Yağın sıçramaması için kızartma yağının içine bir fiske tuz ekleyin. Sebze kızartacaksanız da yağın içine ilk olarak bir iki parça ekmek içi atın sevgili okur. Bu durum, sebzelerin yağ sıçratmadan pişmelerini sağlayan en etkili yöntem.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
Kızartma yağı nasıl süzülür? Kızartmadan sonra kalan yağın kullanılabilmesi için ocaktan indirilen yağın bir müddet soğumasını beklemek gerekmektedir. Daha sonra ince delikleri bulunan bir süzgeç yardımı ile süzülen yağ, içerisinde barındırdığı her türlü parça ve kalıntılardan temizlenmelidir.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır.
PATLICANLARI KIZARTIRKEN SIÇRAMAMASI İÇİN YAPILANLAR
Kızartırken tuz eklerseniz yağ sıçrama oranını en aza indirmiş olursunuz. Bir diğer yöntem ise içine biraz ekmek parçası eklemek. Şaşırtıcı geliyor olabilir fakat bu çok işinize yarayacak. Son olarak patlıcanları kuruladıktan sonra yağın içerisine atın.
İlgili 31 soru bulundu
Kızartmalık yiyecekler ıslak bir şekilde yağın içine atılırsa, yağ tepkime gösterir ve sıçramasına sebep olur. Bu yüzden yiyeceklerin kızgın yağın içine konmadan önce kurulanması gerekir. Malzemelerin üzerlerindeki nemi, peçete ya da mutfak havlusu yardımıyla alabilirsiniz.
Kızgın yağ yanıklarına aloevera sürmek, sallama çay poşetlerini yanık olan bölgeye sürmek, çiğ patates suyunu sürmek, soğan suyu rendeleyip yanık üzerine bekletmek, lavanta yağı iyi geliyor. Lavanta yağını bir soğuk su bardağının içine damlatın. Sargı beziyle üzerini kapatın ve günde birkaç kez bu uygulamayı yapın.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz.
- İkincisi yağınızı iyi kızdırmanız lazım. Soğuk yağın içine atılan patatesler yağ kızana kadar çok yağ çekerler içlerine. Ama patateslerin içinin iyi pişmiş olması için de sürekli yüksek ısıda tutmayın. Yağı kızdırdıktan sonra altını orta ısıya getirebilirsiniz.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız. Bunun için bir diğer yöntem de soda ve tuz ikilisinden yararlanmaktır.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin. Patateslerimizi güzelce durulayıp süzdürmeliyiz. Kızartma işlemine başladıktan sonra 15 dakika patateslerimize dokunmamalıyız, tenceremizi arada sallamalıyız.
Soğuk yağa atılan patatesler geç pişecektir ve yağ çekecektir. Patatesleri yağa atarken hepsini birden değil, bir kısmını pişirip ardından diğer kısmını pişirin. Eğer patatesleriniz çok üst üste gelirse hepsi eşit miktarda pişmeyecek ve bazıları daha uzun süre yağın içinde kaldığı için yağ çekecektir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patates kızartması hangi yağla yapılır? Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir.
Bayat bir patates pişmek için daha fazla süreye ve daha fazla yağa ihtiyaç duyar. Yağın içinde kaldıkça yağ çekecekler ve dilediğiniz kıvamda olmayacaklardır. Ardından seçtiğiniz patatesleri soğuk suyun ve bol tuzlu suyun içerisinde bekletin mutlaka. Bu şekilde daha az yağ çekerler.
Kızgın yağa göre daha soğuk olan su yağ ile birleştiğinde yağın sıçramasına neden olur. sıçrayan kızgın yağ hem etrafı kirletir hem de size zarar verebilir.
Patates neden dağılır? Kimi zaman patateslerin bayat olması ve içlerindeki nişasta miktarının yeterli kadar olmaması nedeniyle de patatesleriniz parçalanır. Bu nedenle yeşillenmemiş tazecik patatesler kullanmaya özen gösterin. Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz.
3. Sirkeli su alternatifi!
Soğuk su içerisine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Dilimlediğiniz patatesleri bu suyun içerisine aktarın. Kızgın yağ ile kızaran patatesler, sirkeli su ile çıtır çıtır olacak.
Bu tip yangınlarda genel olarak su kullanılmamalıdır. Çünkü suyun E ve F sınıf yangınlarında çok iletkenlik göstermesi yangının büyümesine de neden olmaktadır. Su yerine kuru kimyasal toz ve karbondioksit söndürücülerin kullanılması son derece doğru bir yöntem olacaktır.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri