Patlıcan kebabı çeşitli geleneklere göre hazırlanabilen bir Türk kebabıdır.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Ama artık mevsimlere bağlı sebze kalmadığı için her mevsimde bu yemek oluyor. Asıl zamanı ise, temmuz ve ağustos ayıdır. Fırat Nehri'nin kenarında o kumlu toprakta yetişen patlıcan ile yapılan kebabın lezzeti başkadır. Talep çoktur. Patlıcan kebabı yaz mevsiminin yemeğidir ama kışın da çok fazla talep var" dedi.
Patlıcanlı kebap, çeşitli geleneklere göre hazırlanabilen bir Türk kebabıdır. Patlıcan kebabının bir tarzı, sığır eti ve kuzu gibi ince kıyılmış et ile dönüşümlü olarak katmanlı patlıcan parçalarından oluşur.
İslim Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
500gramorta yağlı kıyma. 1adetorta boy kuru soğan(rendelenmiş)
İlgili 23 soru bulundu
Patlıcan Tava (Malatya)
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Sarmanın yanına sebze çorbası, patates salatası, cacık, börek, közlenmiş patlıcan salatası ve kabak mücver gider. Salata olarak sarmanın yanına marul salatası önerilir. İçecek olarak ise ayran ya da gazlı içecekler sarmanın yanına gider.
Dillere Destan Patlıcan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
Yarım yemek kaşığı tatlı biber salçası Yarım yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı (200 ml) sıcak su.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri. Tepsinin içerisinde dev bir sebzeli köfte olarak gözükse de aslında o her şeyiyle özel bir kebap.
Sosu ve 1 çay bardağı suyu patlıcan ve köftelerin üzerine gelecek şekilde gezdirin ve Önceden ısıtılmış 200 derece fırında tercihen turbo veya fanlı fırında 50-60 dakika kadar pişirin.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Günümüzde en çok kabul gören rivayet, 'döner' denildiğinde akıllara ilk gelen yer olan Bursa'ya ait. Buna göre Bursa'da 1800'lü yıllarda İskender Bey'in kemiksiz kuzu ve dana etlerini şişlere takması ve ateş karşısında pişirmesi ile dönerin hikayesi başlıyor.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.)
Patlıcanlı bir yemek varsa masada, gözler pirinç pilavını arar. Tane tane dağılan şehriyeli pirinç pilavı ise patlıcan musakkanın yanına çok yakışır. Kalabalık davetlerde doyurucu bir tabak sunmak isterseniz şehriyeli pirinç pilavını deneyip tüm beğenileri üzerinize toplayabilirsiniz.
Tencereye soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağda çeviriyoruz, tuzunu atıyoruz, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip, pişiriyoruz. Küp şekeri ve karabiberi ekliyoruz, patlıcanları da ilave edip hiç su koymadan domatesin suyuyla kısık ateşte 30 dakika pişiriyoruz.
Önce bir parça kuyruk yağı, bir baş sarımsak (Bütün olarak) sonra iri kuşbaşı doğranmış et, 1 parça patlıcan olmak üzere şişlere dizilir. Diğer şişlere tepesine yağ, sarımsak, alt kısımlarına biber, patates dizilip hazırlanır.
Patlıcan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır? Kıymanın içine tuz, pul biber, bir tatlı kaşığı biber salçası ve birazda sıvı yağ ekleyerek yoğurun. Eşit şekilde kestiğiniz patlıcanların arasına şekilde göründüğü gibi dizin.
Patlıcan kebabının eti, kuzu kıymadan olur. Mümkünse zırhta çekilmiş kaburga eti kullanılmalıdır. Ama kasaptan alınacak kuzu döş kıyması da kullanılabilir.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyadan sadece sekiz kent kabul edilmişti. Zengin mutfak kültürüyle Gaziantep, 9. kent olarak bu listeye eklendi. Gaziantep'in bu başarısını kutlamak adına İstanbul Çırağan Palace Kempiski'de bu akşam özel bir protokol yemeği düzenlenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri