Közlemeden önce bir bıçak veya çatal yardımı ile patlıcanları farklı yerlerinden delmek şarttır. Delikler patlıcan pişerken içerisindeki suyun buharlaşmasını sağlar. Patlıcanın tadı da oturur ve yoğunlaşır.
Önceden ısıtılmış fırın mangal etkisi yaratacağı için patlıcanlarız daha güzel közlenecektir. Ardından pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine ya da fırın ızgarasının üzerine patlıcanları dizin. Bir yüzünü 15 dakika, diğer yüzünü de 15-20 dakika arası közleyin. İkinci yöntem ise mangalda patlıcan közleme.
Patlıcanların birkaç yerine bıçak ile delikler açın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara teryüz ederek közleyin.
Patlıcanı soyduktan hemen sonra bol su ile yıkayın ve oyalanmadan pişirmeye özen gösterin. Patlıcan beklemediği için kararmaz, yemeklerinizin hem görseli hem lezzeti güzel olur. Patlıcanı doğradıktan hemen sonra kullanmayacaksınız limon kullanarak kararmasını önleyebilirsiniz.
Közlenmiş patlıcanı salata veya meze olarak tüketecekseniz limon, yemeğini yapacaksanız süt ekleyebilirsiniz. Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra zeytinyağlı, limonlu suda bekletmek de kararmalarını önleyecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
pişirirken dağılmaması için gereken soyma şeklidir. tadı kabuğunda olduğu için uygunlanan yöntem. deneyip görebilirsiniz. kabakta tadı çok değiştirmiyor ama patlıcanda oldukça etkili.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Lezzetli patlıcan yemek için yapmamız gereken şey ise çok basit: Sebzeyi sekerlemek! İsteğinize göre doğradığınız patlıcanları temiz bir bezin üzerine serin. Bir avuç toz şekeri patlıcanların üzerine eşit miktarda serpin. Bu basit uygulamanın ardından patlıcanın acı tadı ortadan kalkıyor.
Öncelikle patlıcanları ocakta veya fırın da közleyelim, soğuduktan sonra kabuklarını soyup iri iri doğrayalım. Ocağımızı en yüksek ayara getirip hiç kısmadan 10 dakika bir yüzünü 10 dakikada diğer yüzünü pişiriyoruz.
Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
Patlıcanlarınızı elektrikli ocak üzerinde de közleyebilirsiniz. Patlıcanı sap kısmından tutup direkt sıcak elektrikli ocağın üzerinde yerleştirin. Çevirerek közleyin. İstediğiniz yumuşaklığa gelince ocaktan alın.
Yağlı kağıt serili tepsiye koyuyoruz ve 220 derece fırında pişiriyoruz. Benim fırınımda yaklaşık 30 dakikada pişti fakat fırınlar farklılık gösterebilir. Daha geç de pişebilir kontrollü olmakta fayda var. Daha sonra soğuyunca kabuklarını soyup yıkayıp kullanabilirsiniz.
5 adet patlıcanı fırının ızgarasında közleyin. Közlendikten sonra sıcakken bir kaba koyup, üzerine streç filmi çekin. Böylece kabuklarını daha rahat soyacaksınız.
Şimdi patlıcanları yıkayıp bezin üstüne serelim ,biraz suyunu çeksin diye tost makinesinide ısıtalım. Bu arada sonra patlıcanları tost makinesine dizelim . Biraz kızarınca üzerine fırça yardımıyla yağ sürelim. Kızaran patlıcanları çevirelim sonra o yüzünüde yağlayalım.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
Közlenmiş patlıcanı buzdolabından saklama yöntemi:
Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyun ve ağzını bağlayın. Poşetin ağzını bağlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Patlıcanınızın kokusunu hızlıca alın ve herhangi bir kötü koku tespit edip etmediğinize bakın. Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Patlıcanlar genelde 25 - 30C derecede büyür ve gelişirler. Gece sıcaklığı ise en düşük 16 C'nin altına düşmemesine özen gösterilmelidir. Bu sayede toprak sıcaklığı da korunmuş olur. Bu durumda da düşük ışık şiddeti nedeniyle patlıcanlarda çiçek tozu canlılığı azalabilir ve meyve tutumuna verimlilik azalabilir.
Küçük sineğe benzer, ancak larva patlıcanın yapraklarına zarar verir, yapraklarda karakteristik beyaz galerilere ve deliklere neden olur. Sonunda, bitki fotosentez yapamadığı için bitkinin yaprakları dökülür. Ayrıca, larvaların oluşturduğu delikler zararlı mikroorganizmaların yayılmasını da kolaylaştırır.
Graffitti patlıcanları, mor ve fildişi renginde üzerinde çizgiler bulunan bir patlıcan türüdür. Meyve aromalı zengin bir tada sahiptir. Graffitti patlıcanları çiğ olarak da tüketilebilir. Süngerimsi yapıları yoktur.
Közlenmiş patlıcanları daha kolay soymak istiyorsanız; közlenen patlıcanları Koroplast Streç Film'le sarın, biraz bekleyin ve daha sonra patlıcanların sapından tutup streçle beraber çekin. Kabukların da rahatlıkla çıktığını göreceksiniz.
Damar sertliğini önler, kroner kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Patlıcanı kabuğuyla kızartmadan yemeli. Kolesterolü düşürür, kanserden korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri