Kafein alerjisi, kahve çekirdeklerinin üzerinde bulunan tozlara bağlı olarak meydana geldiği bilinir. Bu alerji türü çok nadir olduğu bilinir. Kahve içinde bulunan kafeine karşı alerji gelişir. Bu alerjiyi vücut bağışıklık sistemi ile birlikte savaştığı zaman ortaya çıkarır.
Kahve alerjisi, deride kaşınma, ağız kuruluğu, boğazda karıncalanma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bunun dışında panik atak başlangıcı olarak ajitasyon, kas ağrısı, sinirlilik ve endişe de önemli bir artış görülür. Kan basıncını ve kalp atışlarını önemli ölçüde hızlandırır.
Kahve alerjisi, kahvenin içerdiği maddelerin kişilerin vücudunda beklenmedik bir etki oluşturması ile ortaya çıkar. Genellikle kafein bazlı besinler ve içecekler hassas bünyeye sahip kişilerde alerjiye yol açabilir.
Çok nadir de olsa kafeinin kendisine alerji olması da mümkündür. Bazı insanlar kafeine karşı anafilaksiye yol açabilen alerjik reaksiyonlar yaşayabilir.
Kafein hassasiyeti, kafein alerjisi ile aynı değildir. Genetik ve karaciğerinizin kafeini metabolize etme yeteneği gibi çeşitli faktörler kafein duyarlılığına neden olur. Bağışıklık sisteminiz kafeini zararlı bir istilacı olarak algılar ve antikorlarla savaşmaya çalışırsa, bir kafein alerjisi oluşur.
İlgili 40 soru bulundu
Bunlar; beyaz çay ya da diğer çaylar, gazlı içecek, çikolata çeşitleri, alkol bulunmayan içecekler, enerji içecekleri, kakao tozları olarak bilinir. Bu besinlerin tüketiminden uzak durulursa kafein alerjisi en aza inmiş olur ve bu alerjiye iyi gelen şeyler arasındadır.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
Histamin intoleransı
Çoğu kahve hiç histamin içermez. Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Kafein alerjisi olan kişilerde ise duyarlılığı olan kişilerden farklı olarak şu belirtiler yaşanabilir: Ciltte kaşıntı Kurdeşen. Boğaz ve dilde şişme.
Alerjiye en sık sebep olan besinler
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Gıda intoleransı testi için hastadan kan alınıyor ve alınan kan laboratuvarda inceleniyor. Bu inceleme sırasında pek çok farklı besin bileşeninden hastanın hangilerine karşı duyarlılığı olduğuna bakılıyor. Bu testin sonucunda hastanın hangi besine hangi seviyede ne kadar duyarlı olduğu ortaya çıkıyor.
Yapılan çalışmalarda alerjik şikayetlerin başlama zamanı ve psikososyal stres ilişkisi incelendiğinde elde edilen bulgular ruhsal açıdan sorunlu bir bireyde alerjenlere duyarlılık artışı olduğu hipotezini desteklemektedir.
Kandan yapılan alerji testleri, deri testleri kadar duyarlı değillerdir. Vücudun alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini ölçen kan testi, alerji teşhisinde en çok kullanılan kan testi türüdür.
Baş ağrısı, mide ve bağırsak ağrıları, ishal, ruh hali değişimleri, kaşıntı, kızarıklık ve şişkinlik gibi durumlar histamin intoleransı belirtileri arasında yer alır.
Vücudumuzda üretilen histamine ek olarak, yediğimiz gıdaların pek çoğu değişik yollardan vücudumuzdaki histaminin artışına neden olur. Bu gıdaların bazıları doğal histamin içerir, bazıları ise histamin salınmasına neden olur ya da histamini parçalayan diamin oksidaz (DAO) enzimini bloke eder.
Kafein bağımlılığı, günlük alınan kafein miktarına göre belirlenebildiği gibi, yoksunluk belirtileri de bağımlılıkla ilgili ipuçları verir. Günde 700 mg'den daha fazla alınan kafein, bağımlılığı işaret eder.
Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır.
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri