güvenilir testir. AMH değeri 1,5-4 ng/ ml ' arasında ise yumurta kapasitesi iyi, 1,5 altında olması ise kötüdür. Gebelik olma ihtimalinin iyi göstergesi ve tedaviye cevap tahmininde oldukça başarılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri