Közlediğiniz patlıcanları buzdolabı poşeti içinde ağzı kapalı bir şekilde bekletin. 10 dakika bile geçmeden patlıcanların kabuklarının kendiliğinden soyulduğunu göreceksiniz. Közlediğiniz patlıcanları kolay soyabilmek için, sıcakken bir kaseye alın, üstünü
Yağda kızardığında aşırı yağ çeken ve pek çok vitamini kaybeden patlıcanı en sağlıklı şekilde tüketmek için köz üstünde pişirilip kabuklarının soyulması gerekir.
Patlıcan nasıl soyulur? Hangi yöntemle patlıcan közlerseniz közleyin, patlıcanlarınızı ilk ısılarıyla mutlaka bir kabın içerisine koyup kapağını kapatın ya da üzerine bir bezi sıkı sıkı örtün. Bu şekilde kendi buharı sayesinde kabukları yumuşayacak ve daha kolay soyulayacaktır.
Karnıyarıklık patlıcanlar öncelikle patlıcanların baş kısımları temizlenir ve alacalı olarak soyulur. Orta kısımdan bıçakla yarılır ama bıcak arkasına çıkmamalıdır.
Patlıcanı alacalı soyarak kızartmak hem lezzet açısından önemli hem de patlıcanın kızartma süresini kısaltıyor. Alacalı bir şekilde soyduğunuz patlıcanları bütün halde bol tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. İlk siyah acı suyu bu şekilde çıkacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
pişirirken dağılmaması için gereken soyma şeklidir. tadı kabuğunda olduğu için uygunlanan yöntem. deneyip görebilirsiniz. kabakta tadı çok değiştirmiyor ama patlıcanda oldukça etkili.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır.
Közlediğiniz patlıcanları buzdolabı poşeti içinde ağzı kapalı bir şekilde bekletin. 10 dakika bile geçmeden patlıcanların kabuklarının kendiliğinden soyulduğunu göreceksiniz. Közlediğiniz patlıcanları kolay soyabilmek için, sıcakken bir kaseye alın, üstünü Koroplast Streç Film ile sarın ve soğuyunca kolayca soyun.
Tavaya sıvı yağı koyup kızdırın. Patlıcan dilimlerini sosa bulayarak, kızgın yağda ve orta ateşte arkalı önlü güzelce kızartın. Havlu kağıt serilmiş tabağa alıp fazla yağını çektirin. Hepsini kızarttıktan sonra sarımsaklı yoğurtla sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
Damar sertliğini önler, kroner kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Patlıcanı kabuğuyla kızartmadan yemeli. Kolesterolü düşürür, kanserden korur.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Patlıcanı soyduktan hemen sonra bol su ile yıkayın ve oyalanmadan pişirmeye özen gösterin. Patlıcan beklemediği için kararmaz, yemeklerinizin hem görseli hem lezzeti güzel olur. Patlıcanı doğradıktan hemen sonra kullanmayacaksınız limon kullanarak kararmasını önleyebilirsiniz.
*Patlıcan antioksidan bakımından oldukça zengin olup, vücuttaki neredeyse bütün toksin maddeleri idrar yoluyla dışarı atmaktadır. Özellikle karaciğerin etrafını saran yağlı toksinlerin birikmesini önlemede oldukça etkilidir.
Çiğ ya da pişmiş olsun fazla tüketilen patlıcan mide asidini bozar. Güçlü bir nikotin besini olan patlıcanın fazla tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Patlıcan içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kemik oluşumunu destekleyerek, anemi semptomlarını azaltabilmektedir. Ayrıca patlıcan, diyabeti yönetmede, sindirim sistemini düzenlemede de etkilidir. Dünyada birçok patlıcan çeşidi bulunur ve farklı şekillerde yemeği tüketilir.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Patlıcan kızartması için:
Bir çay kaşığı tuz ilave ettiğiniz suyun içinde patlıcanları 5 dk bekletip, süzün ve fazla suyunu kağıt havlu yardımı ile alın. Kızartma yağını, ocağa alın ve yağı kızdırın. Yağ iyice ısındıktan sonra patlıcanları ilave edin. Kızaran patlıcanların üzerine domates sos ilave edin ve servis edin.
Peki patlıcan nasıl seçilir? Rengi siyah olmalı ve tutulduğunda elinize bulaşmamalıdır. Çünkü eğer patlıcan dışa renk veriyorsa ilaçlanmıştır. Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Kabuklu sebze ya da meyvelerin bıçak ya da soyacak yardımıyla kabuklarının belli aralıklarla bir soyulup, bir soyulmama durumuna ''alacalı soymak'' denir.
Mevsim normalleri altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sebzelerde verim kaybı yaşandı. Antalya'da yüzde 90'lık verim kaybı oranıyla liste başı olan patlıcan, seradan 20 liraya çıkıyor. Mart ayı sonu itibarıyla ürün rekoltesinin artmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri