Çiğ süt; ineklerden, koyunlardan ve keçilerden (veya başka bir hayvandan) gelen, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş süttür. Çiğ süt; Brucella, Campylobacter, E. coli, Listeria ve Salmonella gibi tehlikeli mikroorganizmaları barındırarak, sağlık açısından önemli riskler oluşturabilmektedir.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
UHT ve pastörize süt insan sağlığına herhangi bir tehlike teşkil etmemektedir. UHT süt yüksek sıcaklık ile birlikte sütün içerisindeki mikroorganizmaların çoğalmasını önleme hedefindedir. Pastörize süt ise UHT süte yapılan sıcaklık işleminin daha düşük sıcaklık ve sürede yapılmasıdır.
Sokak sütlerini yani açık sütleri alıp kaynattığımız zaman maalesef zararlı mikroorganizmaların yanında yararlılar da kayba uğruyor. Bu nedenle en sağlıklı ve besin değeri açısından da güvenilir ve faydalı olan sütlere kontrollü olan pastörize ve UHT yöntemleridir.
İlgili 24 soru bulundu
Sütaş Taze Pastörize Süt nasıl üretilir? Doğallığından, hijyeninden ve kalite standartlarımıza uygunluğundan emin olduğumuz sütleri pastörizasyon ünitesine alıyor, saniyeler içinde ısıtıp soğutarak (76°C'ta 12 saniye tutup hızla 4°C'a soğutuyoruz) pastörize ediyoruz.
Pastörize sütten en sağlıklı koşullarda üretilmektedir. %100 doğal ve katkısızdır. Pınar Labne, tuz oranının uygunluğu, pütürsüz yapısı, mamaya kolay karışması ve nötr tadı sayesinde bebek tarafından kolayca kabul edilmekte ve anneye kolaylık sağlamaktadır.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Pastörize süt nedir? Taze, yeni sağılmış çiğ sütlerin içindeki zararlı organizmaların yok edilmesi amacıyla ısıya tabi tutulmuş süt türüdür. Burada kastedilen sütün yapısına zarar vermeden içilebilir hale getirmek. Önce ısıtılan süt hemen ardından çok hızlı bir şekilde soğutuluyor.
Uzun ömürlü sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ve UHT olarak da tanımlanırlar. Tüketicilerin bir kısmı, uzun ömürlü süte (UHT), işlem esnasında dayanıklılığı sağlamak amacı ile antibiyotik, antiseptik maddelerin katıldığına inanmaktadır. Bu kesinlikle doğru olmayıp hiçbir bilimsel geçerliliği de yoktur.
Light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içeririler. Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz kalori alımının önüne geçmiş olursunuz.
Pastörize süt doğrudan içilebilen bir süttür. Uzun kaynatma işlemine gerek duyulmadan doğrudan içilerek tüketilebilmektedir.
Sütçüden aldığımız çiğ sütü ocakta kaynatıp soğutmak doğru değildir. Doğrudur ama yanlış yöntemdir. Kaynatarak sütü pastörize ederken zararlı mikropları yok ederken yararlı bakterileri de yok ediyoruz. Besin değeri düşük süt elde ederiz.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün.
Özellikle D vitamini ile güçlendirilen pastörize sütlerin tüketilmesi gebelikte büyük fayda sağlıyor. Süt tüketimi günlük sıvı ihtiyacının karşılanması için de faydalıdır.
Pastörizasyonun ek amacı
Patojen olmayan, fakat sütün asitliğini geliştiren, protein stabilitesini bozan veya tadını değiştiren ve böylece bozulmasına yol açan mikroorganizmaların sayısında bir azalma sağlayarak kalitenin daha uzun süre korunmasıdır.
İçim Günlük Süt. Türkiye'nin dört bir yanından toplanan taptaze sütler aynı gün son teknoloji ile pastörize ediliyor, mikrofiltrasyon teknolojisi ile zararlı bakteri ve mikroorganizmalardan arınıyor.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar.
Sütteki somatik hücre sayısı (SHS) 500.000 adet/ml değerini aşmamalıdır. Sütün toplam canlı bakteri sayısı 100.000 adet/ml değerinin altında olmalıdır. Süt kalıntı maddeler içermemelidir. Sütün donma noktası -0,515°C değerinin altında olmalı, yani süte su katılmamalıdır.
Duyusal testler: Sütün rengine, tat ve kokusuna, yapı ve görünüşüne bakılarak yapılır. Çiğ sütlerde duyusal testler sağımdan sonra en geç 24 saat içerisinde yapılmalıdır. Tat kontrolü yapılmadan önce, herhangi bir enfeksiyonu önlemek amacıyla örnek 70oC'de 30 dakika ısıl işleme tabi tutulmalı ve sonra soğutulmalıdır.
Pastörize süt, günlük süt olarak da bilinir. Pastörizasyon genel olarak gıda maddelerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları ve bozulmasına yol açacak faktörleri ortadan kaldıran ısıl bir yöntemdir.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri