Bir pastane veya pasta dükkânı, kek üretmek veya satmak konusunda uzmanlaşmış bir perakende işletmedir; Ayrıca top kek, muffin, sünger kek ve bir pasta unvanı altına giren diğer pişmiş ürünleri de satabilirler.
Pastane aylık kazancı, genelleme yapacak olursak, yaklaşık 15.000₺-30.000₺ arasında olacaktır. Ancak, fırın işletmelerinde de olduğu gibi, kullanılan malzemelerin ve hijyen şartlarının karşılanması için oluşan giderler de söz konusu olunca, elinizdeki kâr oranı, bu miktarlardan daha az olabilir.
Pastane sahibi olmak için gereken belgeler
Nüfus cüzdanı fotokopisi. 2 adet fotoğraf (son bir yılda çekilmiş) Vergi levhası Ustalık belgesi.
İlgili 30 soru bulundu
Bunların dışında, kek, pasta, turta, tart, yufka, çeşitli çörekler, börek, gofret, kurabiye, hazır pasta altlığı, peksimet ve benzeri ürünler bu gruba girerler. Pastacılık ürünleri ile unlu mamüllerin, küçük ve büyük ölçekli işletmelerde üretimi yapıldığı bilinmektedir.
Tereyağı kreması pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki tereyağının uzun uzun çırpılmasıyla hazırlanır. Bunu da hem pastanın içine hem de dışına kullanabilirsiniz. Hatta dilerseniz tereyağı kremasına gıda boyaları ve aromalar karıştırarak eğlenceli bir sunum ve farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.
Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, maya ve benzeri malzemeleri kullanarak çeşitli pastalar üretir.
Pasta ustası olmak için üniversitede Gastronomi ve Mutfak Sanatları ya da Aşçılık eğitimi alınabilir. Bu alanda eğitim almayan kişiler Profesyonel Pastacılık eğitimi alabilir. Ancak hiçbir eğitimi olmayan kişiler de kendilerini bu alanda geliştirerek pasta ustası olabilir.
Bu kelime İtalyanca ve Farsçadan gelen kelimelerin birleşmesi ile oluşmaktadır. İtalyanca pasta kelimesi ile Farsça hane kelimelerinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Bu kelimenin doğru yazılmış hali pastane şeklinde olmalıdır.
Pasta şefi genellikle geleneksel yemek sunumunun yanı sıra tatlı şaraplar, özel tatlı içecekler ve gurme peynir tabağı içerebilen tatlı menüsünden sorumludur. Pasta şeflerinden ayrıca malzemelerini ve ince hamur işleri yaparken ortaya çıkan kimyasal reaksiyonları tam olarak anlamaları beklenir.
Adından da anlaşılacağı üzere butik pastalar, kişiye özel istek ve talep arzusuyla oluşturulmuş pastalara verilen genel bir isimdir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor. Hazırlanan tepsiler Onikişubat ilçesi Akif İnan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastaneye getirilerek tatlı yapıldı.
Pastacı Yardımcısı, pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma ve servise hazır hale getirme işlerinde pastacı ustasına yardımcı olan mutfak elemanıdır.
1. Alain Ducasse. 2018'de hayatını kaybeden 31 Michelin yıldızlı Joel Robuchon'dan sonra 21 Michelin yıldızına sahip olan Fransa'nın başarılı şeflerinden biri olan Alain Ducasse, gastronomi dünyasında önemli bir yere sahip.
Pastacılık ve Ekmekçilik Ön Lisans Programının amacı, yiyecek ve içecek sektörüne pastane şefi olmaya aday ulusal ve uluslararası tatlı, pasta ve benzeri ürünlerin yer aldığı mutfaklardan örnekler sunabilecek geleceğin pasta şeflerini yetiştirmektir.
İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde 212 yıldır faaliyet gösteren Lebon Pastanesi, Cumartesi günü kapandı. Mülk sahibi Karagözyan Vakfı, aylık 42 bin 500 lira olan kira bedelini 10 bin dolara (yaklaşık 185 bin TL) çıkarmıştı.
Tanzimat sonrası batılılaşma hareketi ile 1800'lü yılların ortalarından itibaren pastaneler bir bir açılmaya başlamıştır. Pastane kültürü de, ilk olarak Pera'da (Beyoğlu) can bulmuştur. Bu dönemde açılan ilk pastanenin, Mösyö Vallaury'nin dükkânı olduğu biliniyor.
Bazı işlerde, haftada 3 gün ve günde 4 - 5 saat çalışılır. Market, pastane, otel ve kafe gibi yerlerde ise part-time çalışma süresi 6 - 7 saat olabilir.
Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri