Dolayısıyla soyulmuş patates mümkün olan en kısa süre içerisinde pişirmek veya haşlamak gerekir. Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Patatesin kararmasını önlemek için uygulanabilecek en etkili yöntem tuzlu su yöntemidir. Bu yöntemi kullanarak patatesi uzun süre soyulmuş olarak muhafaza etmek mümkündür.
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Solanine zehirlenmesi
Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtileri vardır. Çok ciddi durumlarda ise halisünasyon, şuurunu kaybetme, felç olma, ateşlenme, sarılık, gözbebeklerinin büyümesi gibi belirtiler gözlemlenmiştir.
Patatesin raf ömrünü uzatmak için öncelikle ürünü soğutmak gerekiyor. İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Doğru koşullarda saklanmayan patates, yeşillenip filizlendiği zaman zehirleyerek ölüme yol açabiliyor. Diyetisyen Beyza Köse, “Patates yedikten sonra mide bulantısı, boğaz yanması ve baş ağrısı başladıysa hemen hastaneye gidin” diyerek uyarılarda bulundu.
Büyük küçük herkes tarafından sevilen patates çok uzun süre bekletildiğinde çürür. Çünkü patates, kısmen uzun raf ömürleri ile bilinen nişastalı bir kök sebzesidir.
Patatesi haşlarken dikkat etmeniz süre ise şu şekilde olmaktadır: Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir.
Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır. Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Soyduğunuz patateslerin çok çabuk bir şekilde kararıyor olmasının altında yatan neden çok basit aslında. Patatesin kabuğu soyulduğu ya da doğrandığı zaman içerisindeki nişasta ortaya çıkıyor. Nişastanın havayla teması neticesinde de yüzeyinde renk değişimleri meydana gelmeye başlıyor.
Doğranmış patatesler üzerlerini kapatacak kadar soğuk su da 2 yemek kaşığı sirke ile buzdolabında en az 2 saat bekletilir.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
iyi depolanmamış bilhassa ışığa maruz kalıp yeşillenmiş ve sürgün vermiş patateslerde zehirleyici maddelerin konsantrasyonları yükselir ve tehlikeli doza çıkabilirler. bu patateslerin yenmesi ile tehlikeli bir zehirlenme çeşidi olan patates zehirlenmesi ortaya çıkar.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir.
Haşlanmış Patates Nasıl Saklanır? Patatesleri haşladıktan sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ardından kapaklı bir kaba alarak kapağını kapatın. Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Patatesleri hava geçirmez küçük bir kaba veya iyi sızdırmaz kılan bir plastik torbaya koyun. Haşlanmış patateslerinizi 3-5 gün buzdolabında saklayın. Haşlanmış patateslerinizi uzun süre kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz. Patatesleri fırın tepsisine parşömen kağıdına koyarak önceden dondurun.
Patatesin yaklaşık %75'i sudan oluşsa da içerdiği antioksidanlar ve nişasta sayesinde tıbbi anlamda oldukça önemli bir değer taşır. Tıbbi etkilerinden maksimum fayda sağlamak için ise çiğ halinin suyu kullanılmalıdır. Patates suyu kas ve eklemleriniz için oldukça yararlıdır.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
İçeriğinde çeşitli hastalık yapan mikroorganizmaları bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat içerisinde ortaya çıkan bulantı, kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı gibi belirtilere bazı zamanlar vücudun sıcaklığının artışı da eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri