Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Ekimden 2,5 ila 4 ay sonra patates hasadı yapılır.
Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Patatesleri uzun süre muhafaza edebilmek için, soğan ve sarımsakla bir arada saklamayın. Çünkü bu durum, patateslerin olgunlaşma süresini hızlandırır.
İlgili 29 soru bulundu
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Dolayısıyla güneş ışığıyla rengi sarıdan yeşile dönen patatesler, klorofilin artmış olduğuna ve solanin üretimine başlandığına işaret. Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenme etkisi yapabileceğini gösteriyor. Yeşil renk ne kadar yayılırsa ve rengi ne kadar koyulaşırsa zehirlenme riski de o kadar artıyor.
Patatesleri ekmeden önce çimlendirme işlemi yapmanız gerekir. Çimlendiğinde çok daha kısa sürede toprakla bütünleşir ve büyüme imkanı bulur. Çimlendirme işlemi için patatesin üç farklı yerine kürdan batırın. Yaklaşık 1 cm derinliğe batırmak yeterli olur.
Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Tohum olarak ekilecek olan patates büyük ebatlı ise bu durumda küçük parçalara kesilerek bölünebilirler. Kesilen tohumluk patates parçalarının 2 gün boyunca kuru bir yere bekletilmesi gerekir.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Verimi optimize etmek için, topraktaki mevcut olan su % 30 ila % 50 oranından daha fazla tüketilmemelidir. Bununla birlikte, aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılık, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya yol açabileceğini unutmayın.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Çünkü bu sayede yabancı otlanma azalır ve verim yükselir. Ayrıca ayçiçeği ve kolza için patates iyi bir ön bitkidir. almaya yettiği yerlerde patates turfanda olarak yetiştirilirken arkasında ikinci ürün olarak çeltik, soya, susam yerfıstığı, mısır ve ayçiçeği ekilir.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Patates, ilkbahar mevsiminde yetişir. Şubat ve Mart aylarında ekilen patates, Nisan-Temmuz ayları arasında hasat edilir.
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patates, 3-4 yapraklı olunca yüzlek ve dikkatli bir şekilde ilk çapa yapılır. Bu çapa ile toprak kabartılır, yabancı otlar öldürülür ve nemin korunması sağlanır. Bundan sonra 20'şer gün arayla (gerekirse 3-4 defa) her çapa ile birlikte boğaz doldurma işlemi yapılır.
Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Patates kızartırken çıtır çıtır olmasını sağlayan en kolay yöntemlerden biri de patatesleri dondurmaktır. Patatesleri dilimledikten sonra dondurucuya atın ve donmalarını bekleyin. Daha sonra bol yağın içinde kızartın. Patatesleri kızartacaksanız yıkadıktan sonra mutlaka kağıt havlu yardımı ile kurulayın.
Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Bu nedenle yeşil renk almış patatesleri veya filizlenmiş patatesleri yemeniz önerilmez. Kabuğun yeşil olduğu bölgeleri ve filizleri keserek atabilir, zehirlenme riskini azaltabilirsiniz.
Filizler, patateslerde bozulmanın yakın olduğunun bir işaretidir. Filizler, yumru köklerin yeni bitkileri köklendirdiği ve filizlendiği sadece küçük yumrular veya girintiler olan patateslerin “gözlerinden” oluşur.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri