Pastörizasyon, sütün ısıl işleme maruz bırakılarak, içinde olması muhtemel zararlı mikroorganizma ya da patojenlerin yok edilmesi yöntemidir. Peynir yapılacak süt genellikle iki farklı yöntemle pastörize edilebilir: * Yüksek sıcaklık-kısa süre: 70-75 ºC'de 15-30 saniye arasında tutulan süt hızla soğutulur.
Pastörize edilmiş peynirler hangileri? Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekir. Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
Tarihi oldukça eskiye dayanan beyaz peynir, pastörize edilmiş veya çiğ koyun sütü, manda sütü, inek sütü ve keçi sütü gibi sütlerin maya ile birlikte işlenmesi, pıhtının kesilmesi, peynir altı suyunun uzaklaştırılması ve uygun tekniklerle olgunlaştırılması ile elde edilir.
Süt oranı düşük olmakla beraber pastörize edilmiş süte kalsiyum ve maya eklenmek suretiyle hazırlanmış olan peynir köy peyniri olarak ifade edilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süzme peynir pastörize mi? Standart Süzme Peynir içeriğinde tam yağlı pastörize inek sütü varken, Protein Süzme peynir içeriğinde yarım yağlı pastörize inek sütü bulunuyor.
İlgili 20 soru bulundu
Labne Peyniri Nedir? Sürülebilir peynir kategorisinde yer alan labne, pastörize süt ve yoğurt kültürünün birleşimiyle elde edilir.
Pastörize inek sütü, peynir kültürü, peynir mayası, sofra tuzu. Kuru maddedeki süt yağı oranı en az %45'tir. Katkı maddesi içermez.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır.
Kaşar peyniri çiğ sütün 70 derecede pastörize edilmesi ile elde edilir. Pastörize edilen süt uygun ısıya geldiğinde mayalanarak bekletilir. Kaşar peyniri telemesi haşlanarak elde edilen peynir türlerinden biridir.
Lor peyniri lor ve peynir türlerinden biridir. Lor peyniri, peynir oluşturma sürecinde taze pastörize sütten yapılır. Sütün pıhtılaşması için bakteri kültürü ve peynir mayası eklenir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Mozzarella peynir çeşitleri, yapıldığı sütün çeşidine göre belirlenir. Mozzarella, bufalo, manda ve pastörize edilmiş inek sütünden yapılabilir.
Pastörize inek sütünden üretilmektedir.
Çeçil peyniri, Türkiye'nin her bir yöresinde kendine has yöre ismi ile anılan peynirlerden biri.
Pastörizatörler adı üstünde pastörizasyon işlemini yapan makinelerdir. Süt, krema, meyve suyu, gül suyu, ketçap, mayonez, şıra, bira, şarap, meyve sosu gibi birçok ürünü bu makinelerle pastörize etmek mümkündür.
Pastörize süt üretimi için herhangi bir işlem görmeyen çiğ süt gereklidir. Çiğ sütler, 72 derecede 15 saniye kadar ısıtılır ve ardından hemen soğumaya bırakılır. Çiğ süt ile kıyaslandığında pastörize süt ph değeri çiğ süte çok yakın tespit edilir. Pastörize sütler artık günümüzün bir besin zinciri olmuş durumdadır.
Endüstriyel olarak üretilen hellim peynirleri, tam yağlı pastörize inek sütünden yapılmaktadır. Salamuraya yatırılan peynir kalıpları, 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakumlu ambalajlarda satışa sunulmaktadır.
Nasıl Üretilir? Parmigiano Reggiano peyniri, sadece birkaç basit bileşenle yapılır: çiğ- pastörize edilmemiş inek sütü, deniz tuzu ve peynir mayası.
Bahçıvan Eski Kaşar Peyniri, pastörize edilmiş sütten üretilir. Kaşarlar özel olarak tasarlanmış olgunlaştırma odasında bekletilerek has tat ve kokusunu elde eder.
Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir.
Ezine'nin markası: Tahsildaroğlu
Üçüncü olarak en çok tercih edilen peynir türü olarak araştırma verilerine yansıyan ezine peynirinde tüketicinin ilk tercihi markasız peynirler olmasına karşın ezine peyniri markaları içerisinde Tahsildaroğlu (yüzde 21,7) en çok tercih edilen marka olarak karşımıza çıkıyor.
Tahsildaroğlu Ezine İnek Peyniri 600 gr. minimum 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaştırdıktan sonra tüketime sunulmaktadır. Bu sayede peynir daha kaliteli ve lezzetli bir kıvamda bulunur. Pastörize sütten ve doğal olarak üretilmiştir. Kahvaltının yanı sıra diğer öğünlerde de afiyetle yiyebilirsiniz.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
İlk olarak ürünü standart Pınar Süzme peynirden ayıran temel özellikleri vurgulayalım. Standart Süzme Peynir içeriğinde tam yağlı pastörize inek sütü varken, Protein Süzme peynir içeriğinde yarım yağlı pastörize inek sütü bulunuyor.
Sütaş Taze Pastörize Süt nasıl üretilir? Doğallığından, hijyeninden ve kalite standartlarımıza uygunluğundan emin olduğumuz sütleri pastörizasyon ünitesine alıyor, saniyeler içinde ısıtıp soğutarak (76°C'ta 12 saniye tutup hızla 4°C'a soğutuyoruz) pastörize ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri