Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
İlk önce patlıcanlarımızı doğrayalım ve bir leğenimizin içine ekleyip üzerine su ile dolduralım. Ardından 1 'er yemek kaşığı tuz ve şekeri ekleyip bu suda bekletelim. (Böyle yapmamızın sebebi patlıcanımızın acısını almak).
Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır.
Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Lezzetli patlıcan yemek için yapmamız gereken şey ise çok basit: Sebzeyi sekerlemek! İsteğinize göre doğradığınız patlıcanları temiz bir bezin üzerine serin. Bir avuç toz şekeri patlıcanların üzerine eşit miktarda serpin. Bu basit uygulamanın ardından patlıcanın acı tadı ortadan kalkıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Sıkı, pürüzsüz ve kahverengi lekeleri olmayanları alın. Patlıcana acı tadını veren çekirdekleridir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük olur ve tadı acı olur. Patlıcanın kabuğu sert olanların yerine hafif elastik olanları seçmeye özen gösterin.
Kekik: Domates ve dolmalık kabakla iyi gider, terbiyelenmiş sebzeler, mantar, rosto ve güveçte sığır, piliç eti, soğan, kabak, patates, patlıcan, kabuklu deniz ürünleri, yumurtalar ve peynirlere eşlik eder. Sarımsak, yabani kekik, maydanoz ve zeytinyağıyla güzel kombine olur.
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur.
En uygun ve tavsiye edilen sulama yöntemi damlama sulamadır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir. İçinde birçok maddeyi barındırdığı için zehirlenmelere yol açabilmektedir. Patlıcan közlenerek veya kızartılarak yendiği zaman zararlı bakteriler öleceği için zehirlenmeleri en aza indirir.
Patlıcanın kabuklarını soyup yemeğe göre doğradıktan sonra, tuzlu suyun içerisine alarak 15 dakika bekletin.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
En az 35 dakika en çok 50 dakikada hazır olur. Lütfen orta ocakta kısık ateşte pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için tadına bakabilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.)
Aslında birçoğunuzun patlıcan yemekleri yaparken kullandığı bir yöntem. Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Patlıcanın en iyi tamamlayıcısıı mutlaka sade pirinç pilavıdır. Patlıcan yemeğinizin yanında ya da pilavın üzerinde servis edebilirsiniz. Pirinç pilavı tercih etmek istemeyenler patlıcan yemeğinin yanında bulgur pilavını deneyebilir. Bulgur pilavını sebzeli ya da sade olarak hazırlayabilirsiniz.
Ancak aşırı sulama yalnızca su israfının yanı sıra azot kaybına da yol açıyor. Bu, günün sonunda verimde kayıplar yaşanmasının da nedeni. Juan Carlos Díaz-Pérez ve Touria Eaton tarafından yürütülen çalışmada ise patlıcanın verim ve ürün kalitesini etkilemeksizin su kullanımının kısıtlanabileceğini ortaya koydu.
İlk can suyundan sonra 15-20 gün süreyle patlıcanlara su verilmemesi gerekiyor. İlk meyvelerden sonra belli aralıklarla su vermek önemli görülüyor. Özellikle hasat döneminde, her hasadın ardından sulamayı ihmal etmemelisiniz. Yetişme devresinde ise 7-8 günde bir sulama yapmalısınız.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Patlıcanlar öncelikle soyulup yıkanır. Acısının alınması için soğuk bir tuzlu suda bekletilir. Sonrasında su değiştirilip tekrar su içerisinde bekletilir. Ardından patlıcanlar dilimlenir ve yeniden temiz bir tuzlu suyun içerisine konulur.
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
Domateslerde kuşbaşı doğranıp ilave edilecek, diriliğini kaybedince patlıcanlar ilave edilecek ve karıştırılacak. 2 su bardağı kaynar su, karabiber, kimyon ve tuz katılacak ve pişirilecektir. AFİYET OLSUN!.
Sonra patlıcanlar yıkanır ve tencereye koyulur . Sarımsak ve tuz da eklenir . Pişmeye bırakılır . Suyunu çekince bir su bardağı sıcak su eklenir ve maydanoz eklenir çok az pişirilir .
Patlıcanların üzerine doğranmış biber, domates, damak tadınıza göre tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 çay bardağı kadar su ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri